«سیدمالک حسینی» روز جمعه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا درباره وضعیت مددسراها(گرمخانهها) و تجهیز آنها برای فصل سرما، اظهارداشت: معمولا طی نیمه اول سال مشکلات گرمخانهها رفع و اصلاح میشود و امسال هم خوشبختانه تامین بودجه از سوی شورای شهر و شهرداری تهران، مشکلات این مراکز را که بعضی از آنها مربوط به سالهای گذشته و عمدتا هم در زمینه سیستمهای تهویه، گرمایشی و سرمایی بود، اصلاح کردیم.
وی اظهارداشت: با توجه به اینکه ساختمانهایی که به عنوان گرمخانهها مورد استفاده قرار میگیرد، کاربری دیگری داشته و به نا به ضرورت به گرمخانه تغییر کاربری پیدا کرده، اقداماتی برای ارتقای ایمنی در این مراکز انجام شده و سازمان آتشنشانی هم همکاری خوبی در این زمینه داشته است.
«حسینی» افزود: خوشبختانه با تلاش شورای اسلامی شهر تهران مصوبهای برای ایجاد پنج گرمخانه فرامنطقهای استاندارد در طول برنامه سوم توسعه پایتخت تصویب شده که امسال ساخت سه گرمخانه شامل یک مرکز برای زنان و دو مرکز برای مردان را براساس استانداردهای لازم با کارویژه گرمخانهها در پهنههای شمال شرق، جنوب و جنوب غرب در دستور کار داریم که اتفاق خیلی خوبی از جهت توسعه زیرساختهای اجتماعی در تهران است.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران بیان کرد: در حال حاضر شرایط زیرساختی گرمخانهها خوب است و مشکلی برای پذیرش مددجویان وجود ندارد، در این مدت مشابه سال گذشته، سرما را زودتر تجربه کردیم اما امسال اینگونه نیست؛ با این وجود در شرایط شیوع کرونا هستیم و این شرایط، پذیرش و اسکان مددجویان در گرمخانهها را خیلی سخت میکند.
وضعیت اسکان مددجویان در گرمخانهها
«حسینی» درباره وضعیت پذیرش و اسکان مددجویان در گرمخانهها در شرایط شیوع کرونا و لزوم رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی اظهارداشت: رعایت این دستورالعملها در مکانی که جمعی نگهداری میشود به خصوص افرادی که سطح دسترسی بهداشتی کمتر و سبک زندگی خاصی دارند، بسیار متفاوت است، از ابتدای شیوع کرونا بحثهایی مبنی بر تعطیلی گرمخانهها مطرح شد که این مراکز میتواند منشا خطر باشد.
وی گفت: رهاکردن افرادی که سرپناهی ندارند، از جهت اخلاقی کار درستی نبود و خود این افراد به دلیل تعطیلی گرمخانهها در سطح شهر رها شده و میتوانستند عامل انتقال بیماری باشند، ما به جای تعطیلی گرمخانهها سعی کردیم که مراقبتها را بالا ببریم.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران افزود: تمام تمهیدات و دستورالعملهایی که باید برای پیشگیری از بیماری کرونا باید انجام شود، از همان روز اول به تمامی گرمخانهها و مراکز زیرمجموعه سازمان ابلاغ شد و با همان شدت پیگیری میشود؛ توزیع روزانه ماسک به مددجویان، آموزش دستورالعملهای بهداشتی به آنان و ضدعفونی سطوح در سه نوبت از جمله این اقدامات است.
«حسینی» بیان کرد: در مراکزی چون گرمخانه خاوران که فضا مناسبتر است سعی کردیم، فاصلهگذاری اجتماعی را اعمال کنیم، اتاق قرنطینه در گرمخانهها فعال است و اگر فردی علایم بیماری داشته باشد، مددکاران او را در این اتاق تا زمان حضور عوامل اورژانس نگهداری میکنند و در صورت لزوم فرد به مرکز درمانی منتقل میشود و خوشبختانه تاکنون در گرمخانهها چالش جدی و مورد مثبتی از ابتلای مددجویان به کرونا گزارش نشده است.
وی با اشاره به اینکه برخی از افراد منتقدند که شهرداری نمیتواند به صورت مداوم مددجویان را رصد کند، اظهارداشت: بحث ما هم این نیست هیچ یک از افرادی که در گرمخانهها هستند، به کرونا مبتلا نمیشوند؛ این در تشخیص ما نیست، اگر مددجویی به صورت ثابت به گرمخانه بیاید یا اگر برای اولین بار مراجعه کند و علایم داشته باشد، ما او را تا انتقال به بیمارستان و دریافت تاییدیه سلامت، همراهی میکنیم.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران بیان کرد: ۶۰ تا ۷۰ درصد مددجویان به صورت ثابت و ۲۰ تا ۳۰ درصد آنان در طول روز به گرمخانهها میآیند و تاکنون موردی از ابتلا نداشتیم و سعی میکنیم سطح لازم بهداشتی را رعایت کنیم و دچار مشکل نشویم.
پذیرش بیش از ۱۴۰۰ مددجو در گرمخانهها
«حسینی» با اشاره به فعالیت ۲۰ گرمخانه شامل ۱۶ مرکز ویژه مردان و چهار مرکز ویژه زنان با ظرفیت ۲هزار و ۵۰ تخت و ۵۰ درصد نیز به صورت کفخواب در این مراکز اظهارداشت: در بعضی از مناطق گرمخانه وجود ندارند که در حال رایزنی هستیم در این مناطق هم گرمخانه ساخته شود.
وی گفت: گرمخانهها ۲۴ ساعته فعالیت میکند و هیچ محدودیت و مشکلی برای ساعت پذیرش و اسکان در آنها وجود ندارد.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران افزود: آمار پذیرش در گرمخانهها به طور متوسط ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر است، هر چقدر که شرایط جوی متغیر باشد و هوا سردتر شود، مراجعه به گرمخانهها بیشتر میشود و تاکنون با موج سرمای محسوسی که موجب شود، بیخانمانها و کارتن خوابها از سکونتگاههای غیررسمی و پاتوقها خارج شوند را نداشتیم؛ سال گذشته حتی در روزهای پیک تا ۳۰ درصد ظرفیت خالی داشتیم.
«حسینی» بیان کرد: ممکن است برای مردم این سوال مطرح شود که با وجود ظرفیت خالی در گرمخانهها، چرا در بعضی از موارد، بیخانمانها در سطح شهر دیده میشوند؟ حضور مددجویان در گرمخانهها داوطلبانه است مثلا موردی بوده که به دلیل اختلاف خانوادگی یک خانم با فرزندش شب بیرون مانده و جایی را برای اسکان نداشته که او را به گرمخانه منتقل و در اتاق مادر و کودک اسکان دادیم و روز بعد به خانه خود بازگشته است.
وی اظهارداشت: آنچه برای ما مهم به شمار میرود این است که فردی در تهران در صورتی که خود داوطلب و علاقهمند باشد، بیسرپناه نماند؛ در بعضی موارد معتادان متجاهری در سطح شهر هستند در صورتی که رفتارهای پرخطر برای سایر مددجویان نداشته باشند ما مشکلی برای پذیرش آنان نداریم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه امکان مصرف مواد مخدر در گرمخانهها نیست و این افراد میخواهند مدام مصرف داشته باشند، معمولا علاقهای به حضور در گرمخانه ندارند به همین دلیل متاسفانه همچنان بیرون میمانند که از دست ما هم کاری برنمیآید؛ تنها بعضی از آنان براساس امکانات گرمخانه از لحاظ تغذیه، بهداشت و... ترجیح میدهند که شب در گرمخانه باشند.
فعالیت ۳۰ واحد گشت خدمات اجتماعی
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به فعالیت ۳۰ واحد گشت خدمات اجتماعی، اظهارداشت: این گشتها در سه نوبت اقدام به شناسایی و جذب افراد کارتنخواب و بیخانمان از سطح شهر و انتقال آنان به گرمخانهها میکنند که در شرایط سرمای زیاد، بارندگی و بارش برف، این ظرفیت به ۴۵ واحد خودرو هم افزایش پیدا میکند.
وی گفت: براساس تجربهای که سال گذشته داشتیم، امسال هم تلاش کردیم از ظرفیت نظارتی در سطح محله، ناحیه و منطقه برای شناسایی و جذب افراد بیخانمان و کارتنخواب بهرهمند شویم.
«حسینی» افزود: گشتهای خدمات اجتماعی در شرایط کرونا تعطیل نشده و افراد بیسرپناه و بیخانمان را از طریق تماسهای مردمی(تماس با شماره ۱۳۷) یا مشاهده در سطح شهر شناسایی و آنان را داوطلبانه به گرمخانه منتقل میکنند؛ در مواردی که فرد شرایط مناسبی نداشته باشد و برای خود یا سایر شهروندان خطر داشته باشد، افرادی که زخم باز یا اختلال حواس داشته باشند یا متکدی حرفهای باشند به سامانسرا منتقل میشوند تا با تشخیص قاضی، تحویل بهزیستی یا خانوادههایشان داده شوند یا اینکه شهرداری از آنان نگهداری کند.
سرپرست سازمان رفاه، خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران اظهارداشت: با توجه به شرایط شیوع کرونا، متکدیان را کمتر جذب میکنیم، در شهر تهران ۲ سامانسرا با ظرفیت ۳۵۰ نفر؛ یک مرکز ویژه مردان در خاورشهر و یک مرکز ویژه زنان در لویزان فعالیت میکند.
نظر شما