به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از ماهنامه آمریکایی فست کمپانی (Fast Company)، تهسیگارهای رها شده در طبیعت یکی از بزرگترین آلایندههای جهان هستند که سالانه حدود ۵ تریلیون از آنها تولید میشود.
مشکل این نوع زباله تنها به مواد سمی موجود در آن محدود نمیشود؛ هر نخ سیگار یک فیلتر پلاستیکی نازک از جنس سلولز استات دارد که تجزیه نمیشود و بعدها به صورت ذرههای ریزپلاستیکی وارد جریان آب شده و حیات موجودات دریایی را تهدید میکند.
این معضل زیست محیطی ساچی تونگاره (Sachi Tungare) طراح صنعتی اهل بمبئی را به فکر پیدا کردن راهی انداخت تا به این آلاینده خطرناک حیات دوباره ببخشد.
وی در اولین قدم ۱۰ مجسمه در طرح های مختلف از جمله گلدان و کاسه ساخت و در هفته طراحی هلند به نمایش گذاشت. هر کدام از این مجسمهها از حدود ۳۰۰ تهسیگار ساخته شده بودند که تونگاره با دست جمع کرده بود.
وی در این باره میگوید: زیاد درباره تهسیگارها فکر نمیکنیم چون کوچک هستند. اما در هیچ کجای جهان راه مناسبی برای دفع آنها وجود ندارد.
تونگاره که تحصیلات خود را در موسسه هنر، طراحی و فناوری سریشتی شهر بنگلر هند گذرانده، همزمان با گذراندن دورهای در آکادمی طراحی آیندهوون در هلند به فکر این کار افتاد. به او تکلیف شده بود راهکاری برای یکی از مشکلات مربوط به مراکز شهری در جهان پیدا کند. اینجا بود که تهسیگارهای توجه این طراح را به خود جلب کردند. تونگاره شروع به جمعآوری این آلایندهها کرد تا بتواند ساختارشان را بهتر درک کند.
وی میگوید: فکر میکردم مشکل اصلی مربوط به سموم است اما هرچه در تحقیقاتم پیش رفتم دریافتم سلولز استات موجود در این تهسیگارها خود یک مشکل بزرگ دیگر است. من به عنوان یک طراح صنعتی، مشکلات را از طریق طراحی محصول حل میکنم.
از این جا بود که این طراح هندی بررسی راههای مختلف برای تبدیل پسماند سیگار به یک محصول جدید را آغاز کرد.
وی هفتهها دستکش پلاستیکی به دست هزاران تهسیگار از روی زمین جمع کرده و آنها را در کیسه زبالههای بزرگ در حیاط پشتی منزلش انبار کرد. سپس راهی برای ضدعفونی کردن این تهسیگارها با استفاده از یک سفیدکننده مبتنی بر آنزیم پیدا کرد و در گام بعد پلاستیک و کاغذ را از هم تفکیک کرد تا هردو را جداگانه بازیافت کند.
این طراح دوستدار محیط زیست در ادامه سلولز استات موجود در تهسیگارها را به یک محلول تبدیل کرد و آن را در قالب ریخت. با تبخیر آب، مواد موجود در قالب شکل موردنظر را گرفتند و این طراح آنها را با رنگ دلخواه تزیین کرد.
تونگاره معتقد است این مجسمهها به مردم کمک میکند مقیاس معضل آلایندگی تهسیگارها را درک کنند.
در حال حاضر چند شرکت کار جمعآوری تهسیگارها را با هدف بازیافت آنها آغاز کردهاند هرچند هنوز کارکرد روشنی برای این نوع پسماند وجود ندارد.
نظر شما