به گزارش ایرنا از پایگاه خبری "المصری الیوم"، حمدوک که با روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» گفت گو میکرد، تحریمهای آمریکا را که ناشی از قرارگرفتن سودان در فهرست تروریسم است، مانعی در راه اقتصاد این کشور دانست.
وی اظهار کرد که حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم، قواعد بازی برای خارطوم را تغییر خواهد داد و این کار درحالی است که این کشور برای عبور به دمکراسی تلاش میکند.
این اقتصاددان ۶۴ ساله افزود: سودان از جهان جدا شده است و پس از بیست سال از اخراج "اسامه بن لادن رهبر پیشین گروه القاعده و یک سال از سرنگونی دولت عمر البشیر که این تروریست را پناه داده بود. ، تعامل با سودان بسیار ظالمانه است.
وی افزود: مردم سودان هرگز تروریست نبودهاند. بلکه [پنهاه دادن به تروریستها] اقدام رژیم سابق بوده است.
نخست وزیر حمدوک در خصوص گمانهزنی در خصوص اینکه اگر نام سودان از فهرست تروریسم آمریکا حذف شود، خارطوم روابط خود با تلآویو را عادی خواهد کرد، نیز گفت که معاملهای در این خصوص مطرح نیست.
نخست وزیر دولت سودان اظهار کرد که سوء مدیریت و جنگ داخلی و فساد کشورش را ویران کرده است و از سیستم مالی جهانی به دور افتاده است و تاکنون نتوانسته است که ۶۰ میلیارد دلار از بدهیهای معوقه خود را بازسازی کند.
حمدوک در مورد پرداخت غرامت به خانواده قربانیان حمله موشک هدایت شونده سال ۲۰۰۰ به ناوشکن USS Cole و بمبگذاریهای سال ۱۹۹۸ که سفارتخانههای آمریکا در کنیا و تانزانیا را هدف قرار داد نیز افزود: امیدواریم که به طور جداگانه با این دو رویداد رفتار کنیم.
پیش از این، پایگاه خبری آکسیوس آمریکا گزارش داده بود که سودان در قبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی درخواست ۱.۲ میلیارد دلار محمولههای غذایی، ۲ میلیارد دلار کمک مالی یا یک وام ۲۵ ساله کرده و از آمریکا و امارات تعهد گرفته است تا کمکهای اقتصادی به سودان ارائه دهند.
براساس این گزارش، اگر آمریکا درخواست سودان را بپذیرد، در چند روز آینده بیانیهای در خصوص برقراری رابطه خارطوم و تلآویو منتشر میکند.
نور الدین ساتی سفیر سودان در واشنگتن نیز یک ماه پیش اعلام کرد که حضور این کشور در مراسم معاهده ننگین صلح میان کشورهای امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی در کاخ سفید بیانگر روابط قوی خارطوم با کشورهای شرکت کننده در این رویداد است.
اظهارات ساتی ۲ هفته پس از آن بیان میشود که "عمر قمرالدین" سرپرست وزارت امورخارجه سودان ۱۵ شهریورماه گفته بود، دولت آمریکا وعده داده است، در مقابل عادیسازی رسمی روابط با رژیم صهیونیستی، حذف سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم را بررسی میکند.
قمرالدین اعلام کرد: ژنرال عبدالفتاح برهان رییس شورای حاکمیت انتقالی در سودان در پاسخ به پیشنهاد پمپئو سؤالی را مطرح کرد که مفاد این بود که سودان به لحاظ اقتصادی [با عادی سازی روابط با اسرائیل] چه منفعتی به دست میآورد یا کی از فهرست تروریسم حذف میشود، پاسخ پمپئو این بود که دولت آمریکا این موضوع را با طرف اسرائیلی مطرح خواهد کرد و سپس پاسخ خواهد داد.
سرپرست وزارت امورخارجه سودان افزود: پمپئو به طور واضح تعهدی برای حذف سودان از لیست تروریسم ارائه نکرده است، مثلا این که سقف زمانی برای این کار تعیین کند.
سخنان قمرالدین درحالی مطرح میشود که دولت انتقالی سودان هفتم شهریورماه اعلام کرد که با دولت آمریکا توافق کرده تا در ازای پرداخت ۳۳۰ میلیون دلار غرامت به خانوادههای قربانیان دو انفجار سفارتخانه های آمریکا در نایروبی و دارالسلام در سال ۱۹۹۸ میلادی، سودان از فهرست آمریکایی «حامیان تروریسم» خارج شود.
دادگاه عالی آمریکا در ماه می گذشته حکمی در خصوص لزوم پرداخت مبلغ یاد شده از سوی خارطوم متهم به همدستی در انفجارهای یاد شده صادر کرد. سودان بر اساس این حکم باید به ۲۲۴ خانواده غرامت مالی پرداخت کند.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اکتبر ۲۰۱۷ تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه سودان از سال ۱۹۹۷ را لغو کرد اما نام این کشور را از فهرست حامیان تروریسم درج شده از سال ۱۹۹۳ را حذف نکرد.
نظر شما