روزنامه ایران یکم آبان در یادداشتی به قلم سعید معدنی جامعه شناس، نوشت: معمولاً هر کسی در شهر محل زندگی خود، نظم خاصی دارد، میداند، کجا باید ماسک بزند، چطور باید سوار آسانسور شود، از مغازهها چطور خرید کند و مسائل دیگر، ولی هنگام مسافرت رفتن برخی که خودشان مثلاً در شمال ویلا دارند، تصور میکنند که از خانه خود به محل دیگری سفر کرده و با این قضیه هیچ مشکلی در خصوص تشدید بیماری ایجاد نخواهد شد.
این دسته از افراد نمیدانند که با مسافرت رفتن نظم زندگی آنها به طور جدی به هم میخورد و از ریتم روزانه خود خارج میشود. در اصل با مسافرت رفتن و جابهجایی و به هم خوردن نظم زندگی افراد، اوضاع در خصوص کرونا وخیمتر میشود. معمولاً در جایی که ثابت زندگی میکنیم رفت و آمدهای اطرافیان را میدانیم و توجه بیشتری هم به مسائل روزانه در محیط زندگی خود داریم، اما در مسافرت و رفتن به شهرهای دیگر ناخودآگاه توجه ما در خصوص رعایت بهداشت هم کاهش پیدا میکند یا ممکن است به افراد جدیدی که با آنها برخورد داریم بهدلیل حفظ حرمت نتوانیم تذکرات لازم بهداشتی را بدهیم و همین حفظ حرمتها میتواند براحتی از یک ناقل، بیماری را به ما انتقال دهد. آنچه در تعطیلات قبلی مورد بیتوجهی قرار گرفت، اعلام دیرهنگام محدودیتهای سفر بود، در تعطیلات قبلی بسیاری از افراد در جادهها بودند و بعد از آن اعلام شد که محدودیتهای سفر اعمال شده است و همین دیر اعلام کردنها سبب افزایش مسافرتها و افزایش تعداد مبتلایان شد.
برخی از افراد ممکن است وقت پزشک داشته باشند یا برای برگزاری مراسم یا حتی ملاقات بیماری برنامهریزی کرده باشند، همه برای تفریح به مسافرت نمیروند، خیلیها ممکن است دلیل و کار مهمی داشته باشند، با اعلام ۲۴ ساعت زودتر در خصوص اعمال محدودیتهای سفر نمیتوان افراد را از مسافرت رفتن بازداشت، بلکه باید زودتر اعلام کرد تا مردم بتوانند برنامهریزیهای خود را تغییر داده و آن را لغو کنند.
مسأله دیگری که در این حوزه باید مورد توجه داشته باشیم، این است که وقتی دولت منع سفر اعلام میکند، مردم بهانه کافی برای نرفتن به مسافرت دارند، بهعنوان مثال فردی که موظف است به پدر و مادر سالمند خود در شهر دیگری رسیدگی کند یا مجبور است به مسافرت برود که در مراسم ختم فامیل شرکت کند و بهدلیل حرمت نگه داشتن مجبور به مسافرت رفتن است و دلایلی از این دست با ممنوعیتی که دولت میگذارد، میتواند عذر و بهانه منطقی و کافی برای مسافرت نرفتن داشته باشد.
پس در خصوص مسافرتها و افزایش تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از کرونا سه منظر باید مورد توجه قرار بگیرد، ابتدا برهم خوردن نظم زندگی افراد، دیگری اعلام زودهنگام توسط دولت و سوم به دست آمدن عذری مثبت به جهت ممنوعیت سفر توسط اعلام دولت، چنانچه در تعطیلات پیش رو این سه مورد لحاظ شود، قطعاً شاهد کاهش مبتلایان و آمار مرگ و میر ناشی از کرونا خواهیم بود.
نظر شما