به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، سید وحید شریعت روانپزشک در نشست خبری هفته سلامت که امروز (دوشنبه) در انستیتو روانپزشکی ایران برگزار شد، اظهار داشت: یکی از موانع اصلی ارتقای سلامت روان نگرش مسئولان و در مرتبه بعدی مردم است. مسئولان به عنوان نیاز به آن نگاه نمی کنند و آن را خیلی دارای اولویت نمی دانند.
وی ادامه داد: مسئولان باید از عوارض صحبت های خود مطلع باشند اما معمولا به اثرات مخرب آن توجه نمی کنند و نباید فکر کنند که می توانند هرگونه اظهارنظری داشته باشند.
رییس انستیتو روانپزشکی کشور ادامه داد: سلامت روان گستره بسیار وسیعی دارد و تعداد زیادی از افراد را درگیر می کند و به عبارتی یکی از بالاترین مقادیر بار ناشی از بیماری ها را به خود اختصاص می دهد.
شریعت ادامه داد: ارتقای سلامت به عنوان یک مسئولیت عمومی محسوب می شود اما این تلقی غلط در جامعه ایجاد شده است که مختصصان سلامت روان اعم از روان شناس و روان پزشک، می توانند تمام موارد سلامت روان جامعه را به تنهایی اصلاح کنند.
وی اظهار داشت: این درست نیست که فکر کنیم عده ای هر کاری بکنند، متخصصان سلامت روان، عوارض آن موارد را برطرف می کنند. همه باید بدانیم که سلامت روان یک مسولیت عمومی است و با فعالیت های بین بخشی در جامعه نهادینه می شود.
شریعت افزود: طبیعتا متخصصان سلامت روان سعی می کنند با ارایه آموزش های مناسب، ارائه خدمات مناسب و اصلاح برخی از نگرش های تصمیم گیران به وظایف خود عمل کنند.
دکتر سیدکاظم ملکوتی مدیر گروه سالمندشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران همچنین در این نشست گفت: در دنیا به طور میانگین ۲ درصد بودجه سلامت کشورها به سلامت روان تعلق می گیرد که این مقدار در کشور ما حدود سه تا چهار درصد بودجه است.
وی ادامه داد: هرچند ما از میانگین دنیا بالاتر هستیم ولی به نسبت به نیاز کشور این مقدار کافی نیست. این مقدار در کشورهای توسعه یافته بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
ملکوتی گفت: سلامت روان در مجموعه سلامت، در تمام دنیا مغفول مانده و این میزان در کشورهای در حال بیشتر می باشد.
وی، در خصوص فعالیت های انجام گرفته در این زمینه اظهار داشت: هر چند اقداماتی در زمینه سلامت روان انجام گرفته اما راه زیادی در این زمینه در پیش داریم تا سلامت روان را به جایگاه اصلی خود برسانیم.
ملکوتی ادامه داد: در دوران کرونا در مورد افزایش تاب آوری، کنترل خشم و نحوه مراقبت سلامت روان کارهای خوبی انجام دادیم که در فضای مجازی در دسترس مردم قرار گرفته است.
مدیر گروه سالمندشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در تلاش هستم تا مردم داشتن افسردگی و اضطراب را انگ ندانند و آن را بیماری محسوب نکنند تا به متخصصان مراجعه کنند و پزشکان بتوانند بیماری آنها را کنترل و درمان کنند.
۱۰ اکتبر مصادف با ۱۹ مهرماه با هدف افزایش توجه و آگاهی بخشی موضوع بسیار با اهمیت سلامت در بین مردم و مسئولان به عنوان روز جهانی سلامت روان نامگذاری و شعار آن «سلامت روان برای همه: سرمایه گذاری بیشتر، دسترسی بیشتر، برای همه، همه جا» تعیین شده است.
هجدهم تا ۲۴ مهر ماه در ایران به عنوان هفته سلامت روان نامگذاری شده است؛ نامگذاری با هدف افزایش توجه و آگاهی بخشی در خصوص موضوع سلامت روان در بین مردم و مسئولان و اینکه باید به سلامت روان برای همگان همچون سلامت جسم اهمیت داده شود تا جامعهای پرنشاط و سالم داشته باشیم.
نظر شما