رییس انجمن موسیقی کرمان: شجریان عصاره تاریخ آواز ایران بود

کرمان- ایرنا - رییس انجمن موسیقی استان کرمان با اشاره به تسلط استاد محمد رضا شجریان بر تمامی ابعاد آواز ایرانی،گفت: شجریان بواسطه شاگردی مستقیم و غیرمسقیم در محضر اساتید موسیقی اصیل، چکیده و عصاره تاریخ موسیقی آوازی ایران زمین بود.

سورج یاسایی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ممارست استاد شجریان در طول سالها و بررسی مکاتب آوازی اساتید گذشته، در کنار معرفت و آگاهی عمیق نسبت به ادبیات کهن و جدید ایران، در نهایت منجر به شکل گیری شیوه و سبک خاصی در آواز شد که به گواه همه صاحبنظران، مکتب آوازی شجریان نتیجه همه این تلاشها است.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر اشراف مثال‌زدنی ایشان به ادبیات که نمود آنرا در انتخاب اشعار آثارشان مشاهده می کنیم و همزمان تلفیق شعر و موسیقی،  آنچنان استادانه اتفاق می‌افتد که هر مخاطبی را به غایت تحت تاثیر قرار می دهد.

رییس انجمن موسیقی استان کرمان اظهار داشت: اما آنچه در تحلیل آواز استاد شجریان کمتر اشاره شده است، گستردگی نغمات و گوشه ها نسبت به آثار گذشتگان است.

وی با بیان اینکه در بسیاری از آثار زنده یاد شجریان بخش قابل توجهی از گوشه ها شنیده می شود، اظهار داشت: در حالی که با رجوع به برنامه‌های موسیقی رادیویی دهه سی و چهل خورشیدی آنچه شنیده و می شنویم، چند گوشه اصلی هر دستگاه است که این امر می توانست به تدریج گستره ردیف را به بخش کوچکی تقلیل دهد.

یاسایی تاکید کرد: استاد محمد رضا شجریان نه فقط به عنوان یک موسیقیدان بلکه به منزله یک هنرمند متعهد و مردمی شخصیتی منحصر بفرد داشت، بلکه به گواه همه اهالی فرهنگ و اندیشه، شجریان اسطوره‌ای بی بدیل در زمانه حاضر است.

وی با اشاره به اینکه استاد شجریان اسطوره‌ای است که شاید تاریخ این‌ سرزمین دیگر به خود نبیند افزود: شجریان به تعبیر هوشنگ ابتهاج و استاد شفیعی کدکنی، ستاره‌ای هم عرض با حافظ و سعدی در آسمان فرهنگ و هنر ایران عزیز است. ستاره‌ای درخشان که تحلیل ابعاد فرهنگی و هنریش، تخصص کافی و مجالی بسیار طولانی را می طلبد.

موسیقیدان و پژوهشگر حوزه موسیقی کرمان گفت: درکنار همه توانایی های استاد شجریان آنچه باعث شد بخش قابل‌توجهی از مردم، عاشقانه دوستش بدارند، حضور همیشگی ایشان در کنار مردم بود.

وی ادامه داد: در همه بزنگاههای حساس تاریخی، شجریان همواره با مردم بود و صدایش، صدای عامه مردم و دغدغه اش، سرنوشت مردمی بود که آثارش را زمزمه می کردند، او با مردم می گریست و با مردم می خندید، با مردم سکوت می کرد و با مردم فریاد می زد.

یاسایی بیان کرد: تمامی اهالی موسیقی سنتی و آواز ایرانی از استاد شجریان آموخته های زیادی دارند و جایگاه و نام ایشان تا همیشه تاریخ بر رفیع ترین قله اندیشه و هنر ایران زمین خواهد درخشید.

وی اظهار داشت: تصمیم داریم در آینده نزدیک که شرایط مناسب تر شود، مراسمی در خور شان استاد در کرمان برگزار کنیم که حتما به اطلاع علاقه مندان می رسد.

استاد محمدرضا شجریان برجسته‌ترین هنرمند عرصه آواز و موسیقی سنتی ایران که از وی با عنوان "خسرو آواز ایران" یاد می‌شود پس از تحمل دوره طولانی بیماری پنجشنبه شب در سن ۸۰ سالگی در بیمارستان جم تهران درگذشت.


استاد شجریان زادهٔ اول مهر ۱۳۱۹ در مشهد، موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز، خواننده و خوشنویس ایران زمین و نامزد ۲ جایزه گِرمی (Grammy Awards) بود و سایت انجمن آسیا وی را به‌ عنوان پرآوازه‌ترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی معرفی کرد. همچنین روزنامه ونکوورسان او را یکی از مهم‌ترین هنرمندان موسیقی در سال ۲۰۱۰ و یکی از ۵۰ صدای برتر جهان معرفی کرده‌ بود.
مرحوم شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید ۶۰ آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی همچون دلشدگان، ابجد و زمستان و اجرای دهها کنسرت داخلی و بین‌المللی شد.

پیکر استاد شجریان روز شنبه ۱۹ مهر در توس مشهد و در جوار مقبره فردوسی و مهدی اخوان ثالث شاعر معاصر به خاک سپرده شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha