چاپ اول این سفرنامه در ۲۱۷ صفحه و شمارگان یک هزار نسخه سال ۸۳ از سوی انتشارات همسایه منتشر شده ،این کتاب ۶ بخش دارد که داستان سفرهای شرفا شرفایی به اروپای شمالی، آمریکا، لندن، هلند و مصر را با بیان ساعت و تاریخ به مخاطبان ارائه می کند.
شرفا شرفایی در این سفرنامه به موضوعاتی از قبیل علم، فرهنگ، آداب و رسوم زندگی، وضعیت اقتصادی، مناطق گردشگری، طبیعت و انواع غذاهای محلی کشورهای سفرکرده پرداخته و مشاهدات خود را با جزئیات تمام روایت می کند.
احمد حبیبی نویسنده و پژوهشگر تاریخ و فرهنگ هرمزگان در مقدمه این کتاب نوشته است: شرفا شرفایی در ضمن روایت حکایت که با تانی و درایت همراه بود، از معلومات ما درباره کتاب ها و آثار تاریخی و ادبی می پرسید و در پایان، نتیجه پرسش هایش را چنین اعلام کرد که در اطلاعات تاریخی، دوستم و در آگاهی ادبی، من برترم.
از سفرهایش به اروپا، آمریکا، آفریقا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، خاطراتی ارزنده بر ما ارزانی داشت. گفت: به مصر که رفتم و رود نیل را از نزدیک تماشا کردم به یاد دوران کودکی و نوجوانی ام افتادم که در شب های زمستان و پشت بام های تابستان، پدر بزرگ و مادر بزرگ، با نقل «گپ شو» (قصه شب) از دریای نیل و دختر شاهک نیل، ذهن و ضمیرمان را سیراب می کردند و با مهارت و کیاستی تمام، فرهنگ مردم (فولکور) را با مهر و محبت بر دل و جانمان جای می دادند.
بخش هایی از کتاب
در روایت سفر به اروپای شمالی آمده است: صبحانه در ساعت ۷ شروع و تا ساعت ۹ ادامه دارد. غذا عبارت است از نان، تخم مرغ نیمرو و انواع دیگر، مربا کره عسل پنیر نازک یا قالبی و پنیر تازه به نظر خودشان کشکی است که ما از دوغ می گیریم همان طور پاشیده از هم و یک استکان آب میوه و یک فنجان چای، این ها غذای صبح است.
ناهار در ساعت ۱۲ تا ۱۳/۴۵ عبارت است اولا پیش غذا بعضی اوقات نصف سفیده تخم مرغ آب پز که کرم سفت رویش ریخته اند و سوپ آب گرمی است که مقدار خیلی کم ماکارونی یا دانه های حبوبات در آن دیده می شود و غذاهای اصلی یک نوع برنج گرده است که پخته اند و آب کش کرده اند که بدون اینکه دم بدهند کمی روغن رویش ریخته اند. جیره یک انسان یک ملاقه از همان برنج به اضافه مقداری سیب زمینی سرخ کرده توی ظرفی می گذارند خورش خوری یا غذاهای اصلی این هاست.
در سفرنامه مصر نیز آمده است: حدود ۲/۱۰ ساعت که بر فراز خاک سعودی پرواز می کردیم غیر از بیابان لم یزرع و کوه های شنی چیز دیگر زیر پا مشاهده نمی شد. نزدیک به دریای سرخ کوه هایی به رنگ سیاه مشاهده می شد که فاقد درخت بود.
با گذر از دریای سرخ به مرز مصر وارد شدیم. حال زیر پا نگاه می کنیم. غیر از شن و کوه شنی چیز دیگری مشاهده نمی شود و اکنون که ساعت ۱۶/۳۰ است، قسمتی از رود عظیم نیل را زیر پا مشاهده می کنیم که در دو سمت آن سبزه و دشت ها پیداست و نیل با تمام عظمتش مانند رودی ۱۰ متری پیدا شده، چون هواپیما در ارتفاع ۳۱ هزار قدمی در پرواز است.
درباره نویسنده
شرفا شرفایی سال ۱۳۰۰ در شهر جناح (از توابع هرمزگان) متولد شد و درسال ۱۳۸۳ دار فانی را وداع گفت.
وی تحصیلات کلاسیک نداشته اما به دلیل مطالعات بسیار از معلومات عالی برخوردار بود و کارهای فرهنگی متعددی در زادگاه خود انجام داد.
شرفایی از افراد نیکوکار شهر جناح بود که مدرسه، خانه بهداشت و کتابخانه ای مدرن با افزون بر ۱۷ هزار جلد کتاب در شهر خود احداث کرد.
وی در سال ۸۶ جز ۷ نفر از کتابخانه سازان برتر کشور معرفی شد و «خاطرات شرفا شرفایی» نام دیگر اثر به چاپ رسیده از این نویسنده است.
بندرعباس-ایرنا- سفرنامه «شرفا شرفایی» به اهتمام محمدباقر وثوقی و با مقدمه احمد حبیبی نوشته شده که درباره خاطرات سفر شرفا شرفایی به کشورهای مختلف است.
اخبار مرتبط
-
کتابخانه شرفایی بستک تنها کتابخانه مجهز به نسخ خطی در هرمزگان است
بندرعباس- ایرنا- کتابخانه عمومی وقفی شرفا شرفایی جناح بستک تنها کتابخانه استان هرمزگان مجهز…
-
مرور کتاب (۵۵)
در یاد مانده ها: شرح حال مشاهیر هرمزگان
بندرعباس-ایرنا- کتابی با عنوان «در یاد مانده ها»، شرح حال و معرفی آثار مشاهیر استان هرمزگان…
-
«زن آقا» روایتی از زندگی طلاب
مشهد- ایرنا- زندگی طلاب از موضوعاتی است که برداشت های مختلفی در این زمینه وجود دارد، افراط…
نظر شما