«مهدی ذاکریان» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: رقابت تنگاتنگی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود دارد و آرای ترامپ و بایدن بسیار نزدیک به یکدیگر است. در صورتی که ترامپ در ایالتهای پنسیلوانیا، آلاسکا، کارولینای شمالی و جرجیا پیروز شود، شانس بالایی برای پیروزی در انتخابات دارد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر اگر بایدن در ایالت نوادا پیروز شود، میتواند ۲۷۰ رای الکترال برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری را کسب کند اما هنوز شمارش آرا در تعدادی از ایالتها به پایان نرسیده و هرکسی هم تا قبل از شمارش آرا خود را پیروز اعلام کند، این اعلام براساس گمانهزنی و حدس و گمان است.
کار مقامات پنسیلوانیا در شمارش آرا قانونی است
کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اشاره به اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات اظهار داشت: ترامپ در یک اقدام غیرقانونی خود را پیروز انتخابات برشمرد. او در یک اقدام غیرقانونی دیگر، خواستار پایان شمارش آرا در ایالت پنسیلوانیا شده در حالی که براساس قانون ایالتی پنسیلوانیا، افراد قبل از روز رایگیری میتوانند رای خود را به شکل پستی ارسال کنند ولی آرای آنها پس از روز رایگیری، مورد شمارش قرار گیرد.
به گفته ذاکریان، درخواست پایان شمارش آرا که از سوی ترامپ مطرح شده در حالی است که جمهوریخواهان هفته قبل در این باره شکایت کرده بودند اما درخواست آنها هم در دادگاه ایالتی و هم در دیوان عالی آمریکا رد شد و کار مقامات ایالت پنسیلوانیا قانونی است.
وی با اشاره به سخنان شب گذشته جو بایدن تصریح کرد: در برابر رفتار پوپولیستی و هیجانی ترامپ، بایدن تلاش کرده رفتار پختهتری از خود نشان دهد. او در اعلام پیروزی زودهنگام ورودی نداشته تا با اشکال قانونی هم روبهرو نشود. او سعی کرده با ابزار قانون جلو برود و به همین خاطر نیز اعلام کرده تا پایان شمارش آرا اظهارنظر نخواهد کرد.
این استاد حقوق و روابط بینالملل دانشگاه اعلام شکایت ترامپ را جنجالافکنی دانست و خاطرنشان کرد: سیستم قضایی و انتخاباتی آمریکا تحت تاثیر جنجالافکنی ترامپ نیست. اگر ترامپ بتواند در دولت با پوپولیسم و جنجال کار خود را جلو ببرد اما در موضوع انتخابات نمیتواند با هوچیگری آرای مردم را مخدوش کند و به خواسته خود برسد.
ترامپ باید ادله محکمهپسندی برای شکایت به دادگاه ایالتی ارائه کند
ذاکریان افزود: ترامپ باید براساس ادله محکمهپسند به دادگاه ایالتی شکایت کند مثلا اینکه آرای شمرده که قبل یا بعد از موعد قانونی ارسال و دریافت شده است. اما وی نمیتواند خواستار توقف رویهای شود که قبلا هم دیوان ایالتی و هم دیوان عالی در مورد آن رای صادر کرده اند.
وی با یادآوری برچسبزنی توییتر به توییتهای ترامپ ابراز داشت: جنجالافکنی، هیاهوافکنی و هوچیگری تا این اندازه مورد پذیرش نیست که توییتر هم بر توییتهای ترامپ برچسب هشدار زده، پنهان کرده یا پاک میکند.
قضات نمیتوانند براساس گرایشهای سیاسیشان حکم صادر کنند
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره عملکرد دیوان عالی آمریکا هم گفت: اگر دیوان عالی آمریکا به این نتیجه برسد که در آرای مردم دست برده شده و آرا مخدوش شدهاند، رای مستقل خود را خواهد داد اما صدور این رای باید براساس اسناد و ادله باشد.
ذاکریان با بیان اینکه قضات دیوان عالی میتوانند گرایشهای سیاسی داشته باشند ولی احکامشان باید مبتنی بر ادله و مواد قانونی باشد، یادآور شد: اینکه بگوییم سه قاضی از ۹ قاضی دیوان عالی از سوی ترامپ منصوب شدهاند یا شش قاضی محافظهکار هستند، دلیلی نمیشود قاضی حکمی به سود او صادر کند.
وی اضافه کرد: در واقع، قضات نمیتوانند براساس گرایشهای سیاسیشان حکم بدهند بلکه رای آنها باید بر اساس اسناد، ادله و مواد قانونی باشد کماآنکه هفته قبل نیز دیوان عالی حکمی در مورد شمارش آرا در ایالت پنسیلوانیا صادر کرد که مطلوب جمهوریخواهان نبود.
این کارشناس مسائل بین الملل در مورد اعتراض نامزدهای انتخابات به نتایج و احتمال بروز تنش در این کشور گفت: دو نظر در این باره وجود دارد؛ یک نظر آن است که اتفاقات عجیبی رخ خواهد داد کما اینکه اعتراضاتی در این باره از دیروز شروع شده است اما نظر دوم این است که رئیسجمهور را رای مردم تعیین خواهد کرد، جنجالافکنی و اعتراض تاثیری نخواهند داشت و همه تسلیم رای مردم میشوند.
استاد پیشین دانشکده حقوق دانشگاه پنسیلوانیا اضافه کرد: فکر نمیکنم ما به نظر نخست نزدیک شویم چراکه شرایط اول نیازمند که همه رسانهها، گروههای فشار، نخبگان، ارتش و... ورود کنند اما جامعه آمریکا اینگونه نیست. در صورتی هم که دیوان وارد شود، به عنوان یک مرجع بیطرف رایای را خواهد داد که هر دو طرف مجبور به پذیرش و تسلیم شدن در برابر آن هستند.
نظر شما