۱۱ آبان ۱۳۹۹، ۱۲:۰۱
کد خبر: 84094570
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

خرافه و کرونا

۱۱ آبان ۱۳۹۹، ۱۲:۰۱
کد خبر: 84094570
خرافه و کرونا

اردبیل - ایرنا- هنوز پس از ماه‌ها نتوانسته به نابینایی عادت کند، زندگی برایش تار و تاریک بوده و افسردگی در وجودش لانه کرده است، ترسی موهوم از کرونا و باور خرافه‌ای او را به استفاده بی‌رویه از مشروبات الکلی روانه کرد و آخر سر در یک بزم شبانه الکل تقلبی کار دستش داد، دوستانش جان باختند و او برای تمام عمر نابینا شد.

افشین  هنوز بیست و اندی از سنش نگذشته، نامزدی‌اش به خاطر این اتفاق برهم خورده و برای رفع کوچک‌ترین نیاز خود به پدر و مادر  و اطرافیان وابسته است، هنوز هم در مواجه با والدین مذهبی خود خجل است که با اعتبار و آبروی آنها در  جمع فامیل، دوست و آشنا بازی کرده؛ پشیمان است که چه راحت فریب دوستان ناآگاهش را خورده و گرفتار الکل و باور سودمند بودن آن در برابر کرونا شده است. 

خیلی‌ها مثل "افشین" اعتقاد داشتند و هنوز هم باور دارند که مصرف مواد الکلی دشمن کروناست و از ابتلا به آن جلوگیری می‌کند، ترسی موهوم از  این ویروس ذره‌ای بسیاری را به سمت الکل کشانده و برای خیلی‌ها هم بهانه‌ای شده است که بواسطه این باور غلط، استفاده از مشروب و حتی شرکت در مجالس بزم و حرام را توجیه کنند.

اسفند و فروردین گذشته روزهای سیاهی برای بسیاری در اردبیل و برخی از شهرهای کشور بود؛ به یک باره و در عرض چند روز بیش از ۲۰۰ نفر به خاطر استفاده از الکل تقلبی روانه بیمارستان‌های استان شدند،  بیش از ۲۰ نفر از این افراد جان باختند و تعدادی نیز نابینا ، دیالیزی و یا دچار ضایعه مغزی شدند.

در آن زمان مسوولان بهداشتی استان اردبیل گفتند که اغلب این افراد به تصور اینکه الکل از ابتلا به بیماری کرونا جلوگیری می‌کند اقدام به شرب خمر کرده و عده‌ای با سودجویی از این شرایط الکل صنعتی را به جای الکل طبی عرضه کرده‌اند.

متاسفانه با وجود این ضایعه و تلفات هنوز در استان تعداد قابل توجهی وجود دارند که به این باور خرافی معتقد بوده و به همین بهانه در مجالس لهو و لعب و یا دورهمی‌های خصوصی و دوستانه با  سرو مشروبات الکلی شرکت می‌کنند.

محمد سیمزاری ، مدیرکل امور اجتماعی استانداری اردبیل در این زمینه گفت: یک بحث اشتباه و غیرعلمی بین جوانان رواج یافته که استفاده از مشروبات الکلی در مقابله با کرونا مفید است، البته اگر چنین ادعایی مبنای علمی داشت نباید در اروپا و کشورهای غیراسلامی کسی به این ویروس مبتلا می‌شد.

وی با اشاره به اینکه هیچ پزشکی استفاده از مشروبات الکلی را توصیه نکرده است، افزود: در علم پزشکی این مواد برای کبد مضر بوده و امراض دیگری را نیز به دنبال دارد و قطعا ضررش بیشتر از منفعت آن است.

وی با تاکید بر اینکه وظیفه همه ما این است که در پیشگیری از مصرف مشروبات احساس مسوولیت داشته باشیم، گفت: امسال به چند دلیل استفاده از مشروبات الکلی دست‌ساز افزایش یافته و جهت همکاری با نیروی انتظامی و مقابله با افزایش آن مردم و مسوولان نباید بی‌تفاوت باشند.

 باور سودمند بودن دخانیات و مواد مخدر در برابر کرونا

باور و خرافه‌گری در باره سودمند بودن برخی مواد در برابر بیماری کرونا به مشروبات الکلی محدود نشده و بسیاری بر این باورند که سیگار و مواد مخدر در این زمینه بیشتر تاثیرگذار بوده و از ابتلا به این بیماری مهلک جلوگیری می‌کند.

معتقدان به این باور خرافی ادعا می‌کنند که تاکنون کمتر کسی از معتادان به بیماری کرونا مبتلا شده و این درحالی است که رعایت پروتکل‌های بهداشتی بین این جماعت در کمترین حد بوده و  بسیاری از آنها بدون رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی به صورت دسته‌جمعی  اقدام به مصرف مواد مخدر می‌کنند.

علی یک کارمند دانشگاهی است که هر هفته  محفل دوستانه داشته و در آن سیگار و  قلیان مصرف می‌کنند؛ می‌گوید: ثابت شده است که سیگار ، توتون و تنباکو قاتل ویروس کوید ۱۹ است.

وی در برابر این سوال که  دخانیات ریه را نابود کرده و بیشترین جانباختگان کرونا نیز به خاطر درگیری ریه فوت می‌کنند، می‌گوید: اکثرا جانباختگان کرونا سالمندان بیمار هستند و جوانان و میانسالانی که مصرف سیگار داشته و یا قلیان می‌کشند دچار بیماری کرونا نمی‌شوند.

بر اساس همین باور خرافی است که با وجود برخوردهای دستگاه‌های بهداشتی با قلیان‌سراها هنوز این محافل در استان فعال بوده و  پرمشتری نیز هستند.

یک متخصص بیماری عفونی معتقد است که معتادان به سیگار، قلیان و تریاک هیچکدام مصونیتی در مقابل کرونا ندارند و باور عدم ابتلای این افراد به کرونا کاملا غیرعلمی و بی‌ارتباط است.

به اعتقاد وی، تمامی معتادان به دلیل مصرف مواد مخدر از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند و این امر باعث می‌شود آنها در برابر بیماری‌های عفونی نسبت به افراد عادی به شدت آسیب‌پذیرتر باشند.

بهنام بهشتی ،دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر استان اردبیل با اشاره به شرایط جامعه در دوران شیوع کرونا می‌گوید: با توجه به تعطیل شدن مدارس و دوری دانش‌آموزان از مدرسه ، خانواده‌ها باید بیشتر مراقب فرزندان خود و نحوه ارتباطات آنها با دوستان در بیرون از خانه و حتی داخل منزل باشند.

به گفته وی ، جمع دوستانه از جمله مهم‌ترین کانون‌های خطر برای نوجوانان و جوانان در زمینه روی‌آوری به مواد مخدر است، اعتیاد به سیگار ، مصرف تفننی مواد مخدر ، مصرف قرص‌های صنعتی و در نتیجه اعتیاد در بسیاری از مواقع از جمع‌های دوستانه آغاز می‌شود و می‌بایست در این زمینه همه بویژه خانواده‌ها هوشیار باشند.

وی با بیان اینکه سیگار و قلیان دروازه ورود اعتیاد به خانواده‌هاست، افزود: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته ۵۵ درصد خانواده‌ها زمانی از اعتیاد فرزندان خود آگاه می‌شوند که پنج سال از اعتیاد فرزندان گذشته و راه درمان نیز بسیار دشوار است.

علاوه بر این موارد، رواج دیگر باورهای غیر علمی و سنتی موجب شده است تا استفاده بی‌رویه از برخی مواد از جمله عنبر نسارا و نیز تعدادی از گیاهان دارویی که می‌تواند استفاده آن ثاثیر مضری بر بدن داشته باشد رواج یافته و ضروری است که با فرهنگ‌سازی و اطلاع رسانی با آن مقابله شود.

به گفته مدیرکل امور اجتماعی استانداری اردبیل، باید از افزایش  مواد مضر از جمله الکل و مواد دخانی و مخدر برخورد جدی صورت گرفته و در پیشگیری از مصرف آن اقدام شود ولی بیشتر از نگاه قهرآمیز با فرهنگ‌سازی می‌توان از افزایش بی‌رویه آن جلوگیری کرد.

وی افزود: می‌بایست معاونت‌های اجتماعی دستگاه‌های مربوطه در بحث فرهنگ‌سازی و تفهیم در اندیشه‌های مردم نفوذ کنند و این روند در حقیقت نوع تفکر تاثیرگذار پیشگیری روند و فرایند تهیه آن متاثر خواهد بود.

سیمزاری تشریح کرد : مصرف الکل نه تنها  برای مقابله با کرونا تاثیرگذار نیست بلکه افزایش ناهنجاری‌ها را در جامعه سبب می‌شود.

 بهروز ندایی، معاون سیاسی و امنیتی استاندار اردبیل نیز گفت: با تشکیل جلسات علمی متعدد در دانشگاه محقق اردبیلی درباره آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری‌ها در نهایت به این نتیجه رسیدیم که اکثر بزهکاری‌ها به موادمخدر و اعتیاد ارتباط دارد.

وی  افزود: بیش از ۸۰ درصد از سارقان دستگیر شده به موادمخدر اعتیاد داشته‌اند و حتی در حین مرخصی به سرقت دست می‌زنند.

معاون سیاسی استاندار اردبیل تشریح کرد: دفاتر تسهیل‌گر در حاشیه شهر راه‌اندازی شده که با ترسیم نقشه راه در شناسایی افراد و خانواده‌ها اقدام کرده و نتیجه تحقیقات با نگاه کارشناسی آنالیز می‌شود.

وی با اشاره به اینکه باید معضلات و آسیب‌های اجتماعی بصورت ریشه‌ای حل شود، گفت: متاسفانه بیشتر معضلات ریشه در موادمخدر و اعتیاد دارد.

به هر حال مسوولان و صاحب‌نظران می‌بایست علاوه بر مقابله علمی و روانشناختی با موضوع رواج خرافه‌گری در جامعه و تشدید آسیب‌های اجتماعی اقدامات عملی نیز در زمینه مهار این معضل صورت دهند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha