برپایه اعلام مسوولان هیچ نقطه سفیدی از لحاظ شیوع این ویروس در کشور باقی نمانده است و همهجا از مرز هشدار گذشتهاند و در وضعیت قرمز و فوققرمز قرار دارند. در این وضعیت نابسامان مردم و متولیان امر می بایست تصمیمهای قاطع تری برای جلوگیری از شیوع این ویروس خطرناک بگیرند زیرا اکنون شرایط بهمراتب سختتر از موج اول و دوم کرونا است. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی سیر صعودی کرونا و راه های مقابله با آن پرداختهاند.
رسانههای اصلاحطلب
حفظ حقوق مردم در گرو ماسک زدن
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم علی شکوریراد دبیرکل حزب اتحاد ملت نوشت:روزنامه ایران:زدن ماسک حفظ حقوق مردم است. ما حق داریم که اگر از ابتلای خود به بیماری بیمی نداریم یا مبتلا شدنمان به کرونا از اهمیتی برایمان برخوردار نیست، ماسک نزنیم اما حق نداریم دیگران را در معرض تهدید قرار دهیم. تهدید به ابتلا به بیماریای که جهان را فراگرفته و معلوم نیست تا چه زمانی شیوع آن ادامه خواهد داشت، با عدم استفاده ما از ماسک رقم میخورد. فلسفه زدن ماسک این نیست که چه کسی مبتلا است و چه کسی نیست. استفاده ما از ماسک به این معنی بوده که ممکن است ما ندانیم مبتلا به بیماری هستیم و با حضور در بین مردم، آنان را گرفتار این بیماری کنیم. برخی به اشتباه تصور میکنند که ما فقط برای حفظ سلامتی خودمان از ماسک استفاده میکنیم و از مردم هم میخواهیم که برای حفظ سلامتی خودشان ماسک بزنند، اما این تنها نیمی از قضیه است. نیمی از اصرار و سختگیریهای مسئولان به دلیل حفظ حقوق سایر مردم است تا آنانی که رعایت میکنند از جانب کسانی که مراعات نمیکنند دچار بیماری نشوند. پس برای حفظ حقوق مردم باید به توصیهها گوش بسپاریم تا با کم شدن آمار مبتلایان به این بیماری منحوس، کشور و بخصوص کادر درمان را نجات دهیم. یکی از مسائلی که ما با آن در بیمارستانها روبهرو هستیم این است که بخشی از کادر درمان بیماری کووید۱۹ خسته شده و بعضاً مبتلا به این بیماری شدهاند و بار اضافی بر دوش بقیه افتاده است. بهگونهای که با بحران کمبود کادر درمان روبهرو شدهایم.
داستانِ آمار ضدونقیض کرونا تمامی ندارد
روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: نکته نگران کننده در رابطه با شیوع کرونا در تهران، تعداد بستریهای بیماران کرونایی است. پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری شمار بیماران بستری کرونا در تهران را بیش از پنج هزار نفر اعلام کرد و آن را «فاجعه» خواند و همزمان ایرج حریرچی، معاونکل وزارت بهداشت گفت که هفت ماه است شمار جانباختگان کرونا در ایران سه رقمی و در برخی روزها بیش از ۲۰۰ نفر است درحالی که شمار کشتهشدگان جنگ ایران و عراق به طور متوسط روزانه ۶۸ نفر بود. طبرسی، وضعیت کنونی پایتخت را محصول بیتوجهی مسئولان به توصیهها و هشدارهای داده شده به آنها برای اتخاذ سیاستهای مناسب مدیریت در حوزه کنترل بیماری کرونا میداند و معتقد است مسئولان دولت دست به اقدامی جدی برای کنترل شیب بیماری و جلوگیری از افزایش ابتلای مردم به بیماری بزنند: «اظهارنظرهایی که از مسئولان در شرایط کنونی میشنویم کارساز نیست. ما از تصمیمگیرندگان بالادستی نیاز به دریافت مداوم توصیه و موعظه نداریم، شرایط بهگونهای است که نیازمند انجام اقدامات قاطع برای کاهش شیب ابتلای افراد به بیماریهای حداقلی هستیم.» او معتقد است، برای مهار وضعیت کنونی باید تهران با محدودیت یک ماهه روبهرو شود و محدودیتهای حداقلی نمیتواند کمک چندانی به کاهش مشکلاتی که اکنون با آن روبهرو هستیم کند: «حداقل به اعمال یکماه محدودیت نیاز داریم. باید محدودیتهای کلی اعمال شود. باید جادههای بین شهری و ترددها کنترل شود. مسافرتهای داخل شهری باید مانند کشورهایی که محدودیتهای سفت و سختی اعمال کردند به حداقل برسد تا بتوانیم بیماری را کنترل کنیم.»
باور کنید مرگ «کرونا» سراغ همه ما میآید
روزنامه اعتماد به بازتاب سخنان مسعود مردانی عضو کمیته علمی مقابله با کرونا پرداخته و نوشت:عاجزانه از مردم خواهش میکنم در تعطیلات تجمیعی هفتههای آتی، از سفرهای تفریحی و بیمورد صرفنظر کنند و برای حفظ سلامت خود و خانوادهشان، برای احترام به حقوق انسانی سایر هموطنان و همچنین برای احترام به زحمات کادر درمان، خانهنشینی را به تفریح و گشت و گذار در استانهایی که حالا هیچ کدام، شرایط مطلوبی از بابت کاهش شیوع بیماری کووید۱۹ ندارند، ترجیح بدهند، در غیر این صورت، ظرف هفتههای پس از آن، با تکمیل صددرصدی تختهای بیمارستانی مواجه میشویم و ممکن است ناچار شویم برای پذیرش بستریهای جدید کووید۱۹ بیمارستانی صحرایی دایر کنیم. امروز آمار ابتلای کووید۱۹ در کشور ما به عدد ۴۷۱ هزار و ۷۷۲ نفر و آمار فوت مبتلایان به عدد ۲۶ هزار و ۹۵۷ نفر رسید. این آمار برای ترسیدن مردم اعلام نمیشود بلکه برای واقعبینی مردم اعلام میشود. این آمار اعلام میشود که مردم بدانند هر روز حداقل ۲۰۰ نفر از عزیزان ما و آنها، بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ فوت میکنند که البته اعتقاد من این است که آمار فوت ممکن است از این عدد بسیار بیشتر باشد. کووید۱۹ این درس مهم را به ما آموخت که برخلاف باورهای کهنه درباره اینکه «مرگ برای همسایه است» اتفاقا، حالا و در این شرایط، مرگ دیگر برای همسایه نیست بلکه پشت در خانه ما هم نشسته و برای ما هم اتفاق میافتد و ممکن است یک روز من و شما هم بر اثر ابتلا به کووید۱۹ جانمان را از دست بدهیم.
مرثیهای برای ابتلای سینما و تئاتر به کرونا
روزنامه ابتکار به بازتاب سخنان حبیب اسماعیلی، مدیر پخش فیلمسازان مولود که فیلم «بیحسی موضعی» را در سینماها روی پرده داشت پرداخته و نوشت:گرچه میتوان سینماها را با استفاده از پتانسیلهای فضای مجازی به خانهها آورد اما ماهیت تئاتر به اجرای صحنهای و تماس مستقیم با مخاطبان برمیگردد. بنابراین تعطیلیها و درپی آن به وجود آمدن بیاعتمادی احتمالی مردم برای حضور در سالنهای تئاتر که حتی نمیتوان برای دقیقهای ماسک را از روی صورت برداشت میتواند به کلی تئاتر را به نابودی بکشاند. کهبد تاراج، نویسنده و کارگردان این نمایش «یاماها» که قرار بود از امشب روی صحنه برود، گلایه کرد که همیشه وقتی پای تعطیلی در بین باشد، اول از همه تئاتر و سینما تعطیل میشوند ولی بحث بودجه که باشد، آخر از همه نوبت تئاتر میشود. او گفت: همه چیز برای اجرا آماده بود. روز یکشنبه یک اجرای جنرال (اجرای پیش از اجرای اصلی) را انجام دادیم که خبر تعطیلی اعلام شد و ناگهان در سالن خشکم زد! فکر میکردیم نیمه دوم سال تعطیلی داشته باشیم ولی تصور نمیکردیم به این زودی شروع شود. اگر تعطیلی فقط یک هفته بود، میشد به نوعی برنامهریزی کرد ولی مسئله اینجاست که همه ما میدانیم این تعطیلی ادامهدار خواهد بود. همین الان به سایت فروش بلیتمان گفتهایم برای یکشنبه آینده فروش ما را باز کند ولی نمیپذیرد و منتظر ابلاغ رسمی است. همین وضعیت نشان میدهد که واقعا مدت زمان این تعطیلی، پیشبینیپذیر نیست.
کرونا رکورد مرگ در تهران را شکست
روزنامه شرق به گفت و گو با ناهید خداکرمی پرداخته و نوشت: آمارهایی که از سوی اعضای شورای شهر ارائه میشود، آماری است که شامل فوتیهایی است که در جواز دفن علت مرگ ابتلا به کرونا یا مشکوک به کرونا ذکر شده است. درحالیکه وزارت بهداشت بهدرستی آمار مرگ با تشخیص قطعی کروناویروس را اعلام میکند که از نظر علمی قابل قبول است. بارها شاهد بودیم که نتیجه تست فردی با وجود اینکه برخی علایم ابتلا به کووید ١٩ را دارد در ابتدا منفی است ولی در آزمایش مجدد یا نتیجه سیتی اسکن گرفتاری به عفونت ناشی از کرونا دیده میشود. بهعبارتی مثبتشدن آزمایش کووید ١٩ داری ارزش است ولی منفیبودنش نمیتواند خیلی قابل اعتماد باشد. آمارهای ارائهشده از سوی شورای شهر تهران، استانداری را هم وادار به واکنش کرد. انوشیروان محسنیبندپی، استاندار تهران، در جمع خبرنگاران گفت: آمار فوتشدگان قطعی بیماری کرونا در روز گذشته ۶۸ نفر بوده است و احتمالا آمار اعلامی از سوی اعضای شورای شهر شامل افراد مشکوک نیز میشود و آمار افراد قطعی نیست. از زمانی که وزارت بهداشت تصمیم گرفت از ارائه تفکیکی آمارهای کرونایی استانها خودداری کند، شکوشبههها درباره آمارهای ارائهشده از سوی وزارت بهداشت بالا رفت.
ترامپ درس عبرت شود
خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت: بامداد جمعه (۱۱ مهر) بود که رسانهها خبر مثبت شدن تست کرونای ترامپ و همسرش را اعلام کردند. از همان روز تاکنون عدهای ابتلای ترامپ به کرونا را دروغی از سوی کارزار انتخاباتی او میدانند و هدفش را تاثیر بر نتایج انتخابات ماه آینده ایالات متحده عنوان میکنند. از سوی دیگر برخی گمانهزنی میکنند که نه تنها ترامپ با بیماری کووید-۱۹ دست و پنجه نرم میکند بلکه با توجه به سن و وزن بالایش، حال وخیمی هم دارد. حالت سوم هم همان چیزی است که منابع رسمی کاخ سفید و پزشکان رئیسجمهور آمریکا اعلام میکنند یعنی ابتلای ترامپ به کرونا و البته حال مساعد او. در این هیاهو اگر هر کدام از این سه حالت درست باشند در یک نکته تفاوتی ایجاد نمیشود. نفس انتشار خبر ابتلای ترامپ به ویروس کرونا در همین دو سه روز تاثیرات منفی زیادی روی اقتصاد و سیاست آمریکا و البته بازارهای جهانی گذاشته است. از سقوط شاخصهای بورس در ایالات متحده گرفته تا کاهش ارزش دلار، از کاهش قیمت نفت تا ...اینها تنها تاثیرات اقتصادی چنین خبری است و احتمال وقوع بحران در کاخ سفید، تاثیر بر انتخابات آمریکا، درگیری میان طرفداران و مخالفان ترامپ، نوع تعامل کنگره و سنا با کاخ سفید، چگونگی اداره کشور توسط مایک پنس (معاون رئیسجمهور) در نبود رئیسجمهور و ... میتوانند در کنار شیوع گسترده کرونا در این کشور، ایالات متحده را با بحرانی جدی مواجه کنند که مشخص نیست سرنوشت آن به کجا ختم شود. از طرفی در چند ماه گذشته که ویروس کرونا در ایران شایع شده هر از چند گاهی انتقادات تندی نسبت به حاضر نشدن رئیس جمهوری اسلامی ایران در اماکن عمومی، سخنرانیها، افتتاحها و جلسات رای اعتماد در مجلس مطرح شده و منتقدان، حسن روحانی را به کمکاری، در میدان نبودن، تافته جدا بافته بودن، جاندوستی و ... متهم کردهاند.
رسانههای اصولگرا
آیا بیماران روانی بیشتر به کرونا مبتلا میشوند؟
خبرگزاری مشرق در گزارشی آورد:خبرگزاری مشرق:براساس تحقیقی که دانشگاه بیل انجام داده است، افرادی که پیش از ابتلا به ویروس کرونا دچار حالاتی مانند نگرانی، اضطراب، زوال عقل و خودآزاری بوده اند، به میزان ۴۲ درصد بیشتر از سایر مبتلایان در معرض مرگ قرار دارند. براساس این پژوهش ویروس کرونا به مغز، ریه ها، قلب و عروق خونی حمله میکند، از این رو افرادی که سابقه مشکلات روانی و عقلی دارند ممکن است یکی دیگر از گروههای پرخطر مبتلایان به این ویروس باشند. با این همه هیچ کس در مقابل ویرس کرونا مصون و ایمن نیست، چه افرادی که هنوز مبتلا نشده اند و چه آنان که یک بار به این ویروس مبتلا شده اند؛ نمیتوانند مدت زیادی را ایمن باشند، اما هرچه بیشتر با ویروس کرونا آشنا میشویم، باید گروههای پرخطر بیشتری را به لیست خود اضافه کنیم: کهنسالان، افرادی که سیستم دفاعی ضعیفی دارند، مبتلایان به مرض قند، مبتلایان به بیماریهای قلبی، ریوی و کلیوی، مبتلایان به فشار خون، سرطانیها و مبتلایان به بیماری سلول داسی شکل. تاکنون توسط مراکز کنترل یا پیشگیری از بیماریها مورد روانی یا عصبی به عنوان عامل خطر کووید ۱۹ معرفی نشده است، اما با این وجود بهتر است کسانی که سابقه این نوع بیماری ها را دارند بیشتر مراقب باشند. از بین ۱۶۸۵ بیماری که به دلیل ابتلا به کرونا به بیمارستان منتقل شده و در تحقیقات دانشگاه بیل مشارکت داشته اند، حدود ۴۷۳ نفر سابقه مشکل اضطراب داشته اند که این میزان حدود ۲۸ درصد از مجموع مبتلایان است. در مجموع حدود ۲۰ درصد از کل مبتلایان نیز به خانه باز نگشتند و حین انجام تحقیق جان خود را از دست دادهاند. ۱۴۴ نفر از جانباختگان کسانی بودند که سابقه بیماری روحی داشته اند. با توجه به مدت زمانی که بیماران در بیمارستان سپری کرده بودند، عوامل خطری که منجر به مرگ شده بود بسیار متفاوت است، کسانی که سابقه مشکل روانی داشتند زودتر از سایرین جان خود را از دست میدادند. به گونهای که بیش از ۳۵ درصد از افرادی که مشکل نگرانی، افسردگی، زوال عقل، روان پریشی و امثال آن را داشتند پس از گذشته دو هفته از ورود خود به بیمارستان فوت میکردند.
موجود نیست
روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: با توجه به رقابت جهانی برای تامین واکسن آنفلوآنزا و افزایش مطالبات مردمی برای تزریق این واکسن در پاییز سخت کرونایی، واکسنهای تامینشده کفاف تمام جمعیت کشور را نمیدهند، به همین دلیل تمهیداتی در حوزه توزیع و عرضه واکسن آنفلوآنزا اندیشیده شد. با وجود این واکسن ۳۶ هزار تومانی در بازار آزاد ۵۰۰ هزار تومان معامله میشد اما حالا شرایط فرق کرده است. احتمال اینکه مردم هم سمت بازار سیاه بروند زیاد است چون معتقدند مثلا اگر ۵۰۰ هزار تومان هزینه واکسن کنند خیلی بهتر از آن است که گرفتار بیماری و بیمارستان شوند. این درحالی است که به گفته کارشناسان حوزه سلامت، تزریق همگانی این واکسن ضرورتی ندارد و تزریق آن فقط برای افراد در گروههای پرخطر توصیه میشود.
نمایش اعمال محدودیت و کوران کرونا در تهران
روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت:تعداد مراجعات به طرز عجیبی افزایش یافته است و با پیکهای قبلی اصلا قابلمقایسه نیست. مراجعات در این حد زیاد شده است که لحظهای امکان استراحت برای کادر درمان فراهم نیست. نکته دردناک دیگر اما ظرفیتی است که کرونا از کادر درمان گرفته است. بسیاری از پزشکان، پرستاران و متخصصان و اعضای کادر درمان خودشان درگیر بیماری شدهاند و از چرخه خدماتدهی خارج شدهاند و این فشار چندبرابری را بر سایر افراد وارد میکند و حتما بر روند خدمترسانی به بیماران اثر میگذارد. حتی برخی همکاران ما برای بار دوم به کرونا مبتلا شدهاند و حال و روز خوبی ندارند. تعداد فوتیها بعد از دو هفته پیش که سیر نزولی را طی میکرد، دوباره بعد از مسافرتها و مراسم و بازگشایی مدارس و... اوج گرفته و افزایشی شده است. در موج اول کرونا تمام بیمارستان را برای پذیرش بیماران کرونایی تخلیه و تجهیز کردند، بعد از آنکه کمی تعداد موارد ابتلا و مرگومیر فروکش کرد بعضی بخشها به کارکرد قبلی خودشان بازگشتند، منتها با وضعیت فعلی احتمالا بهزودی به شرایط پیک ابتدایی کرونا بازگردیم و آن شرایط بحرانی تکرار شود. البته تا الان به مرحله کمبود تخت بیمارستانی نرسیدهایم ولی خب تعداد مراجعات بسیار بالاست. با چالشهای دارویی هم مواجهیم و به برخی بیماران خصوصا بیماران سرپایی برخی از داروها را نمیدهیم تا هم به بیماران بدحالتر خدمات بیشتری بدهیم و هم شرایط را مدیریت کنیم.» این وضعیت یکی از بیمارستانهای تهران بود و برای اینکه حرف تکراری نزنیم، باید بگویم تقریبا در باقی شهرها و استانها هم وضعیت تقریبا به همین شکل است و کادر درمان حسابی خسته و ناامید از وضعیت موجود از کمبودها و شرایط بحرانی گلایه میکنند و از مردم میخواهند کمی مراعات احوال آنها را بکنند.
سرفه یا از دستدادن حس بویایی؛ کدام نشانه واضحتری برای کروناست؟
خبرگزاری افکارنیوز در گزارشی نوشت:پژوهشگران به تازگی اعلام کردند از دست دادن حس بویایی ممکن است نشانه قابل اعتماد تری برای ابتلا به کرونا در مقایسه با سرفه و یا تب باشد. بر اساس مطالعهای که از سوی «کالج دانشگاهی لندن» (یو سی ال) بر روی ۵۹۰ نفر از افرادی که حس بویایی یا چشایی خود را در اوایل سال جاری میلادی از دست داده بودند، به انجام رسید، مشخص شد ۸۰ درصد از آنها آنتی بادی کرونا را در بدنشان دارند. از میان همین افرادی که در بدنشان آنتی بادی کرونا بود، ۴۰ درصد هیچ علائم دیگری نداشتند. با این حال، این تحقیق تنها افراد با نشانههای ملایم را در بر میگیرد؛ هرچند شواهد در خصوص اینکه از دست دادن بویایی و چشایی ممکن است نشانهای بر کرونا باشد، تقریبا از ماه آوریل شروع به رشد کرد و از اواسط ماه مه به فهرست رسمی علائم این بیماری اضافه شد.
افزایش نگرانیها همزمان با پیک جدید بیماری؛ مهمترین مطالبات کرونایی مردم در «فارس من» چیست؟
خبرگزاری فارس در گزارشی آورد:ایران عزیز همچنان زیر چکمههای کرونا است. آمار و ارقام وزارت بهداشت از روزانه هزاران ابتلا و صدها قربانی جدید حکایت دارد. همزمان از روز گذشته تصمیمات سختگیرانه بیشتری در تهران و دیگر نقاط کشور برای جلوگیری از گسترش فاجعه اعمال شد؛ تصمیماتی که البته بهاعتقاد برخی رافع نگرانیها از شیوع بیشتر بیماری نیست. از بانک تا تأمین اجتماعی؛ اصرار ادارات دولتی برای مراجعه حضوری چیست؟ هدف کاهش ترددها است؛ ترددهای بیضرورتی که تنها شانس شیوع بیماری را افزایش خواهد داد. خیلی از این سفرها در روز برای مراجعه به ادارات دولتی است؛ اداراتی که علیرغم تأکیدات متواتر مسؤلین، همچنان از روشهای سنتی برای ارائه خدمات استفاده میکنند. گذشته از وقتگیری، اجبار مردم برای سرویسدهی حضوری آن هم در این کرونابازار حتماً پذیرفتنی نیست. موضوعی که موجبات گلایههای متواتر افکار عمومی را هم فراهم کرده است. مطالبات متواتری در «فارس من» در اینباره بهثبت رسیده است. مطالباتی که هرکدام انتقاد از یک اداره یا دستگاه دولتی است. دستگاهی که میتواند خدمات غیرحضوری ارائه دهد، اما برای کِشاندن مردم اصرار میکند. مثلاً این پویش که از رفتار برخی نمادهای بورس انتقاد میکند. درحالی که با راهاندازی و استقرار زیرساخت مُعظمی مثل «سجام» میتوان بسیاری از امورات سهامداران را بهصورت برخط انجام داد.
کرونا مقصد تحصیلی دانشجویان خارجی را تغییر داد
خبرگزاری مهر در گزارشی آورد: نتایج یک نظرسنجی بین المللی نشان می دهد که تنها ۱۹ درصد از دانشجویان به شدت نسبت به ابتلا به کرونا احساس نگرانی دارند و انتخاب مقصد تحصیلی تحت تأثیر چگونگی مدیریت کرونا توسط دولتها است. نظام آموزش عالی کیواس که در حوزه رتبه بندی دانشگاههای دنیا هم فعالیت میکند از زمان شیوع کروناویروس در جهان به بررسی مستمر نظرات دانشجویان، اساتید، مدیران دانشگاهی در سطح دنیا به دلیل شیوع کرونا پرداخته است. در تازهترین گزارش، کیواس به نظرسنجی از دانشجویان درباره چشمانداز آینده دانشگاهها در بحران کروناویروس در ماه سپتامبر پرداخته است. این نظرسنجی از ۴ تا ۲۱ سپتامبر انجام شده است و نظرات دانشجویان تازه وارد و دانشجویان فعلی بینالمللی بررسی شده است. به این نظرسنجی ۳۱۲ دانشجوی فعلی از ۸۶ کشور و ۲۶۸۹ دانشجوی آینده از ۱۵۳ کشور پاسخ دادند. در میان دانشجویان بینالمللی فعلی ۳۱۲ دانشجو از ۸۶ کشور پاسخ دادهاند که اکثریت قابل توجه آنها (۱۴ درصد) از هند هستند. این دانشجویان در دانشگاههای کشورهای انگلستان، استرالیا، ایالات متحده آمریکا، کانادا، هند و روسیه مشغول به تحصیل هستند. ۵۵ درصد این دانشجویان در مقطع کارشناسی، ۲۴ درصد در دوره کارشناسی ارشد و ۱۱ درصد در دوره دکتری مشغول به تحصیل هستند. ۵ درصد در حال انجام حرفه آموزی، ۳ درصد در حال انجام مطالعات زبان انگلیسی یا دوره پایه هستند.
نظر شما