به گزارش ایرنا، در اینکه شروع ویروس کرونا مباحث مختلف و موضوعات بیشماری را تحتالشعاع قرار داده شکی نیست یکی از مواردی که با آغاز همه گیری بیماری کووید-۱۹ و توصیه به برگزار نکردن اجتماعات به طور گسترده با اختلال روبرو شد حوزه فرهنگ و هنر بود بخصوص فعالیتهای فرهنگی و هنری و برپایی رویدادها و جشنوارهها با مشکلات عدیده ای روبرو و توقف آنها تا حد زیادی برای جامعه هنری گران تمام شد.
برگزار نشدن رویدادهای هنری مختلف از کنسرتها گرفته تا مسابقات هنری و جشنوارهها نارضایتی و دغدغه علاقهمندان و مخاطبان رقم زد که البته تاکید بر اینکه حفظ سلامتی مردم از اهم واجبات است تا حدی از این ناراحتیها کاست.
شیوع و اوج گیری زیاد کرونا تاکنون سبب تعطیلی و کمرنگ شدن بسیاری از فعالیتها شده است و تنها ابزار و امکانی که میتواند با زمینه برگزاری مباحث فرهنگی و هنری را مهیا کند استفاده بهینه از فضای مجازی و ابتکارات وخلاقیتها در این فضاست.
لزوم بهبود سخت افزاری فضای مجازی
نباید از یاد برد که ارتقای فعالیتهای فرهنگی و هنری مبتنی بر فضای مجازی و فناوریهای نو نیازمند بهبود زیرساختهاست که این امر مستلزم توجه بیشتر متولیان امر، تخصیص اعتبارات کافی، بهبود وضعیت سختافزاری و بالا بردن سطح سواد استفاده از این فناوریها را روشنتر میکند.
استان اصفهان خود از پرچمداران عرصه فرهنگی و هنری در کشور به شمار میرود که البته این روزها نیز از جمله استانهای پرخطر و قرمز از حیث شیوع ویروس کرونا هم هست، با این حال برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری به صورت مجازی در ماههای گذشته در آن متوقف نشد و حتی رخدادهای بینالمللی هم به صورت غیر حضوری در آن شکل گرفت.
کُندی اینترنت و مهارت ناکافی معضلات استفاده از فضای مجازی
آنطور که یک کارشناس و پژوهشگر امور هنری اعتقاد دارد استفاده از فضای مجازی در دوران شروع کرونا به عنوان یک اصل پذیرفته شده است و در تمام جنبههای زندگی، تحصیلی، شغلی و تفریحی جای خود را بیش از گذشته باز کرده و در مباحث مختلف و رویدادهای فرهنگی و هنری به شکل فراگیرتری اشاعه یافته است.
محمدعلی جعفری در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: بی تردید در ماههای آینده همچون گذشته با شیوع ویروس کرونا فعالیتهای حضوری تا حد بسیار زیادی کاهش یافت و تنها جایگزین آن برای برگزاری رویداد بکارگیری فضایمجازی است.
وی با بیان اینکه استفاده از فضای مجازی به ارتقای زیرساختها نیاز دارد خاطرنشان کرد: نبود زیرساختهای کافی در کشور از جمله اصلیترین مشکلات است و این امر در برگزاری رخدادهای مختلف به خصوص در امور فرهنگی و هنری بیشتر خود را نشان میدهد.
این کارشناس و پژوهشگر هنری اضافه کرد: نبود پهنای باند کافی و سرعت نه چندان بالای اینترنت سبب میشود که ارتباطات و مراودات اینترنتی با اختلال روبرو شود و همین امر برگزاری یک رویداد فرهنگی را با مشکلاتی روبرو میکند.
جعفری یکی دیگر از مشکلاتی را که در موضوع استفاده از فضای مجازی و فناوریهای جدید وجود دارد نبود مهارت و آگاهی کافی برای استفاده از نرم افزارها و سخت افزارهای مرتبط با این امر دانست و خاطرنشان کرد: برای مثال هنرمندانی که در زمینه صنایع دستی به کار مشغولند ممکن است مهارت برای به کارگیری وسایل و نرم افزارهای مورد نیاز را نداشته باشند.
وی با اشاره به اینکه برگزاری حضوری رویدادهای فرهنگی و هنری مانند سینما و نمایش جزو خاصیتها و صفات این هنرها محسوب میشود اظهارداشت: بنابراین باید بدانیم که استفاده از فناوریهای نو در عین حال که فرصت است بعنوان تهدیدی برای برخی هنرها خواهد بود.
این محقق امور فرهنگی و هنری گفت: بنابراین به نظر میرسد در کنار استفاده بهینه از فضای مجازی و توسعه زیرساختها که البته یکی از مهمترین مباحث در زمان حاضر است باید بتوان بخشی از فعالیتها را به صورت محدودتر در فضای حقیقی و با رعایت پروتکل های بهداشتی اجرا کرد.
جعفری ادامه داد: از آنجا که محققان پزشکی استمرار شیوع ویروس کرونا را بسیار جدی می دانند بنابراین برای آنکه چراغ فرهنگ و هنر خاموش نشود باید استفاده از فضای مجازی و بهبود سختافزار و نرمافزار مبتنی بر آن را باید در دستور کار قرار داد و به نوعی آموزش را هم برای بکارگیری مفید و موثر از این امکانات در نظر گرفت.
قابلیت برگزاری مجازی جشنوارههای هنری
بر مبنای اظهارات دبیر اجرایی سی و سومین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان در اصفهان، برگزاری مجازی جشنواره امسال تجربه خوبی بود که نشان داد میتوان بسیاری از جشنوارههای اصلی و مهم را به صورت غیرحضوری برگزار کرد.
ایمان حجتی در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: اگرچه جشنوارههای حضوری نقش بسزایی در توسعه فرهنگی و هنری ایفا میکنند اما نباید این نکته را از یاد نبرد که حفظ سلامتی مردم در زمان حاضر در اولویت است اما در عین حال میتوان فعالیتها و اقدامات فرهنگی و هنری را هم با تدابیری برگزار کرد.
وی ادامه داد: توسعه رخدادهای فرهنگی و هنری مجازی نیازمند ارتقا و آموزش است و از آن میتوان به عنوان یک فرصت مناسب برای اشاعه فرهنگ و هنر استفاده کرد
کرونا دلیلی بر توقف فعالیتهای فرهنگی هنری نباشد
به نظر مدیر بخش ادبیات و تاریخ اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس اصفهان، استفاده از فضای مجازی در ماههای اخیر در مباحث فرهنگی و هنری توسعه یافته اما بهبود آن نیازمند استقرار زیرساختهای مورد نیاز و حل مشکلات مالی در این ارتباط است.
محمد بلندیان در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: برگزاری رویدادهای فرهنگی که پیشتر به صورت مجازی برگزار میشد امروزه به طور صد در صدی به صورت مجازی برگزار میشود و این نهاد نیز در امر توسعه فعالیتهای مجازی سعی کرده با ابتکارات و خلاقیتهایی که لازمه آن است زمینه فعالیت بیشتر هنرمندان و فعالان عرصه فرهنگی را فراهم کند.
وی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا نباید دلیلی بر توقف کامل فعالیتهای فرهنگی و هنری باشد ادامه داد: بنابراین بکارگیری فضای مجازی و فناوریهای نو و وفق دادن با آن ضروری است.
مدیر بخش ادبیات و تاریخ اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس اصفهان خاطرنشان کرد: امروزه یکی از مباحث مهم در عرصه هنر و فرهنگی باید انعکاس خدمالت ارزنده جامعه مدافعان سلامت باشد و در این ارتباط باید بیش از گذشته از توانمندیهای هنرمندان استفاده کرد.
بنا به گفتههای مدیر هنری و سینما اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس اصفهان، اکنون باید خود را با کرونا وفق دهیم و فعالیت ها را به خاطر همهگیری بیماری کووید ۱۹ متوقف نکنیم.
جواد ایزددوست در گفت و گو با ایرنا خاطرنشان کرد: برگزاری غیر حضوری فعالیتهای فرهنگی و هنری میتواند با برنامهریزی و اقدامات مناسب نقش ویژهای در توسعه فرهنگی و هنری داشته باشد و این امر البته پیش از این به صورت فراگیر وجود نداشت اما در روزگار آینده باید به صورت کامل و جامع مورد توجه قرار گیرد.
سی و سومین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان در اصفهان امسال به سبب شیوع کرونا به شکل مجازی برگزار شد و تجربه ای نو در زمینه برپایی رویدادهایی هنری و فرهنگی رقم زد.
نظر شما