به ویژه آنکه تهران به واسطه پایتخت بودنش هنرمندان، مفاخر و مشاهیر زیادی را از اقصی نقاط ایران در دل خود جای داده و حالا نه تنها پایتخت سیاسی بلکه پایتخت فرهنگی و هنری کشور است اما به نظر میرسد به ندرت از ظرفیت این افراد در هفته تهران برای اعتلای فرهنگ و هنر استفاده میشود.
تا جایی که یک کارشناس طراحی و معماری در خصوص توسعه فعالیت های فرهنگی و هنری در هفته تهران میگوید: برنامهریزی در تمام حوزهها باید به صورت سالانه باشد و نتیجه آن در روز یا هفتهای که به نام فرهنگ و هنر یا در هر زمینه دیگری است به مردم ارائه شود.
«شهرام سلیمی» به صورت تلویحی در واقع به ضرورت تشکیل دبیرخانه هفته تهران و فعالیت مستمر آن تاکید دارد و بیان میکند که نباید ارج نهادن به فرهنگ و هنر به یک هفته محدود شود بلکه باید به صورت مستمر ایدههای خاص شناسایی شود و از برخی هنرمندان و صاحبان سبک و هنرهای اصیل ایرانی که در حرفه خود منحصر به فرد هستند، دعوت به عمل آید و از وجود و توانایی آنان برای پیشبرد اهداف استفاده شود.
به گفته وی در هفته تهران یا بهتر بگویم در هفته فرهنگ و هنر تهران باید علاوه بر به روزرسانی اطلاعات مردم، نمایشگاههایی از آثار فاخر هنرمندان برپا و به صورت رایگان به نمایش عموم گذاشته شود.
«سلیمی» با بیان اینکه همایشهایی نیز باید به صورت مستمر در راستای ارتقای سطح دانش هنرجویان و آگاهی مردم برگزار شود، خاطر نشان کرد: متولیان فرهنگی باید از طریق فراخوان و برگزاری جشنوارهها، استعدادهای جوانان را کشف و برای آنان برنامهریزی کنند تا به ایرانی هنرمندتر دست یابیم.
هفته تهران فرصتی برای احیای معماری ایرانی
به گفته این کارشناس طراحی و معماری، مردم برای طراحی خانهها و باغهای خود به دنبال طرحهای مدرن هستند و هیچگونه مقررات و استانداردی برای استفاده از سبکهای اصیل ایرانی در کشور وجود ندارد؛ به همین دلیل هفته تهران فرصتی برای احیای معماری ایرانی است.
سلیمی میافزاید: معماری اصیل ایرانی در دنیا شناخته شده است اما در کشور ما از این سبک تنها در مساجد استفاده میشود در حالی که باید از طرحهای اصیل ایرانی در پارکها، پیادهراهها، فرهنگسراها و دیگر فضاهای عمومی استفاده شود تا به فراموشی سپرده نشود.
وی با بیان اینکه معماری ایرانی باید احیا شود، تاکید کرد: یکی از دلایل مغفول ماندن معماری ایرانی، ناشناخته بودن برخی مشاهیر و معرفی نشدن آنان از سوی متولیان امر است.
سلیمی بیان کرد: برای معرفی مفاخر و مشاهیر باید از چهره و نام آنها لوگو، المان و تندیس ساخت و حتی زندگی آنان را با احجام معماری به تصویر کشید تا جوانان بیشتر با سبک زندگی و منش آنان آشنا شوند.
فرهنگ و هنر یک مسئله زیربنایی است
استادیار دانشگاه در رشته صنایعدستی و هنرهای سنتی نیز معتقد است که مسئله فرهنگ و هنر یکی از مسائل زیربنایی است که تاثیر بسیار زیادی در اقتصاد دارد؛ تا جایی که میتوان یک اثر هنری را در حراجهای بینالمللی با میلیاردها دلار به فروش رساند و علاوه بر جنبه اقتصادی نام ایران را در عرصه بینالمللی ماندگار کرد.
فرانک کبیری می گوید: اگر به مسئله فرهنگ و هنر بیتوجه باشیم، بیهویتی و عدم خودباوری منجر به افزایش معضلات اجتماعی شده و هزینههای بسیاری به دولت تحمیل میشود.
کبیری با بیان اینکه خواندن اشعار فردوسی، حافظ و شاهنامه پس از قرنها همچنان باعث لذت و تهییج روحیه مردم میشود، تصریح کرد: تماشای آثار هنری نه تنها روح را جلا میدهد، بلکه آرامش خاصی به انسان میدهد و باعث نشاط و پویایی در جامعه میشود.
به گفته این فعال فرهنگی و هنری مفاخر کارآفرین هستند مثلا از چاپ یک جلد کتاب شاهنامه نگارگر، خوشنویس، صحاف، چاپخانه و فروشنده کتاب میتوانند امرار معاش کنند و هفته تهران فرصتی برای توجه بیشتر به اهالی فرهنگ و هنر است.
ناجی مردم از ویروس کرونا یک ایرانی است
این استادیار دانشگاه در رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی نیز گفت: کاشف الکل که امروز جان هزاران نفر را در برابر ویروس کرونا نجات میدهد، یک دانشمند ایرانی به نام رازی است ما باید با برجستهسازی این موضوع علاوه بر تقویت روحیه خودباوری، تمدن کهن ایران را به مردم یادآوری و از این موضوع به صورت غیرمستقیم به نفع کشور بهرهبرداری کنیم.
کبیری اضافه کرد: برخی مسئولان نسبت به مسائل فرهنگی و هنری بیتوجه هستند و تصور میکنند ساختن سالنهای سینما، تئاتر و حتی برگزاری کنسرت ضرورتی ندارد؛ در صورتی که خدا انسان را همهجانبه آفریده و در اسلام هم علاوه بر مسائل جسمی به مسائل روحی نیز پرداخت شده است؛ مسئولان باید برای توسعه پایدار به ظرفیت بخشها توجه کنند نه اینکه بودجه بخش فرهنگی را کاهش دهند.
کارشناس ارشد رشته تئاتر نیز در خصوص نقش مسئولان در هفته تهران میگوید: مسئولان شهری و فرهنگی تهران در این هفته که به نام تهران نامگذاری شده، میتوانند با تجلیل از اصحاب فرهنگ و هنر و با برگزاری برنامههایی که به معرفی ظرفیت های هنری و فرهنگی میپردازد، در این بزرگداشت سهم به سزایی داشته باشند.
«مرضیه زمانی» ادامه داد: امسال که ویروس کرونا در برگزاری تمامی برنامهها به خصوص برنامههای فرهنگی و هنری سایه انداخته است، لزوم توجه به اجراهای آنلاین را گوشزد میکند.
تهران از کمبود امکانات رنج میبرد
معاون امور فرهنگی و رسانه ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ضمن تسلیت به مناسبت درگذشت «غلامحسین تکمیل همایون» تهرانپژوه و محقق برجسته، میگوید: در نگاه اول تهران بیشترین امکانات را دارد اما میزان آن با جمعیت حدود ١٤ میلیون نفری تناسب ندارد و یکی از مطالبههای مهم و جدی مدیران استانی از وزارتخانهها، افزایش میزان امکانات فرهنگی و هنری متناسب با جمعیت است.
«مرضیه محرابی» همچنین در خصوص تلاش برای اعتلای فرهنگی و هنری پایتخت در هفته تهران میگوید: تهران در طول تاریخ با اتفاقهای بسیاری در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هنری روبهرو بوده و نقش ممتازی در زمینه فرهنگ و هنر در سطح ملی و بینالمللی داشته است؛ همچنین از ظرفیت خوبی در زمینه نخبگان، هنرمندان و اندیشمندان برخوردار است و هفته تهران فرصتی برای آشنایی قشر نوجوان و جوان با مفاخر و آثار آنان به شمار میرود.
به گفته وی هفته تهران که در سال ۱۳۹۵ با مصوبه شورای اسلامی شهر تهران پایهگذاری شد فرصت خوبی برای اعتلای فرهنگ و هنر است و امسال از سوی شورای شهر، هفته تهران با شعار مکتب تهران برگزار شد اما با توجه به گسترش ویروس کرونا و ممنوعیت فعالیتهای فیزیکی، ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برنامههای این هفته را به طور مجازی برگزار کرد.
معاون امور فرهنگی و رسانه ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران افزود: برگزاری آیین رونمایی از کتاب فصل شعر که مجموعهای از اشعار اعضای انجمنهای ادبی استان به شمار میرود، برگزاری اختتامیه جام باشگاههای کتاب و پایتخت کتاب، اجرای نمایش و سایر فعالیتهای فرهنگی و هنری بخشی از برنامههای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران است که به صورت مجازی برگزار شد.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا برگزاری همایشهای حضوری ممنوع است اما اگر کسی به ما مراجعه کند و درخواست برگزاری آنلاین داشته باشد و امکانات زیربنایی آن مهیا باشد از نظر ما مشکلی وجود ندارد.
هفته تهران طی سال جاری با عنوان «مکتب تهران» از شنبه، 12 مهرماه با بیش از ۲۰۰ برنامه فرهنگی آغاز شد؛ طرحی که در مرداد ۱۳۹۵ خورشیدی از طرف اعضای شورای اسلامی شهر تهران به تصویب رسید و از آن پس ۱۴ مهرماه در تقویم عمومی کشور به نام پایتخت نامگذاری شد؛ بر همین اساس هر ساله هفته تهران از ۱۲ تا ۱۸ مهر ماه برگزار میشود.
نظر شما