یکی از دلایل عمده تاخت و تاز ویروس کرونا کم توجهی برخی شهروندان در استفاده از ماسک و میزان پایین پایبندی آنان به رعایت پروتکل های بهداشتی است.
یه گفته کارشناسان و متخصصان، استفاده نکردن از ماسک میتواند خطر انتقال ویروس کرونا را تا چهار برابر افزایش دهد، زیرا ممکن است افرادی ناقل ویروس اما از آن بی اطلاع باشند، وقتی فرد ناقل بدون ماسک، عطسه یا سرفه میکند، احتمال ابتلای فرد سالم بدون ماسک تا ۹۰ درصد خواهد بود، همچنین احتمال انتقال ویروس کرونا از فرد ناقل با ماسک به فرد سالم بدون ماسک تا پنج درصد است در حالیکه احتمال انتقال ویروس کرونا از فرد ناقل با ماسک به فرد سالم با ماسک به ۱.۵ درصد کاهش مییابد.
بر اساس پروتکلهای بهداشتی ماسک به تنهایی از اشاعه ویروس کرونا جلوگیری نمیکند و افراد باید با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و شستوشوی مرتب دستهای خود احتمال ابتلا به این ویروس خطرناک را تا حد امکان کاهش دهند.
با این وجود گذشت حدود شت ماه از شیوع کرونا در کشور هنوز برخی شهروندان اعتقادی به استفاده از ماسک ندارند و برنامههای آموزشی، توصیه پزشکان و تاکیداتی مبنی بر استفاده از ماسک نتوانسته بر تعدادی از افراد جامعه کارساز شود و آنها را مقید به استفاده از ماسک کند.
مجموعه کادر درمان هم این روزها حال خوشی ندارند، زیرا دوباره تمام تخت های بیمارستانی از بیماران کرونایی پر شده و شرایط به گونه ای پیشرفته که در چند روز گذشته طرح الزام استفاده از ماسک و جریمه برای افراد فاقد ماسک طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا به طور آزمایشی برای استان تهران که بیشترین آمار مبتلایان را به خود اختصاص داده، به تصویب رسید و احتمال اجرای این مصوبه برای سایر استان ها به خصوص استان های با وضعیت قرمز دور از انتظار نیست.
در استان یزد همچون دیگر نقاط کشور در مهرماه نسبت به ماههای دیگر آمار بیماران مبتلا به کرونا در حال افزایش است، به طوریکه تمام تخت های بیمارستانی اشغال شده و بسیاری از بیماران برای انتقال به بخش اورژانس در نوبت هستندکه این موضوع موجب شده ستاد استانی پیشگیری از کرونا محدودیت های را برای کنترل این بیماری در نظر گیرد.
استان یزد برای دو هفته اضطراری اعلام شد
جانشین ستاد استانی پیشگیری و مقابله با کرونای استان و معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد چندی پیش در گفت و گو با ایرنا در مورد محدویت های پیشگیری از کرونا با بیان اینکه تعداد مبتلایان به کرونا در استان روندی فزاینده یافته، شرایط استان را برای ۲ هفته آتی اضطراری اعلام کرد.
احمد ترحمی افزود: با توجه به شرایط استان در ۲ هفته آتی، نشستها و جلسات ادارات لغو و برگزاری مراسم روضه خوانی در فضاهای مسقف ممنوع و روضه خوانیهای فضای باز نیز باید با کسب مجوز از تبلیغات اسلامی برگزار شود.
وی با بیان اینکه سالنهای سینما و نمایش نیز در ۲ هفته آتی تعطیل است، اظهار داشت: کارمندان ادارات در طول حضور در اداره باید از ماسک استفاده کنند و رعایت این موضوع بر عهده مدیران ادارات است.
ترحمی ادامه داد: ورود افرادی که ماسک ندارند، به ادارات ممنوع بوده و ارائه خدمات به آنها مجاز نیست، همچنین از اتاق اصناف شهرستانها انتظار می رود با هماهنگی فرمانداران بر فعالیت اصناف نظارت بیشتری در زمینه رعایت الزامات بهداشتی اعمال کنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد گفت: تشدید بازرسی از ادارات , اصناف , مراکز خرید , ناوگان حمل ونقل عمومی و کارخانجات و صنایع در دستور کار قرار گرفته و فعلا برای ۲ هفته تمامی سامانه های پلیس برای خودروهایی که دارای سرنشین بدون ماسک باشند اخطار صادر و اعمال قانون خواهند کرد.
ترحمی افزود: رانندگان ناوگان حمل و نقل درون شهری وبرون شهری چنانچه مسافران ماسک نداشته باشند جریمه و تمام دستگاه های خدمات رسان از ارائه خدمت به مشتریان بدون ماسک منع شده اند.
نگران عادی انگاری شرایط از سوی شهروندان هستیم
جانشین ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان یزد در ادامه گفت: نگرانی از بابت مدیریت کرونا و آمادگی و تبحر کادر درمان و زیرساختهای بخش بهداشت و درمان نداریم اما رعایت نکردن مردم و عادی انگاری شرایط از سوی آنان نگران کننده است.
ترحمی خاطرنشان کرد: هیچ محدودیتی کار سازتر از رعایت مردم و الزام به استفاده از ماسک ، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از تجمع و سفر غیرضروری نیست، کلید مقابله در دست مردم است، اگر همه رعایت کنند، شرایط بهتر می شود، در غیر این صورت باید با کمال تاسف شاهد موج سوم بیماری و از دست دادن عزیزان بیشتری باشیم.
ابتلا ۴۶۶ نفر به کرونا در استان
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هم با اشاره به سیر ابتلا به کرونا در استان گفت: هم اکنون از ۴۶۶ فرد مبتلا به کرونای تحت درمان در استان، ۹۲ نفر در بخش آی سی یو بستری و ۶۸ نفر هم در اورژانس در انتظار خالی شدن تخت هستند.
دکترمحمود نوری شادکام با بیان اینکه مابقی بیماران در بخش های مختلف تحت درمان هستند، اظهار داشت: اگر تعداد بیماران به ۵۵۰ نفر برسد برای ارایه خدمات با فراز و نشیبهای روبرو خواهیم بود.
وی ادامه داد: افزایش تعداد بیماران وضعیت استانی را بحرانی میکند و مجموعه درمان مجبور به عدم پذیرش بیماران غیراورژانسی و اعمال جراحی و غیرضروری می شوند، هر چند می دانیم برخی بیماران با مشکلاتی روبرو خواهید شد اما چاره ای نداریم.
نوری شادکام گفت: رعایت نکات بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی یکی از ضرورتهایی است که باید به صورت جدی در شرایط کنونی به آن توجه کرد.
این مسوول با اشاره به اهمیت استفاده از ماسک در کاهش ابتلا به بیماری کووید ۱۹ افزود: در صورتی که فرد مبتلا و فرد سالم هر دو از ماسک استفاده نکنند امکان ابتلا به این بیماری ۹۰ درصد گزارش شده است.
۴۳ درصد مردم استان یزد پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هم در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه حدود ۴۳ درصد مردم استان پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند تصریح کرد: با توجه به روند ابتلا، انتظار می رود شهروندان نسبت به زدن ماسک و دیگر دستورالعملهای بهداشتی توجه بیشتری داشته باشند.
سید ابراهیم سلمانی افزود: هر چند در روزهای اخیر با توجه به روند افزایش مبتلایان به ویروس کرونا ، عده ای نسبت به زدن ماسک و رعایت فاصله گذاری اقدام می کنند، اما هنوز بیش از نیمی از شهروندان نسبت به رعایت این موارد بی توجهی می کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به روند افزایشی بیماران علاوه بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در بیرون از منزل، در خانه ماندن مهمترین توصیه، پرهیز از رفت و آمدهای خانوادگی ، محافل و دورهمی ها و نرفتن به مسافرت است.
سلمانی ادامه داد: معمولا برخی از افراد در بیرون از خانه ماسک و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت میکنند اما در محافل و دورهمی دوستانه ماسک نمی زنند که این یک اشتباه است بلکه در همین محافل بیماری انتقال می یابد زیرا بسیاری از افراد ناقل هستند.
ماسک تا ۹۰ درصد از شیوع کرونا جلوگیری میکند
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان اینکه استفاده از ماسک تا ۹۰ درصد از انتشار ویروس کرونا جلوگیری میکند از مردم خواست استفاده از ماسک را جدی بگیرند.
سلمانی با بیان اینکه ماسک از هر واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ موثرتر است، تصریح کرد: راه های پیشگیری از بیماری کووید ۱۹ در همه دنیا چیزی به جز شست وشوی مداوم دست با آب و صابون، پرهیز از حضور در اجتماعات غیرضروری، فاصله گذاری فیزیکی دقیق و مهمترین آنها استفاده همگانی از ماسک به خصوص در هنگام حضور در اماکن عمومی نیست.
مسوول روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد خاطرنشان کرد: بهترین کاری که مردم می توانند در این شرایط انجام دهند استفاده از ماسک و زدن آن از" خانه تا خانه" است.
وی اضافه کرد: برنامه دانشگاه علوم پزشکی استان افزایش سطح هشدارها و دادن آگاهی به شهروندان برای روی آوری به استفاده همگانی از ماسک است و اگر بتوانیم استفاده از ماسک را به بالای ۹۰ درصد برسانیم، شیوع ویروس کرونا را کنترل خواهیم کرد.
سلمانی خاطرنشان کرد: رسانه های استانی باید سطح آگاهی مردم را نسبت به خطر ویروس کرونا و مزایای استفاده همگانی از ماسک افزایش دهند زیرا این وسیله نه تنها مردم را در برابر ویروس کرونا که از ابتلا به آنفلوانزا نیز مصون می دارد .
وی بر استفاده صحیح از ماسک تاکید کرد و افزود: استفاده نادرست از ماسک، می تواند ما را در معرض خطر ابتلا قرار دهد. از این رو، توصیه می شود حتی در هنگام درآوردن ماسک هم اصول بهداشتی رعایت شود و ماسک به هیچوجه در فضای آزاد رها نشود.
افزایش بیماران کرونایی در استان
سلمانی با اشاره به افزایش بیماران کرونایی در استان در هفته های اخیر گفت : از (۱۳ تا ۱۹ مهرماه ) روزانه ۱۳۵ نفر در استان به این ویروس مبتلا شدند.
وی با بیان اینکه استان در وضعیت قرمز قرار دارد تصریح کرد: از زمان شیوع کرونا از اوایل اسفند ماه ۹۸ تاکنون، افزون بر ۹ هزار و ۵۰۰ نفر در استان به این ویروس مبتلا شده اند که از این تعداد سه هزار و ۹۱۴ نفر بستری و مابقی نیز سرپایی تحت درمان قرار گرفتند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی یزد میانگین سنی مبتلایان قطعی بستری شده را ۵۶ سال و میانگین سنی مبتلایان فوت شده را ۷۱ سال بیان کرد و افزود: مهمترین علت افزایش بیماری در استان یزد دورهمی های خانوادگی است .
تشدید نظارت بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در واحدهای صنفی
مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف استان یزد نیز در خصوص نظارت بر واحدهای صنفی استان و پلمب واحدهای صنفی متخلف به گزارشگر ایرنا گفت: کسبه هر روز و به طور مستمر تحت نظارت بازرسان اتاق اصناف قرار دارند و هرگونه بیتوجهی و غفلت با تذکر روبرو میشود.
حسین شریعتمداری افزود: طبق مصوبه ستاد استانی پیشگیری از کرونا تمام واحدهای صنفی ملزم به رعایت دستورالعملهای بهداشتی هستند و در صورت مشاهده تخلف با آنها برخورد قانونی صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه روازنه حداقل ۲۰۰ مورد بازرسی از واحدهای صنفی استان طی ۲ نوبت انجام می شود گفت: تمامی واحدهای صنفی در استان ملزم به رعایت دقیق اصول بهداشتی نظیر استفاده از ماسک، دستکش بهداشتی حین انجام فعالیت و ضدعفونی مداوم محیط کسب و کار و فاصلهگذاری اجتماعی برای جلوگیری از ازدحام افراد برای خرید هستند.
شریعتمداری به شهروندان توصیه کرد ماسک و لوازم ضدعفونی کننده مورد نیاز خود را از داروخانه ها و فروشندگان لوزام طبی و آزمایشگاهی خریداری کنند و اظهارداشت: اگر واحد صنفی به فردی که ماسک ندارد خدمات ارایه کند، اعمال قانون میشود.
زمان فعالیت واحدهای صنفی تا ساعت ۲۰ است
مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف استان یزد ادامه داد: همچنین طبق مصوبه ستاد استانی پیشگیری از کرونا واحدهای صنفی موظف هستند، در هفته جاری تا ساعت ۲۰ فعالیت داشته باشند و فعالیت اصناف بعد از ساعت ۲۰ تخلف محسوب و با متخلفان برخورد میشود.
آغاز اجرای طرح گشت ویژه کرونا در استان
فرماندار یزد نیز با بیان افزایش تعداد بیماران کرونایی در استان و آغاز اجرای طرح گشت ویژه برای نظارت بر واحدهای صنفی گفت: در این زمینه ۱۲ گشت در قالب گروههای چهار نفره بر واحدهای صنفی نظارت و با متخلفان برخورد می کنند.
محمود رستگاری افزود: این گشت ها بر رعایت دستور العمل های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک توسط متصدیان و مشتریان نظارت می کنند و در صورت سرپیچی از دستور العمل های واحد متخلف پلمب میشود.
ماسک موثرترین وسیله مراقبت در برابر کرونا
مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد هم بر استفاده از ماسک تاکید کرد و گفت: بنا به گفته سازمان بهداشت جهانی و مسئولان بهداشتی و درمانی در سراسر جهان، ماسک موثرترین وسیله مراقبت از خود و دیگران در برابر ویروسی است که همه دنیا را درگیر کرده است.
حسین جانفدا افزود: وقتی کاسب بازاری، کارمند اداری، دانشجو، فعال بخش تولید و ... در فضای بسته و در جمع عمومی ماسک نمیزنند، نمی توان انتظار کاهش مبتلایان را داشت،
وی ادامه داد: برخی افراد باید حتما خود یا بستگان آنها به بیماری مبتلا شوندتا باور کنند که کرونا خطرناک است، البته دلیل اینکه برخی افراد از ماسک استفاده نمی کنند ممکن است مشکلات اقتصادی باشد و قدرت خرید ماسک را نداشته باشند، این افراد عمدتا تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و توان تأمین لوازم بهداشتی را ندارند و به این دلیل، باید نهادهای حمایتی در این زمینه اقدام کنند و ماسک و لوازم بهداشتی را برای افراد نیازمند تهیه کنند.
این روزها می توان با استفاده از ماسک تعداد تخت های اشغال شده در بیمارستان ها و مرگ های ناشی از ویروس کرونا را کاهش داد و با توجه به وضعیت قرمز اکثر مناطق کشور ماسک زدن می تواند، تداوم زندگی و حیات را برای ما به دنبال داشته باشد، عقلانی این است که همه با رعایت پروتکل های بهداشتی برای رسیدن به روزهای پس از کرونا با کادر درمان همکاری کنیم.
نظر شما