حامد فرضی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پروژه های اجرا شده از محل این اعتبارات نقش بسزایی در کاهش مخاطرات سیل در سالهای اخیر بدنبال داشته و در همین خصوص رضایت مندی مردم حوزه های آبخیز بحرانی را شاهد بوده ایم.
وی در ادامه به اشاره به نامگذاری سال ۹۹ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان جهش تولید، اظهار داشت: سرمایه اصلی در تولید خاک و آب است پس حفظ منابع آب و خاک بایستی در اولویت بخش کشاورزی و صنعت قرار گیرد.
وی به اثر بخشی اقدامات آبخیزداری در حفاظت خاک و تغدیه سفره های آب زیرزمینی با مشارکت مردم در حوزه های بحرانی استان از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی اشاره و به ارایه گزارش عملکرد این اداره کل از محل صندوق توسعه و اثربخشی این اقدامات در کاهش مخاطرات سیل در حوزه های آبخیز پرداخت.
وی با بیان اینکه این اقدامات در حوزه های آبخیز بحرانی در شهرستانهای کرج ، طالقان، ساوجبلاغ و اشتهارد کاملا مشهود بوده، افزود: این اقدامات به میزان قابل توجهی در حفاظت خاک، تغذیه سفره های آب زیرزمینی، چشمه ها و قنوات اثر بخش بوده است.
فرضی اظهار داشت: عمده اقدامات صورت گرفته در سال جهش تولید و حفظ سرمایه ها، با در نظر گرفتن درخواست مردم و توجه به ایجاد پایداری و امنیت در بخش کشاورزی و صنعت و همچنین مناطق مسکونی بوده است.
اجرای تعهدات در ۷۲ هزار هکتار از مناطق بحرانی آبخیز استان البرز
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در ادامه به اقدامات انجام شده سه ساله آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: در ۷۲ هزار و ۴۷۴ هکتار از عرصه های مناطق بحرانی استان عملیات اجرایی آبخیزداری و آبخوان داری انجام شده به طوریکه این عملیات در سال ۱۳۹۷ به صورت ۱۰۰ درصد، در سال ۱۳۹۸ در حدود ۹۷ درصد و در سال جاری نیز تاکنون حدود ۵۵ درصد تعهدات انجام شده و مابقی در دست اجرا است.
وی افزود: این اقدامات به صورت عملیات مکانیکی آبخیزداری، بیولوژیک، توانمندسازی جوامع محلی و انسجام سازمانی، پایش و اجرای عملیات مبارزه با آفات و بیماری ها، عملیات کاداستر، عملیات گشت و مراقبت و اطلاع رسانی و پیشگیری از حریق و همچنین عملیات تولید نهال انجام شده است.
فرضی اضافه کرد: عملیات مکانیکی آبخیزداری با ایجاد سازه های سنگی ملاتی و گابیونی با هدف حفاظت خاک، کنترل رسوب و مهار سیلاب با حجم ۱۵۳ هزار مترمکعب و همچنین عملیات بیولوژیک آبخیزداری با بذرپاشی، بذرکاری، نهالکاری، کپه کاری و قرق با هدف افزایش پوشش گیاهی، حفاظت از خاک و کاهش رواناب در سطح حوزه های آبخیزبحرانی و منتخب با حجم عملیات ۱۲ هزار هکتار انجام شده است.
وی اظهار داشت: همچنین عملیات توانمندسازی جوامع محلی و انسجام سازمانی در ۳۹ روستا، عملیات پایش و مبارزه با آفات و بیماری های گیاهی در بیش از ۸۰ هزار هکتار از عرصه های حوزه های آبخیز و عملیات کاداستر نیز در سطح ۳۰ هزار هکتار از این عرصه ها اجرا شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز ادامه داد: عملیات مراقبت و اطلاع رسانی و پیشگیری از حریق نیز در سطح ۳۵ هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی انجام شده ضمن اینکه بیش از یک میلیون اصله نهال نیز در نهالستان بزرگ کرج تولید شده است.
جمع آوری سالانه ۳۸ میلیون مترمکعب آب در حوزه های آبخیز البرز
وی به اثربخشی اجرای فعالیت های آبخیزداری در استان نیز اشاره کرد و گفت: با اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در عرصه های منابع طبیعی در سطح ۷۲ هزار و ۴۷۴ هکتار، سالانه ۳۸ میلیون مترمکعب آب در سطح حوزه های آبخیز جمع آوری می شود.
فرضی افزود: همچنین ۷۲ میلیون مترمکعب آب به آبخوان ها نفوذ کرده و از هدر رفت و فرسایش ۶۵۲ هزار تن خاک جلوگیری می شود ضمن اینکه ۲۹۰ هزار مترمکعب رسوب در حوزه های آبخیز مهار می شود و ۹ هزار تن نیز افزایش تولید علوفه را خواهد داشت.
استان البرز دارای ۴۳۰ هزار هکتار عرصه های ملی و طبیعی است.
نظر شما