بازارهای مالی دنیا منتظر نتیجه انتخابات آمریکا بود و تقریبا تمامی تحلیلگران اقتصادی مهمترین رویداد سیاسی پیش روی اقتصاد جهانی بازار سرمایه را طی یک ماه آینده همین انتخابات می دانند.
به ویژه احتمال برنده شدن بایدن و عدم پذیرش نتیجه انتخابات از سوی ترامپ بازارهای مالی را با ترس روبه رو کرده بود. اما در چند روز اخیر خبر ابتلای دونالد ترامپ، اثرات انتخاباتی را پیش از موعد به بازارهای مالی وارد ساخت.
از ابتدای شروع کرونا تا کنون میلیون ها انسان در سراسر جهان به این بیماری مبتلا شده و بهبود یافته اند. صدها هزار نفر نیز جان خود را از داست داده اند. جان باختگان بیشتر از افراد مسن و کسانی بوده که بیماری هایی همچون دیابت و غیره داشته اند.
سن(۷۴ سال) و وزن بالای ترامپ احتمال شدید شدن بیماری و حتی مرگ او را بالا برد. به همین خاطر تحلیلگران در رسانه های مختلف با در نظر گرفتن احتمال مرگ او از این صحبت می کردند که در صورت نبود دونالد ترامپ آینده انتخابات آمریکا چگونه خواهد بود.
پیش تر فعالان بازار از مناقشه احتمالی بر سر نتیجه انتخابات نگران بودند و حالا خبر بیماری ترامپ نیز بر این نگرانی افزود و بازارهای مالی را با افت مواجه کرد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده می کنیم شاخصهایی مانند داوجونز (DJI) اس پی ایکس (SPX) و آی ایکس آی سی (IXIC) در روز دوم اکتبر، با اعلام بیماری ترامپ دچار افت شده اند.
حتی بورس کشورهای آسیایی نیز از این خبر متأثر شده و با افت مواجه شدند. برای مثال نمودار زیر شاخص بورس نیکی ۲۲۵ توکیو دیده می شود. روز دوم اکتبر با افت و روزهای ۴ و ۵ (بهبود شرایط ترامپ) با رشد مواجه شده است. البته مشکلات سخت افزاری پیش آمده در بورس توکیو نیز نباید نادیده گرفته شود.
امروز با انتشار اخبار مربوط به شرایط جسمی ترامپ که احتمال بهبود و بازگشت او به کارزار انتخاباتی اش را قوت بخشید بازارهای مالی نیز در آسیا با رشد مواجه شدند. بورس نیکی ژاپن ۱.۳۵ درصد رشد داشته است. بورس مالزی نیز ۰.۲۶ درصد رشد را تجربه کرد.
بیشترین رشد برای شاخص ایاساکس استرالیا ۲.۳۳ درصد رشد بود. بورس کوسپی کرهجنوبی هم ۱.۳۳ درصد رشد داشت.
درکل، رفتن ترامپ از کاخ سفید را باید به عنوان خبری مثبت برای بازارهای جهانی تلقی کرد؛ این رفتن در صورتی که ناشی از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری باشد و او نتیجه را بدون مناقشه بپذیرد اثرات مثبت بر اقتصاد خواهد داشت.
اما رفتنش بر اثر بیماری نیز میتواند به همان اندازه ادعای او مبنی بر عدم پذیرش نتیجه انتخابات برای بازارهای مالی نگران کننده باشد. در هر دو مورد آینده، به ویژه در میان مدت برای بازارهای بورس دنیا نامشخص و بی ثبات و پر نوسان خواهد بود. به نظر می رسد واکنش های منفی و مثبت بازارهای بورس به بیماری و بهبود ترامپ ناشی از این امر است.
نظر شما