محمد دهقانی فیروزآبادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر نمیتوانیم بگوییم کانون مشخص بیماری وجود دارد و آلودگی همه جا پخش است.
وی بیان کرد: هر جا که پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود، تجمع از دو یا سه نفر بیشتر باشد، ویروس گردش پیدا نکند و تهویه مناسب نداشته باشد، محل آلودگی و انتشار ویروس میتواند باشد.
دبیر ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا گفت: البته در رصدهایی که ما انجام میدهیم فردی که کرونا مثبت میشود، افرادی که با او در تماس بودهاند و براساس پروتکلها ویژگیهای مربوطه از جمله سن بالا، علامت دار یا دارای بیماری زمینهای باشند از آنها نمونه گرفته میشود به همین دلیل است که میزان نمونهگیری در استان به شدت افزایش یافته است.
وی بیان کرد: روزهای اخیر بیش از ۳۰۰ مورد آزمایش در شبانهروز انجام دادیم در حالی که از ۱۴ اسفند سال گذشته با ۲۰ تا ۳۰ مورد آزمایش شروع کردیم و سپس به ۵۰ مورد رسید و اکنون ظرفیت ۳۵۰ تست کرونا را در شبانهروز داریم و آزمایشگاه استان به صورت شبانهروزی فعال است.
دهقانی اظهار داشت: شرایط واقعا خوب نیست و در درجه اول باز هم باید به سه اصل اصلی و اساسی استفاده از ماسک، رعایت فاصله و شست و شوی دستها بازگردیم.
علل افزایش ابتلا به کرونا در خراسان جنوبی
وی افزود: همانطور که در چند هفته اخیر به طور مکرر درباره روند افزایشی کرونا در استان صحبت کردیم به نظر میرسد دو دلیل داشته باشد؛ یک دلیل کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی است و در کنار آن همه بازگشاییها، مراسمی که در ماههای اخیر داشتیم، دورهمیها و بازگشایی مکانهایی که بسته بوده، همه با هم دست به دست هم داده و مثل بقیه کشور سبب افزایش شدید مبتلایان و فوتیهای کرونا در خراسان جنوبی شده است.
وی گفت: این بدین معناست که در کنار بقیه کشور این روند افزایشی را در استان شاهد هستیم و یک دلیل دیگر که وزیر بهداشت هم به آن اشاره کردند اینکه ویروس جهش پیدا کرده و قابلیت سرایت آن به شدت افزایش پیدا کرده است چون کرونا ویروسی است که به طور مکرر جهش پیدا میکند و جهشهای اخیر باعث تشدید سرایت و انتقال ویروس شده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اضافه کرد: موضوع دیگر اینکه ما جزو استانهای کمتر درگیر بودیم و جاهایی که پیک شدید بیماری را پشت سر گذاشتند الان به این شدت درگیر نیستند اما چون پیکهای قبلی در خراسان جنوبی خیلی بالا نبود اکنون با پیک شدید مواجه شده است.
وی گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی در خراسان جنوبی از ۸۲ درصد کشوری هم بالاتر بود که به ۴۷ درصد رسید و اخیرا مقداری در حال افزایش است و در کنار افزایش قدرت سرایت ویروس همه این موارد از عللی است که باعث افزایش موارد کرونا در استان شده است.
تلاش برای جذب نیروی مورد نیاز
دهقانی درباره تامین نیروی مورد نیاز بخش بهداشت و درمان اظهار داشت: همیشه تعداد زیادی از پرستاران دانشآموخته در نوبت طرح بودند اما اکنون به گونهای است که هیچ کسی در نوبت نیست و بلافاصله هر فردی بخواهد طرح خود را شروع کند به کار گرفته میشود.
وی افزود: مجوز جدید هم ابلاغ شد که همه پرستارانی که طرح آنها در حال اتمام است یا پرستارانی که در گذشته طرح خود را گذرانده و در خانه نشستهاند را میتوان تامین طرح کرد همچنین این افراد میتوانند تمدید طرح کنند و مدت طرح را دوباره بگذرانند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: در زمینه استخدام نیرو هم اولین مجوزی که امسال به ما داده شد، ۶۹ مورد بود که وزارت بهداشت مشخص کرد و قرار شد ۳۸ پرستار را به کار بگیریم، ۱۱ نیروی فوریتهای پیش بیمارستانی، ۱۵ مراقب سلامت برای مراکز بهداشتی و پنج نیرو برای پاراکلینیک مثل رادیولوژی و آزمایشگاه هستند.
وی گفت: از تعداد ۳۸ مجوز پرستاری که قرار بود بدون برگزاری مجدد آزمون یعنی انتخاب از نفرات بعدی که در آزمون قبلی حد نصاب نمره را گرفته بودند، به کارگیری شوند ۱۵ نفر به هر دلیل حاضر نشدند بیایند و کارشان را شروع کنند.
دهقانی ادامه داد: همچنین پرستاران بیکار که تمایل به همکاری دارند میتوانند در سامانه رشد وزارت بهداشت که در سایت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز موجود است، ثبتنام کنند و بلافاصله در هر جایی که نیاز داشته باشیم به ویژه در بیرجند به کار میگیریم.
وی گفت: در ارتباط با تامین نیروهای خدماتی مورد نیاز بیمارستانهای ولیعصر (عج) و رازی بیرجند و شهید مصطفی خمینی طبس هم تعدادی نیرو بکار گرفته شدهاند و بعضی در چند روز آینده به کار گرفته خواهند شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: از باقی مانده مجوزهای وزارت بهداشت منتظر هستیم تا سهمیه استان خراسان جنوبی تا پایان آبان ماه اعلام شود تا به احتمال قوی در بهمن ماه با برگزاری آزمون این نیروها جذب شوند.
بیمارستان رازی به کمک بیمارستان ولیعصر آمد
وی درباره امکانات بیمارستانی به ویژه در بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند که بیمارستان اصلی پذیرش و بستری بیماران کرونایی است، گفت: از ابتدای شیوع کرونا اگر هر روز نگوییم اما هر چند مدت یکبار با یکسری مشکلات مواجه شدیم که براساس آن مشلات تصمیمگیری و در جهت رفع آن اقدام شد.
دهقانی بیان کرد: در زمینه دستگاه اکسیژن ساز اگر فضای کلی کشور رصد شود بسیاری از بیمارستانهای کشور با مشکل اکسیژن ساز و افزایش ظرفیت آن مواجه هستند ما ابتدا بیمارستان ولیعصر را برای بیماران کرونایی انتخاب و بخشهایی را خالی کردیم که در صورت نیاز استفاده شود.
وی اظهار داشت: با توجه به افزایش بیماران کرونایی بخش چشم، گوش، حلق و بینی را از بیمارستان ولیعصر به بیمارستان رازی بیرجند منتقل کردیم تا از تختهای آن بتوانیم برای بیماران کرونا استفاده کنیم لذا در این حین بود که هفته گذشته مشخص شد ۲ دستگاه اکسیژن ساز بیمارستان ولیعصر (عج) با ۲ ظرفیت مختلف میزان اکسیژن مورد نیاز را نمیتواند تامین کند که بلافاصله ۲۰۰ کپسول اکسیژن از بیمارستانهای امام رضا (ع) و رازی همچنین شرکتی که در بیرجند تامین اکسیژن میکند، تامین شد تا به تولید اکسیژن این بیمارستان کمک کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: با توجه به اینکه نگران تامین اکسیژن مورد نیاز بودیم با ارزیابی که درخصوص بیمارستان امام رضا و رازی انجام شد بلافاصله بیمارستان رازی را زیر بار کرونا آوردیم و از پنجشنبه شب (یکم آبان) بخشی از بیماران بیمارستان ولیعصر انتخاب و به بیمارستان رازی منتقل شدند.
وی افزود: در حال حاضر تعدادی از بیماران کرونایی در اورژانس و طبقه پنجم بیمارستان رازی بیرجند بستری هستند و طبقه چهارم هم برای پذیرش بیماران آماده شده است.
دهقانی بیان کرد: پذیرش بیمار در بیمارستان ولیعصر هم براساس میزان اکسیژن موجود در آن انجام میشود و مازاد بر آن بیماران به بیمارستان رازی منتقل میشوند تا زمانی که بتوانیم اکسیژن ساز جدید را به بیمارستان ولیعصر منتقل کنیم.
دستگاه اکسیژن ساز جدید در راه است
وی گفت: از اوایل شهریور ماه انعقاد قرارداد برای خرید دستگاه اکسیژن ساز بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند و یکی دیگر از شهرستانها آغاز شد و شرکت مربوطه متعهد شده تا پایان آبان ماه دستگاه را به ما تحویل دهد که با پیگیریهای انجام شده مقرر شد اواسط هفته جاری بارگیری و دستگاه ارسال شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در حال حاضر ۲ دستگاه اکسیژن ساز بیمارستان ولیعصر با ۲۰۰ کپسول فعال است که اکسیژن مورد نیاز را تامین میکند ولی ما میخواستیم بیمارستانهای دیگر را درگیر نکنیم چون این بیمارستان ظرفیت لازم را نداشت فعلا بیماران را به بیمارستان رازی بردیم و بعد از اینکه دستگاه اکسیزن ساز وارد استان شود اگر مشکلی نباشد، بیمارسان رازی را از کرونا آزاد خواهیم کرد و بیماران به بیمارستان ولیعصر منتقل میشوند چراکه اصل بر این است حتی الامکان یک بیمارستان درگیر کرونا باشد.
وی افزود: در فضای مجازی به این موضوع زیاد پرداخته شده است و مردم هم گاهی اظهار نگرانی کردهاند اما معاون درمان وزارت بهداشت در سفر هفته گذشته به خراسان جنوبی از همه فضای بیمارستان ولیعصر و بخشهای کرونایی بازدید کردند و بعد به بیمارستان رازی و قاین رفتیم که دکتر جان بابایی با دستگاه اکسیژن سنجی که به همراه خود داشتند اکسیژن تک تک حدود ۷۰ تا ۸۰ بیمار کرونایی را بررسی کردند و تقریبا همه بیماران بیمارستان ولیعصر اکسیژن بالای ۹۰ درصد و بالاتر داشتند.
وی گفت: البته این توضیح هم لازم است ما تعدادی از بیماران را داریم که بافت ریه آنها آنقدر آسیب دیده که حتی با گرفتن اکسیژن کامل و صد درصدی، ریه نمیتواند اکسیژن مورد نیاز را تامین کند چون بافت ریه به میزان قابل توجهی آسیب دیده است.
دهقانی افزود: در تماسی که با مدیرعامل شرکت مربوطه داشتیم عنوان شد شرکت شبانهروزی در حال فعالیت است و فقط بیمارستان شما نیست بلکه تعداد قابل توجهی بیمارستان در کشور وجود دارد که نیاز به افزایش ظرفیت اکسیژن ساز دارند.
تاخیر در مراجعه علت افزایش فوتیها
وی بیان کرد: یکی از مواردی که ذهن مردم را درگیر کرده و به هم مرتبط است، علت افزایش فوتیهای کرونا در هفتههای اخیر بوده که بعضا به دستگاه اکسیژن ربط میدهند اما این گونه نیست.
وی گفت: ما در هفتههای اخیر هر روز با افزایش تعداد تستهای مثبت مواجه هستیم یعنی موارد مثبت بیشتری را شناسایی میکنیم و هر روز شاهد افزایش بیماران تنفسی بستری در بیمارستانها هستیم چون آمار را اعلام میکنیم مردم روند افزایشی بیماران تنفسی، بیماران بستری کرونا مثبت و افرادی که در بخشهای آی سی یو بستری هستند را مشاهده میکنند.
دبیر ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا افزود: در ارتباط با افزایش فوتیها این نکته که معاون وزیر بهداشت هم به آن اشاره کردند، بعضا افرادی که به بیماری مبتلا میشوند با تاخیر به بیمارستان مراجعه میکنند.
وی تاکید کرد: درخواست داریم افرادی که دارای علائم خفیف هستند به مرکز ۱۶ ساعته سرپایی مراجعه کنند ولی افرادی که مشکل تنفسی دارند حتما به بیمارستان مراجعه کنند چون یکی از دلایل مهمی که باعث فوت افراد میشود تاخیر در مراجعه و زمانی است که آسیب جدی به بافتها وارد شده و درمانهایی که ما استفاده میکنیم هیچ تاثیری ندارد.
دهقانی گفت: درخصوص آمار فوتیها توجه شود یکم آبان بیمارستان رازی بیرجند زیر بار پذیرش بیماران کرونایی رفت و در حدی بیمار دارد که به هیچ عنوان اکسیژن وی دچار مشکل نشود اما دوم آبان هفت مورد فوتی، سوم آبان ۶ مورد، چهارم آبان سه مورد، پنجم آبان ۱۱ مورد، ششم آبان هشت مورد، هفتم آبان ۶ مورد و هشتم آبان هفت مورد فوتی در استان داشتیم.
وی گفت: این تعداد فوتی به این معناست الان که هیچ مشکلی درخصوص دستگاه اکسیژن ساز نداریم آمار فوتیها در این فاصله نه تنها کاهش نیافته که افزایش نیز داشته است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: در کشور نیز آمار فوتیها دورقمی شده بود اما در چهار هفته اخیر به شدت افزایش یافته و به بیش از ۴۰۰ نفر رسیده که روند ما هم در مسیر روند کشوری است.
وی اظهار داشت: میزان مرگ و میر نسبت به مبتلایان در استان خراسان جنوبی ۴.۳ درصد و در کشور ۶ درصد است، میزان مرگ به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در استان ۳۳.۲ و در کشور ۳۹.۷ است البته یک نفر را هم که از دست بدهیم برایمان قابل تحمل نیست و صرفا برای این میگوییم تا مردم از خدمات شبانهروزی کادر بهداشت و درمان اطلاع داشته باشند.
آمار غیرواقعی به مردم اعلام نمیشود
وی بیان کرد: در هشت ماه گذشته یک مورد آمار غیرواقعی را به مردم اعلام نکردهایم و صادقانه هر آنچه اتفاق افتاده را بیان کردهایم؛ روزهای فراوانی بوده که فوتی کرونا در استان صفر بوده و گفتیم چون قرار نبوده بدون دلیل مردم را با اطلاعات نادرست مضطرب کنیم و در اذهان مردم تشویش ایجاد کنیم از طرفی نخواستیم بر برخی اتفاقات سرپوش بگذاریم و هر آنچه در استان با آن مواجه بودهایم را مطرح کردهایم.
دهقانی افزود: روزها و ماههای اولیه شاید در کشور با کمبود ماسک و سایر اقلام مواجه بودیم و اکنون نیز ممکن است برخی همکاران ما در فضاهای مختلف مطالبی را بیان کنند اما علیرغم اینکه ماهانه ۳.۵ میلیارد تومان برای لوازم مصرفی اعم از ماسک، گان، شیلد و سایر اقلام برای کادر درمان در بیمارستانها و مراکز بهداشت و اورژانسها و سایر هزینه میکنیم و این مبلغ به طور کامل به دست ما نرسیده اما لوازم تهیه میشود و مدیریت استفاده از این اقلام بحث دیگری است.
وی گفت: ممکن است همه درخواست ماسک n۹۵ داشته باشند در صورتی که به هیچ عنوان همه افرادی که در بیمارستان یا سایر مراکز هستند نیاز به این نوع ماسک ندارند حتی در بخش کرونا اگر افراد با بیمار در ارتباط نزدیک نباشند و فقط در فضا باشند، ماسک سه لایه کفایت میکند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درباره استفاده از ظرفیت سایر بیمارستانها در مرکز استان گفت: ظرفیت بیمارستان ارتش را گفتیم آمادگی داشته باشند و به تعداد محدود بیمار را پذیرش کردند، بیمارستان میلاد هم تعداد محدودی الان دارند اما قرار است ظرفیت خود را افزایش دهند که اگر نیاز شد از این ظرفیتها هم استفاده کنیم.
دهقانی اضافه کرد: در مورد تجهیزات پزشکی امسال سه دستگاه سی تی اسکن برای شهرستانهای طبس، نهبندان و فردوس نصب و راهاندازی شد و ۲ دستگاه دیگر هم به ما تحویل خواهد شد.
وی گفت: همچنین تجهیزات متعددی را از وزارت بهداشت تحویل گرفتیم از جمله دستگاه تنفس مصنوعی و چک علائم حیاتی که ارزش ریالی این تجهیزات که به ما داده شده و بخش عمده آن رایگان بوده و بخشی هم خودمان هزینه آن را پرداخت کردیم حدود ۵۰ میلیارد تومان است که برای راهاندازی آی سی یو جدید و کمک به جایگزینی تجهیزات قبلی در اختیار دانشگاه گرفته است.
خراسان جنوبی که اوایل شهریور امسال با افزایش بیماران تنفسی در این استان به وضعیت هشدار بازگشته بود، بیش از یک ماه و نیم است که جزو استانهای در وضعیت قرمز قرار دارد و بیماران تنفسی و کرونایی بستری در بیمارستانهای خراسان جنوبی طی هفتههای اخیر افزایش چشمگیری داشته است و کماکان روند صعودی دارد.
با تایید ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیتهای ۱۰ گانه در شهرهای با وضعیت قرمز استان یک هفته دیگر تا شانزدهم آبان ماه تمدید شد.
نظر شما