به گزارش ایرنا، حجتالله ایوبی روز دوشنبه در سومین همایش بینالمللی مولوی پژوهی که به میزبانی دانشگاه اصفهان و بصورت مجازی برگزار شد، افزود: یونسکو هر ۲ سال یک بار پرونده ۲ تَن از مشاهیر دنیا را با توجه به رویدادهای مهم زندگی آنها در فهرست نکوداشت خود قرار میدهد لذا در تدارک این هستیم که برای ۲ سال آینده، نکوداشت سالگرد نخستین دیدار مولانا و شمس تبریزی را پیشنهاد کنیم.
وی با بیاناینکه نخستین دیدار مولانا و شمس تبریزی، مهمترین ملاقات جهان در روزگار ماست، اظهار داشت: هماکنون در آستانه هشتصدمین سالگرد این واقعه تاریخی قرار داریم و امید است با قرارگیری آن در فهرست نکوداشت ۲ سال آینده یونسکو، فرصت تازهای برای پردهبرداری از اسرار نهفته در عرفان و ادبیات ایرانی و اسلامی فراهم شود.
نخستین دیدار مولانا با شمس تبریزی در سال ۶۴۲ هجری قمری اتفاق افتاد؛ پس از این دیدار مولانا دوره پرشوری را آغاز کرد و آثاری بر جای گذاشت که از عالیترین نتایج اندیشه بشری است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران تاکید کرد: امروزه بازخوانی کتابهایی مانند مثنوی معنوی و فهم درست زندگی مولانا و ملاقات تاریخی او با شمس تبریزی، راهحلی برای مشکلات موجود بوده و توجه به آن ضروریست.
وی با بیاناینکه راهکارهای مولانا برای حل مشکلات امروز، باورکردنی و قابل قبول است، افزود: مهمترین مشکلات امروز، تعصبات، جهل و خشونت به بهانههایی مانند نژاد، رنگ، جنس و مذهب است که اندیشههای مولانا برای همه آنها راهکار دارد.
ایوبی به سخنان و اشعار مولانا در باره این مسائل اشاره و اضافه کرد: اینکه امروز مولانا را در سراسر جهان ستایش میکنند بدلیل این است که میتوانند با او ارتباط کنند.
وی یکی دیگر از مشکلات امروز را جنگ بین ادیان و قرائتهای نادرست از ادیان الهی خواند و خاطرنشان کرد: مولانا به زیبایی برای معرفی ادیان سخن گفته و تاکید کرده است که ادیان الهی نور واحد هستند و از یک منبع الهام میگیرند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران ادامه داد: این اندیشهها به انسان امروز کمک میکند تا از این اختلافها و جنگ بین ادیان رهایی یابد.
ایوبی با اشاره به اینکه بحث اخلاق علم و رسانه در یونسکو مطرح است، گفت: رسانههای دیجیتال، امروز توسعه بسیاری یافتهاند اما بشر احساس خوشبختی نمیکند و به آینده امیدوار نیست زیرا انسانهای عجیب و غریبی مانند ترامپ با سخنان و جنگ لفظی که راه میاندازند باعث ایجاد احساس ناامنی میشوند.
وی با بیاناینکه این روزها شاهدیم که زندگی شخصی افراد به حراج گذاشته میشود تا دیگری به قدرت برسد، تصریح کرد: امروزه یک خبر، کلمه و وبلاگ میتواند منشا تحولات بسیار و حتی جنگ و کشته شدن افراد شود اما مولانا در ۸۰۰ سال پیش در باره اهمیت خبر و حرف، سخن گفته و تاکید کرده است که "این زبان چون سنگ و هم آهن وش است، و آنچه بجهد از زبان چون آتش است".
ایوبی با اشاره به اینکه در جنگ امروز سیاستمداران، یک سخن میتواند جهان را ویران کند، افزود: جنگهایی توییتی که برخی از سیاستمداران مانند ترامپ و مکرون راه انداختهاند باعث برانگیخته شدن نفرت و خشم و ایجاد شکاف بین مردم شد.
وی تاکید کرد: لازم است رسانهها و خبرگزاریها این جمله مولانا را در نظر بگیرند که "عالمی را یک سخن ویران کند، روبهان مرده را شیران کند".
وی همچنین با اشاره به اینکه سازمان یونسکو ۷۰ سال پیش تشکیل شده و ۸۰۰ سال قبل مولانا اهداف آن را به شیوایی در اندیشههای خود ترسیم و بیان کرده است، گفت: بر اساس اساسنامه یونسکو بدلیل اینکه جنگ و خشونت از ذهن آغاز میشود باید این سازمان در جهتی کار کند تا ریشههای آن را در ذهن بخشکاند.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل و رییس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی نیز در این همایش اظهار داشت: نفوذ مولانا فراتر از مرزهاست و بدلیل عظمتش در تقسیمات کشوری نمیگنجد و در بیشتر نقاط دنیا آثار مولوی به زبانهای مختلف چاپ شده است.
حسین سالار آملی افزود: امروزه در جای جای کشورمان گروههای مختلف مولوی خوانی راه افتاده است که جای امیدواری دارد و نشان دهنده تلاش نخبگان و ثمره چنین همایشهایی است.
وی گفت: وزارت علوم کوشیده است تا با بهرهمندی از فرهیختگان و گسترش تعاملات علمی و فرهنگی، راه گفت و گوی دانشمندان دانشگاههای کشورمان با جهان را فراهم کند و تسهلیگر باشد.
سالار آملی افزود: گسترش زبان و ادب فارسی در دانشگاههای خارج کشور با دایر کردن و تقویت کرسیهای زبان و ادب فارسی و ایرانشناسی توانسته است فرهنگ ما را در جای جای گیتی گسترش دهد.
وی تاکید کرد: لازم است از ظرفیت برگزاری همایشهایی مانند مولوی پژوهی نیز برای استقرار فعالیتهای بین المللی و تبادل علم و دانش استفاده شود.
سومین همایش بینالمللی "مولوی پژوهی" روز دوشنبه در دانشگاه اصفهان آغاز شد و تا بیست و ششم آذر امسال بصورت مجازی و با برگزاری نشستهای تخصصی و هفتگی ادامه خواهد یافت.
این همایش با هدف ارائه جدیدترین دستاوردهای مطالعاتی و پژوهشی در باره اندیشهها و آثار مولانا جلالالدین محمد بلخی مشهور به مولوی با مشارکت دانشگاهیان، متخصصان زبان و ادبیات فارسی و پژوهشگران داخلی و خارجی در حال برگزاری است.
نشستهای همایش مولوی پژوهی در سه بخش کلی نوآوریهای علمی شامل مبانی اندیشههای مولوی، نسخهشناسی آثار مولوی، مولوی و شمس، نقد و تحلیل شرحهای آثار مولوی، پژوهشهای کاربردی حوزه مولویپژوهی شامل هنر، ادبیات کودک و نوجوان، روانشناسی و مشاوره و مولوی پژوهی در حوزه بینالملل شامل مولویپژوهی در ترکیه، چین، بنگلادش، هندوستان، منطقه بالکان و کشورهای عرب زبان برگزار خواهد شد.
جلالالدین محمد بلخی معروف به مولانا، مولوی و رومی از مشهورترین شاعران ایرانی پارسیگوی در قرن هفتم هجری قمری است که از آثار او میتوان به مثنوی، دیوان غزلیات یا کلیات شمس، رباعیات، مکتوبات، فیه مافیه و مجالس سبعه اشاره کرد.
نظر شما