کرونا و استقبال اندک از اهدای خون در استان مرکزی

اراک - ایرنا - تاخت و تاز بی‌امان کرونا آن هم در موج سوم شیوع، این روزها با همه مخاطراتی که در بخش‌های مختلف کشور ایجاد کرده، روی حیاتی‌ترین نیاز بیماران یعنی فرآورده‌های خونی تاثیر نامبارک داشته و شمار مراجعه کنندگان برای اهدای خون را به کمترین حد ممکن رسانده است.

ویروس کرونا این روزها با سایه سنگین شیوع خود نیاز به فرآورده‌های خونی به ویژه پلاسمای بهبود یافتگان را نیز تحت تاثیر قرار داده و مراکز خونگیری به‌دلایل مختلفی از جمله ترس و واهمه شهروندان از ابتلای به کووید ۱۹ خلوت شده و این امر زنگ خطری برای سلامت به شمار می‌رود چرا که نیاز بیماران به فرآورده‌های خونی به ویژه پلاسما همچنان ادامه دارد.

براساس اعلام سخنگوی سازمان انتقال خون کشور از ابتدای شروع طرح جمع‌آوری پلاسمای بهبود یافتگان کرونا، فقط ۲ درصد افراد برای اهدای پلاسما مراجعه کردند.

بنا بر آمار موجود، در هفت ماه امسال، تهران، فارس، خراسان رضوی، اصفهان و مازندران بیشترین میزان اهدای خون در کشور را داشته‌اند.

افرادی که از کووید ۱۹ بهبود یافته‌اند، سیستم‌های دفاعی طبیعی (آنتی‌بادی) برای مقابله با این بیماری را در خون خود گسترش می‌دهند و آنتی‌بادی‌ها در بخشی از خون به نام پلاسما یافت می‌شوند.

پلاسمای دریافتی از خون اهدایی بیماران بهبود یافته، که حاوی آنتی‌بادی‌های COVID-۱۹ است، می‌تواند برای تهیه دو محصول یعنی پلاسمای افراد بهبود یافته (convalescent plasma) و هیپرایمیون ایمونوگلوبولین (hyperimmune immunoglobulin) که غلظت بیشتر و آنتی‌بادی‌های بیشتری دارد، کاربرد داشته باشد.

شیوع ویروس کرونا باعث شده تا میران مراجعه اهداکنندگان خون در نیمه نخست امسال در استان مرکزی ۱۲ درصد کاهش یابد.

۲۵ هزار و ۹۷ نفر در هفت ماه اخیر برای اهدای خون به مراکز اهدای استان مراجعه کردند که ۲۰ هزار و ۷۶۶ نفر آنان اهدای موفق داشته‌اند و ۱۱ هزار ۴۸۴ نفر از اهدا کننده‌ها مستمر بودند.

یک‌هزار و ۳۹۵ اهدا کننده زن در سال جاری در استان مرکزی خون اهدا کردند و ۲ هزار و ۸۳۸ نفر نیز برای بار اول موفق به اهدای خون شدند.

«علی مردانی» با ۴۵ سال سن از اهداکنندگان خون در اراک، گفت: انتشار ویروس کرونا باعث شده تا اهداکنندگان نیز برای مشارکت در این اقدام خیرخواهانه رغبت کمتری داشته باشند.

وی با پنج سال سابقه اهدا خون گفت: همه ما افراد سالم برای احساس دِین نسبت به هموطنان و کمک به بیماران باید برای اهدای خون همکاری داشته باشیم.

جوان بهبودیافته از کرونا که نخواست خود را معرفی کند نیز گفت: به شکرانه بهبود کرونا برای اهدای پلاسما مراجعه کرده‌ام و چون خودم دریافت کننده پلاسما بهبود یافتگان بودم برای ادای  دِین بعد از گذراندن دوران بهبودی برای اهدای پلاسما اقدام کرده‌ام.

وی اظهار داشت: بیماران تصادفی و سرطانی نیازمند خون برای ادامه و طول درمان هستند و در صورت نداشتن فرآورده خونی پزشکان زحمتکش با مشکل جدی مواجه خواهند شد. 

همراه بیمار سرطانی نیز گفت: علاوه بر بیماری سخت دخترم که نیاز به داروهای مختلف دارد اکنون تامین پلاکت نیز به دغدغه‌ها اضافه شده که خود بر روند درمان اثر دارد بنابراین از مردم درخواست می‌شود برای اهدای خون تردید نکنند.

۲۲۵ بهبودیافته استان مرکزی اهدا کننده پلاسما

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: ۲۵۵ نفر از بهبودیافته کرونا اردیبهشت ماه امسال برای اهدای پلاسما به مرکز اهدای خون اراک مراجعه کردند که ۱۹۴ نفر شرایط لازم برای اهدا را دارا بودند.

دکتر«فاطمه مهدویانی» افزود: این افراد به شکرانه سلامتی با اهدای پلاسمای خون خود به بیماران مبتلا به ویروس کرونا کمک می‌کنند.

وی اظهار داشت: اهدای پلاسما فقط در مرکز استان  انجام می‌شود و امکان دریافت پلاسما بهبودیافتگان کرونا در شهرستان‌های تابعه استان  وجود ندارد بنابراین از متقاضیان درخواست می‌شود برای اهدای پلاسما به مرکز خونگیری اراک مراجعه کنند.

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: پلاسما دریافتی از بیماران بهبود یافته کرونایی باید به فوریت در حالت انجماد قرار گیرد که دستگاه مورد نظر در شهرستان‌ها موجود نیست.

وی اظهار داشت: ۵۰۰ سی‌سی پلاسما به روش آفرزیس از هر فرد بهبود یافته کرونا دریافت می‌شود و بقیه خون که شامل گلبول قرمز و پلاکت است به خون اهدا کننده باز می‌گردد.

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: این حجم از پلاسما برای درمان یک بیمار کرونایی استفاده می‌شود و با توجه به وضعیت بیمار ممکن است نیاز مجدد به استفاده از پلاسما وجود داشته باشد.

مهدویانی افزود: شرایط  اهدای پلاسما همانند اهدای خون است و شامل سن ۱۸ تا ۶۰ سال، نداشتن سابقه بیماری و صحت کامل و مصرف نکردن دارو در زمان اهد است.

مهدویانی افزود: ۱۸ تا ۶۰ سال بهترین بازه سنی برای اهدای پلاسما است و بیماران بهبودیافته باید مدارک پزشکی لازم از جمله سی‌تی‌اسکن، آزمایش پی‌سی‌آر و یا آزمایش مثبت سرلوژی کووید ۱۹ را به همراه داشته باشند.

وی اظهار داشت: خون بهبودیافتگان بیماری کرونا می‌تواند به درمان عفونت ناشی از این ویروس کمک کند و به‌همین دلیل از این بیماران درخواست شده تا پلاسمای خون خود را اهدا کنند.

ذخیره خون در استان مرکزی فقط جوابگو چهار روز است

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: ذخیره خون استان برای استفاده بیماران نیازمند فقط برای چهار روز جوابگو است بنابراین افراد دارای شرایط اهدا به مراکز مراجعه کنند.

مهدویانی افزود: باید انواع خون اهدا کنندگان برای مصرف یک هفته ذخیره باشد که در استان مرکزی این مدت زمان فقط برای چهار روز جوابگو است.

وی اظهار داشت: با ادامه شرایط و مراجعه نکردن مردم برای اهدای خون در آینده نزدیک استان مرکزی با بحران مواجه خواهد شد و جوابگو بیماران سرطانی، زنان باردار و افراد تصادفی نخواهد بود.

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: باورهای نادرست در اهدای خون و ابتلا به ویروس کرونا باعث شده تا شمار افراد اهدا کننده در استان مرکزی کاهش یابد.

مهدویانی افزود: مراکز اهدای خون با رعایت جدی و کامل پروتکل‌های بهداشتی میزبان افراد سالم هستند و در ابتدای ورود با تب‌سنجی و ضدعفونی دقیق و منظم از سلامت اهداکنندگان مطمئن می‌شوند.

مدیرکل انتقال خون استان مرکزی گفت: اهدای خون باعث ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن نمی‌شود، این هم باور غلط دیگری است که سبب شده مردم از اهدای خون منصرف شوند.

بیماران سرطانی چشم انتظار اهدای خون همشهریان

سرپرست مرکز آموزشی درمانی آیت‌الله خوانساری اراک گفت: بیمارستان آیت‌الله خوانساری به عنوان قطب درمان بیماران سرطانی بیشترین مصرف کننده خون و فرآورده های خونی برای بیماران مبتلا است.

دکتر«آذین احمری» افزود: مصرف داروهای شیمیایی و پرتو درمانی برای بیماران سرطانی نیاز آنان را به فرآورده‌های خونی مضاعف و ضروری می‌کند بنابراین باید برای تکمیل روند درمان از فرآورده‌های خونی استفاده شود.

وی اظهار داشت: ۴۰۰ واحد خون، ۴۰۰ واحد اس است پی، ۲ هزار واحد پلاکت هر ماه میزان مصرف بیماران سرطانی بیمارستان خوانساری اراک است.

سرپرست مرکز آموزشی درمانی آیت‌الله خوانساری اراک گفت: بیمارانی که سطح پلاکت خون آنان در پایین‌ترین حد قرار دارد و یا بیمارانی که با خونریزی مواجه هستند نیاز فوری با فرآوردهای خونی دارند که باید تامین شود.

دکتر احمری افزود: بیشتر بیماران سرطانی، کم خونی مزمن دارند که باید خون مورد نیاز به آنان تزریق شود که در صورت تامین نشدن خون و فرآوردهای خونی مشکل حیاتی ایجاد خواهد شد.

وی اظهار داشت: اهداکنندگان خون در هر شرایطی باید در این اقدام خیرخواهانه مشارکت داشته باشند و نباید شیوع ویروس کرونا باعث شود تا اهداکنندگان کاهش و بیماران نیازمند با مشکل مواجه شوند.

کلانشهر ۶۵۰ هزار نفری اراک قطب درمان سرطان غرب کشور است و علاوه بر خدمات‌رسانی به بیماران بومی هر روز پذیرای جمع زیادی از بیماران سرطامنی از استان‌های همجوار است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha