به گزارش ایرنا، به باور کارشناسان مواضع قاطع «سید مقتدا صدر» رهبر «جریان صدر» و «شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل «عصائب اهل الحق» در حمایت از اقدامات نیروهای امنیتی و همزمان روشنگری سریع تولیتهای عتبه حسینی و عباسی در غیر قانونی خواندن رفتار گروه مدعی عزاداری، هرگونه مشروعیت بخشی به اغتشاشگران را از آنها گرفت.
تقبیح عمومی در شبکههای اجتماعی از عوامل فتنهانگیزی در زیارت اربعین حسینی و سرعت عمل در رسوایی پارهای جریانهای انحرافی و منتسب به حزب منحله «بعث» و خشونتهایی که این جریان در همان ساعات اولیه شروع فتنه به آن دست زد، بیش از پیش، هرگونه ادعای وابستگی گروه مزبور به اعتراضات مدنی مسالمتآمیز ماههای اخیر عراق را از آن گرفت.
مقتدا صدر و حمایت قاطع از اقدام نیروهای امنیتی
رهبر جریان صدر پیشاپیش رهبران سیاسی عراق بود که نسبت به حوادث دیروز کربلا موضع گرفت و از اقدام نیروهای امنیتی در مهار فتنه قدردانی کرد و گفت: «نیروهای امنیتی وظیفه حمایت از عتبات مقدسه را دارند، حرکات دیروز آغاز فتنهای است که با حمایت خارجی برای آن برنامهریزی کردهاند».
مقتدا صدر گفت: برخی نفوذیها با افکار منحرف و دارای «گرایشهای داعشی یا بعثی» با کمک برخی تخریبگران منتسب به جریان موسوم به «اعتراضات اکتبر»، کوشیدند از این مناسبت دینی در کربلا (زیارت اربعین حسینی) برای منافع باندی و باورهای منحرف و احتمالا ضد دین و کشور بهرهبرداری سیاسی کنند.
وی از گروههای منتسب به اعتراضات مدنی در عراق (اعتراضات اکتبر) خواست که موضع انزجار خود را از این تخریبگران اعلام کنند و افزود: اگر این انزجار اعلام نشود، ناچارم به شیوه خاص و آشکاری که خود میدانم، وارد عمل شوم.
جریان اکتبر به اعتراضات اجتماعی گفته میشود که از اکتبر ۲۰۱۹ شروع شد و تا فوریه ۲۰۲۰ ادامه یافت و به بهانه اعتراض به وضع موجود عراق، باعث استعفای دولت منتخب «عادل عبدالمهدی» و شکلگیری دولت «مصطفی الکاظمی» شد.
صدر از همه آنهایی که «مومن و علاقهمند به اهل بیت عصمت و طهارت (ع)» نامید، خواست که به حال آمادهباش در آمده و با صبر و حکمت تا روشن شدن امور، در انتظار دستورات باشند.
وی خطاب به گروههای منتسب به اعتراضات اکتبر گفت: اگر نسبت به این جنایت زشت اعلام بیزاری نکنید، شاید در آینده نخواهید توانست تجمعهای اعتراضی برگزار کنید و همه از شما اعلام بیزاری خواهند کرد.
شیخ قیس الخزعلی: فتنه، صلح اجتماعی را در عراق تهدید میکند
دبیر کل عصائب اهل الحق دیگر رهبر سیاسی - جهادی عراق بود که نسبت به رخدادهای دیروز کربلا موضع سریع گرفت و گفت: اگر جلو فتنه گرفته نشود، صلح اجتماعی و امنیت کشور به مخاطره میافتد.
شیخ قیس الخزعلی افزود که ادامه این روند تاسف بار خونریزی و قطع رزق و روزی مردم و تعطیلی ادارات و تعرض به نیروهای امنیتی به بهانه «شورشگری» بدون تبیین چارچوبهای درست قانونی یا اجتماعی برای آن، ثبات و امنیت کشور به خصوص شعائر مقدس دینی را به مخاطره میاندازد.
وی از پیوستن شمار زیاد جریانهای منحرف به گروههای موسوم به اعتراضات اکتبر ابراز نگرانی کرد و افزود: احتمال میرود که روند حوادث، تبعات خطرناکی برای عراق به دنبال داشته باشد و صلح اجتماعی و ثبات امنیتی را تهدید کند.
الخزعلی نقش جامعه در برخورد با این گروههای منحرف را ضروری دانست و اضافه کرد که عموم جامعه مخالف این رفتارهای ناهنجار و منحرف است، ولی این به خودی خود کفایت نمیکند، بلکه نیاز است با فعالیتها و چهرههای اجتماعی با این رفتارهای تخریبآمیز مقابله شود.
وی نقش دستگاههای امنیتی و قضایی در برخورد با این جریانهای منحرف را مهم ارزیابی کرده و گفته است که رهبران سیاسی موظف هستند از این اقدامات دستگاههای امنیتی و قضایی حمایت کنند.
دبیرکل عصائب اهل الحق حمایت کامل گروه جهادی – سیاسی خود را از دستگاههای امنیتی و قضایی عراق در برخورد با عوامل تخریب و انحرافات در کشور اعلام کرد.
تولیتهای حسینی و عباسی و مخالفت با قانون شکنان در عزاداری حسینی
اداره سازماندهی آیینهای اربعین حسینی (ع) وابسته به تولیتهای حسینی و عباسی پس از حوادث دیروز کربلا در بیانیهای تاکید کرد که با هرگونه قانونشکنی در زیارت اربعین حسینی (ع) مخالف است.
در این بیانیه آمده است که عرف برگزاری مراسم عزای حسینی در عراق به این صورت است که در 10 روز آغازین ماه محرم الحرام در تمام شهرها و استانهای کشور مراسم عزاداری حسینی بر پا میشود، اما مراسم اربعین به استان کربلا اختصاص دارد تا پذیرای موکبها از مناطق مختلف کشور باشد.
این بیانیه با بیان اینکه اداره سازماندهی آیینهای اربعین در کربلا، از ابتدای تاسیس تلاش کرده تا مراسم اربعین حسینی همواره به بهترین نحو برگزار شود، افزود که از حیث سازماندهی، موکبها هر ساله اقدام به ثبت نام کرده تا در روز اربعین بتوانند وارد کربلا شوند.
به نوشته بیانیه، تعهداتی که بانی موکب به اداره سازماندهی آیینهای اربعین میدهد، مشخص کننده هویت افراد شرکت کننده در مراسم عزاداری یا بخش خدمترسانی به زائران خواهد بود، همچنین برای محافظت از جان عزاداران و زائران هر یک از موکبهای ثبت شده طبق برنامه وارد بینالحرمین میشوند.
تولیتهای حسینی و عباسی افزودند که اگر نام موکبی ثبت نشده باشد، نمیتواند در جدول روزانه عزاداری جایی داشته باشد، زیرا هنوز اقدامات قانونی که تضمین کننده سلامت جان عزاداران و زائران است را انجام نداده و از این رو اجازه ورود ندارد، اما موکبهای ثبت شده، اجازه ورود بدون بازرسی بدنی را دارند.
این اداره با اشاره به اینکه گروه مدعی عزاداری دیروز فاقد مجوزهای قانونی بوده، اضافه کرد که اگر نام موکبی ثبت نشده باشد و برای ورود به جدول عزاداری اصرار ورزد، این به مثابه نادیده گرفتن حقوق موکبهای ثبت شده در اداره آیینها و مراسم اربعین است.
این بیانیه آورده است: زمانی که توضیحات لازم در خصوص موارد فوق به آنان (هیات قانون شکن) ارائه و تأکید شد که این اقدامات برای محافظت از آنها و سایر زائران است، از پیروی از آن سر باز زدند و سعی داشتند با تکیه بر زور وارد منطقه عزاداری شوند.
اداره سازماندهی آیینهای اربعین حسینی افزود: از آنجا که این اقدام امنیت زائران و عزاداران را به خطر میانداخت و مناسب با عزای سید الشهداء (ع) نبود، نیروهای امنیتی برای مقابله با آنان دست به کار شدند.
ناکامی در گسترش دامنه فتنه
همزمان با مهار و سرکوب فتنه در کربلا، جریانهای مرتبط با این اقدام کوشیدند برای تشتت انرژی نیروهای امنیتی عراق، دامنه فتنه را به برخی از استانهای جنوب که هیات قانونشکنان از آنجا حرکت کرده بودند، بکشانند، اما در این اقدام نیز به دلیل خویشتنداری احزاب شیعی و گروههای مقاومت از برخورد با آنها و واگذاری این مسوولیت به دستگاههای امنیتی، ناکام ماندند.
برخی گروههای تخریبگر همسو با هیات قانونشکن در کربلا، دیشب (سه شنبه شب) به بهانه اعتراضات اکتبر به دفاتر برخی احزاب شیعی و گروههای مقاومت در «ناصریه» مرکز استان «ذیقار» حمله کرده و آنها را به آتش کشیدند، اما به دلیل خویشتنداری این احزاب و مقاومت عراق از پاسخگویی، این تلاش نیز با برخورد به موقع نیروهای امنیتی و بازداشت برخی از تخریبگران ناکام ماند و در شبکههای اجتماعی کمترین همراهی با این اقدام تخریبی صورت گرفت.
شبکههای اجتماعی و رسوایی قانونشکنان
فعالان اجتماعی و وبلاگ نویسان عراقی در اقدامی که شاید بتوان آن را کم سابقه دانست، با حضور سریع در شبکههای اجتماعی و رسوایی عوامل مرتبط با این هیات قانونشکن، فرصت همدردی با آنها را به نام اعتراضات اکتبر و عوامل خارجی حمایتگر را که در بیانیه مقتدا صدر به آن اشاره شد، گرفتند.
پخش تصاویری از چهرههای ناهنجار برخی از معترضان که بعضا با آرایش و لباسهایی خارج از عرف عزاداری حسینی به کربلا آمده بودند، یا رسوا کردن برخی عناصر بعثی که در صفوف این معترضان بودند، از جمله این رسواگریها بوده است.
وابستگی واضح تعداد زیادی از معترضان به گروههای منحرف «یمانی» و «الصرخی» که تحت عنوان «هیات عالم ربانی» تلاش داشتند، نظم عمومی اربعین حسینی را به هم بریزند، دیگر اتفاق مهمی بود که باعث رسوایی این تجمع شد.
انتشار تصویری از شخصی که دهها تیغه چاقو همراه خود داشته و نیروهای امنیتی عراق موفق شدند او را دستگیر و به مردم معرفی کنند، یکی دیگر از این اقدامات مهم بود.
همزمان عدم همدردی بسیاری از فعالان اجتماعی و رسانهای همسو با اعتراضات اکتبر با هیات قانونشکن در کربلا، هرگونه مشروعیت دروغین را از آنها گرفت.
در عین حال این حادثه، پرده از چهره برخی از عوامل خارجی فتنهانگیزی در عراق برداشت و رسانههای سعودی، آمریکایی و اماراتی که به طور گستردهای حوادث دیروز کربلا را پوشش دادند، نشان داد که از قبل خود را برای ایجاد موج خبری آماده کرده بودند تا آیین اربعین حسینی را تحتالشعاع مسایل تنگ سیاسی قرار دهند.
با همه اینها، هوشیاری و بصیرت عمومی زائران که از هیات قانونشکن فاصله گرفتند و پارهای ویدئوهای زائران حین شروع اغتشاشات که از آن به فتنه یاد میکردند، باعث شد، این اقدام فتنهانگیز در نطفه خفه شود و همراهی عمومی با آن در عراق صورت نگیرد.
برخورد اطلاعاتی زودهنگام با قانون شکنان
کارشناسان امنیتی یکی از رازهای موفقیت مهار سریع قانونشکنان را جمعآوری اطلاعات کامل از برنامههای این گروه قبل از رسیدن به کربلا، آگاهی رهبران سیاسی عراق و تولیتهای عتبات عالیات و مراجع عظام نجف اشرف از این اقدامات اعلام میکنند.
طبق یک گزارش اطلاعاتی که بعد از مهار فتنه کربلا در رسانههای عراق منتشر شد و منتسب به سازمان اطلاعات عراق است، هیات قانونشکن قبل از اینکه به کربلا عزیمت کند، دستگاه اطلاعاتی عراق از انگیزههای آنها مطلع شده و گزارش کامل از رهبران این فتنه را جمعآوری کرده و گفته شده علاوه بر نقش بعثیها و جریانهای منحرف الصرخی و یمانی و گروههای تندرو نزدیک به گروه تروریستی داعش در این مجموعه، حتی برخی از افراد منتسب به جریان صدر نیز در آن نقش داشته و گزارش کاملی از نام این افراد به اطلاع مقتدا صدر نیز رسید.
بر همین اساس دستگاههای امنیتی و تمامی نهادهای مرتبط با زیارت اربعین حسینی (ع) در کربلا به علاوه رهبران سیاسی برجسته عراق از این تلاشهای تخریبگر آگاه بوده و بیانیههای قاطعانه و سریع مقتدا صدر و قیس الخزعلی در حمایت از اقدام نیروهای امنیتی عراق در مهار فتنه و بیانیه روشنگر اداره آیینهای اربعین حسینی در عتبه حسینی و عباسی در همین راستا ارزیابی میشود.
جدا از همه اینها، کارشناسان اتفاق نظر دارند که دخالت به موقع نیروهای امنیتی و متفرق کردن اخلالگران در نظم عمومی عزاداری اربعین حسینی بدون اینکه کسی در این میان آسیب جدی دیده یا خونی ریخته شود، قدردانی همگان را به دنبال داشت.
با وجود همه اینها و مهار یکی از تلاشهایی که میتوانست تبدیل به فتنهای بزرگ در عراق شود، صاحبنظران اعتقاد دارند، این حادثه نشان داد که این کشور همچنان روزهای سخت و حساسی پیشرو دارد که بیش از هر چیز به آگاهی عمومی، هوشیاری نیروهای امنیتی و حمایت جریانهای سیاسی از آنها و قاطعیت دستگاه قضایی در برخورد با تخریبگران نیاز دارد.
نظر شما