استاد دانشگاه: مشهد از ناقص‌ترین مجموعه‌های شهری است

مشهد- ایرنا- دبیر علمی نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین‌‎المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری گفت: براساس مطالعات انجام شده مشهد به دلیل تمرکز بسیار در شهر، ناقص‌ترین مجموعه‌های شهری را در بین کلانشهرهای کشور داراست.

محمد شکوهی روز پنجشنبه در نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری که در قالب وبینار در حال برگزاری است، افزود: این نقیصه موجب رشد سریع قیمت‌ها در مناطق مرکزی، حذف فضای سبز و کاهش منابع آب می‌شود.
وی ادامه داد: نتایج آمارها و بررسی‌ها حاکی از رشد بسیار سریع جمعیت در مشهد است، این درحالی‌ است که امروز در اغلب کلانشهرهای جهان رشد جمعیت منفی شده و با پدیده احتمال مرگ کلانشهرها مواجه هستیم.

عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مدتهاست در دنیای مدرن دیگر کلانشهرها رشد نمی‌کنند و این رشد سریع جمعیت در مشهد سبب گسترش فیزیکی شهر شده و مطرح شدن موضوعاتی مانند تخریب ارتفاعات جنوبی یا توسعه غرب و تداخل مشهد با شهرهای همسایه، از جمله تبعات آن است.
وی افزود: قطبی شدن از دیگر مسائلی است که مشهد با آن درگیر شده است که این امر به معنای تفاوت نیست بلکه این شهر به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده که مرکز و غرب در پوشش اقشار دارای درآمد بالا و متوسط قرار گرفته و شرق شهر محل سکونت گروههای کم درآمد شده است.
شکوهی ادامه داد: جدایی دانش وثروت از تبعات چنین شهری است و در حال حاضر افراد دارای سواد بیشتر به سوی مناطق کم برخوردار رانده شده‌اند و میانگین سواد و مدارک تحصیلی در مناطق کم برخوردار مشهد بالاتر از مناطق تحت پوشش خانوار پردرآمد است.
وی گفت: کمبود مسکن نیز بیشتر گریبان شرق شهر را که پرتراکم و پرجمعیت است، گرفته و توسعه فیزیکی و رشد بی رویه شهر از بزرگترین مشکلات آن است، مشهد در سال ۲۰۵۰ به سوی غرب و جنوب شهر توسعه یافته و به طرقبه شاندیز متصل می‌شود و تفرجگاه‌های جانبی شهر به تصرف مشهد درمی‌آید.
دبیر نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین‌‎المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری نیز در این کنفرانس گفت: ۲۵۱ مقاله برای ارائه در این کنفرانس ارسال شده که از این تعداد ۹۸ مقاله پذیرفته شده ‌است.
محمدهادی مهدی‌نیا افزود: مقالات پذیرفته شده برتر براساس توافق با مجله "جغرافیا و توسعه فضای‌شهری"، در این مجله به چاپ خواهند رسید.
وی ادامه داد: این دوره از کنفرانس با هماهنگی و همراهی شورای شهر مشهد، دانشگاه فردوسی، شهرداری مشهد و مرکز پژوهش‌های شورای شهر و تعدادی از دانشگاه‌های مشهد و کشور برنامه‌ریزی و برگزار شده است.
مهدی‌نیا گفت: این کنفرانس در ابتدا قرار بود اردیبهشت‌ماه سال جاری و به صورت حضوری برگزار شود اما شیوع ویروس کرونا این امکان را از ما سلب کرد و پس از برگزاری جلسات مختلف و هماهنگی‌ها، امروز و به صورت وبینار شاهد برگزار شدن آن هستیم.
وی افزود: محور اصلی این همایش "شهرهای آینده و تغییرات اقلیمی" است و طی ۲ روز برپایی این کنفرانس، کارگاه آموزشی و نشست‌های تخصصی مرتبط با این موضوع برنامه ریزی و برگزار شده‌ است.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد نیز در این کنفرانس گفت: انسان‌محوری و احیای دانش کهن ایرانی از نیازهای اساسی شهرهای آینده است.
آیدا مهربان افزود: هرچند توسعه پایدار، مفهومی جدید برای ورود به قرن ۲۱ و به عنوان دستور کار شناخته شده تا دنیا و زمین را از مخاطرات عصر نوین نجات دهد اما این مهم در شهرسازی و معماری ایران سابقه دیرینه دارد و منطبق بر ظرفیت‌های اکولوژیک و بوم و اقلیم کشور بنیان پایدار داشته است.
وی ادامه داد: دانش معماری ایرانی به همین سبب در طول قرن ها ماندگار شده و معماری و شهرسازی ایرانی به اقلیم و بوم کیفیت ویژه ای بخشیده چرا که بهترین کاربرد از آب و خاک را به کار گرفته و بهترین ارتباط و هم پیوندی با محیط پیرامون انسان را ایجاد کرده است.
مهربان گفت: توجه جدی به انسان محوری و مشارکت مردمی در برنامه‌ریزی و تولید طرح‌های شهری باید مدنظر قرار گیرد.
نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری که با مشارکت دانشگاه فردوسی مشهد، شورای اسلامی شهر مشهد و معاونت برنامه‌ریزی شهرداری مشهد در قالب وبینار از ۲۸ آبان ماه  آغاز شده است امروز به کار خود پایان می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha