به گزارش ایرنا، شاید در مرکز شهر نظارت به نسبت بیشتری به اعمال محدودیتهای جدید شود ولی به نظر میرسد فعالیت فست فودهای کوچک و بزرگ در معابر و حتی باز بودن اکثر مغازههای سیگار فروشی و حتی اسباب بازی فروشی در سطح شهر سبب شده تا یک نوع عادی پنداری این وضعیت بحرانی در بین عموم شهروندان حاصل شود.
گذری به خیابان مدرس ارومیه میزنم؛ هرچه به زیرگذر نزدیکتر میشویم شرایط عادی تر به نظر میرسد. نه تنها تمامی اغذیه فروشان باز هستند بلکه حتی اعتقادی به خدمات بیرون بر نیز ندارند.
مقابل یکی از این مغازهها میایستم؛ هوا بارانی است و همین بهانهای شده تا داخلش پر از مشتری باشد؛ گوشی را به دست میگیرم تا عکسی از وضعیت داخل مغازه تهیه کنم؛ راستش را بخواهید طوری نگاهم میکنند که ترجیح میدهم هرچه سریعتر جیم شوم؛ هرچند ماسک دارم ولی برای چنین مواردی جلیقه ضد گلولهای نیز باید تن کرد.
کمی بالاتر به یک مغازه مرغ فروشی میرسم؛ چند روزی است که ایجاد صفهای طولانی مقابل مرغ فروشیها به تیتر یک شبکههای اجتماعی تبدیل شده است اما من از دور هیچ صفی نمیبینم؛ حسابی زیر باران خیس شدم؛ به درب مغازه مرغ فروشی هرچه نزدیکتر میشوم باز هم هیچ صفی نمیبینم.
مقابل درب مرغ فروشی که میرسم، خشکم میزند؛ لحظهای فکر میکنم نفسم گرفته است ولی میدانم این از کرونا نیست. با اینکه چگونه بیش از ۱۵ نفر در داخل یک مغازه کوچک ۲۰ متری جا شدهاند کاری ندارم ولی اینکه چرا برخی از آنان حتی ماسک ندارند، استرس عجیبی در وجودم ایجاد میکند.
راستش را بخواهید میترسم داخل مغازه شوم؛ اما برای تهیه گزارش چارهای جز داخل شدن ندارم؛ آب دهنم را قورت میدهم و وارد مغازه میشوم و از صاحب مغازه میپرسم " ببخشید در این وضعیت کرونایی آیا میدانید ازدحام این چنینی چقدر خطرناک است؟ پاسخ میدهد: کنترل این وضعیت واقعا سخت است؛ اگر اجازه ورود مشتریها را ندهیم، آنان مقابل مغازه و در معابر آنهم زیر باران صف خواهند کشید، باور کنیم به خاطر خود مردم اجازه دادیم تا داخل مغازه شوند.
از یکی از مشتریهای این مغازه که مردی سالخورده است، میپرسم؛ " حاج آقا میدانید که کرونا برای افرادی که در سن شما هستند خیلی خطرناک است؛ نمیشد که خرید را به روز دیگری موکول میکردید؟" با صدای لرزان اما مصمم میگوید: " چند روزی است که مرغ در ارومیه به سختی پیدا میشود؛ شنیدم امروز به مدت ۲ هفته همه جا تعطیل است؛ مطمئنم وقتی همه جا تعطیل باشد دیگر مرغ پیدا نخواهد شد و من هم آمدم تا خریدهای این ۲ هفته را بکنم تا در تعطیلیها مشکلی نداشته باشم.
از گفتهها این پیرمرد به فکر فرو میروم؛ حق با اوست. دستورالعملهای کرونایی به خوبی برای شهروندان و عموم مردم به خوبی اطلاع رسانی نشده تا آنان بدانند که در طی این ۲ هفته هیچ مرکزی که آنان را در تامین مایحتاج زندگیشان دچار مشکل کند، تعطیل نخواهد بود.
بانکها در صدر محل حضور تجمع کنندگان قرار دارند
حضور چشم گیر شهروندان مقابل بانکها نیز از سوژههایی بود که نظرم را به خود جلب کرد؛ نه تنها داخل بانکها پر از مشتریان بود بلکه عدهای نیز که ناچار به حضور در بانک آن هم درست در سر برج بودند، این رنج را به جان خریدند تا به جای ازدحام در داخل بانک، زیر باران و در مقابل درب ورودی منتظر رسیدن نوبتشان باشند.
راستش در مواقع عادی بانکها را این چنین شلوغ ندیده بودم که در محدودیتهای کرونایی میبینم؛ با خودم کلنجار میروم که مگر امروز دور کاری نبودم؟ دور که هیچ! امروز باید به تمامی مراکز عرضه رایگان کرونا سر بزنم.
وارد بانک قوامین میشوم و اولین چیزی که نظر من را جلب میکند، خالی بودن نصف باجههای متصدیان این بانک است؛ به نظر میرسد که بانک در راستای اجرای محدودیتهای جدید کرونایی با نصف کارکنان خود در محل کار حضور داشته؛ از حضور در چنین ازدحامی کمی میترسم؛ کمی که نه! کمی بیشتر از کمی میترسم!
به یک مشتری نزدیک میشوم؛ از من میپرسد که آیا خبرنگاری؟ منتظر پاسخ نمیماند و میگوید: " سر ماه و در اوج مراجعه مشتریان، اینکه نصف کارمندان هر بانک در محل کار حضور یابند واقعا یک بی تدبیری است که منجر به ازدحام جمعیت در این شرایط سخت کرونایی میشود".
به یکی از باجهها نزدیک میشوم تا نظر رییس بانک را نیز جویا شوم ولی میگویند که نیست؛ شاید او نیز دورکار باشد ولی کسی دیگر به جایش حاضر به مصاحبه نمیشود.
ورود و خروج به شهر به شدت کنترل میشود
مشاهدات عینی خبرنگار ایرنا حاکی از آن است که نیروی انتظامی در اجرای محدودیتهای جدید کرونایی در ورود و خروج به شهر حساسیت قابل تقدیری دارد.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی آذربایجانغربی گفت: باتوجه به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا و افزایش آمار مبتلایان به این ویروس، محدودیت و ممنوعیتهایی از امروز، شنبه یکم آذرماه تا اطلاع ثانوی در مبای ورودی و خروجی این استان اجرا میشود.
سرهنگ عباس فرمانی اظهار داشت: براساس اعلام ستاد استانی مقابله با کرونا هرگونه تردد بین شهری از شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی برای خودروهای شخصی ممنوع بوده و پلیس راهور رانندگان متخلف را جریمه خواهد کرد.
وی ادامه داد: در این طرح در صورت ورود خودروهای شخصی با پلاک غیربومی به شهرهای نارنجی در هر ۲۴ ساعت مبلغ پنج میلیون جریمه و در صورت ورود خودروهای با پلاک غیربومی به شهرهای قرمز در هر ۲۴ ساعت مبلغ یک میلیون تومان جریمه میشود.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی فرماندهی انتظامی آذربایجانغربی اظهار داشت: در این مدت طبق تدابیر صورت گرفته در ستاد استانی مقابله با کرونا مقرر شد که دستگاههای اجرایی، ادارات و شرکتها اسامی خود را در اختیار فرمانداریها قرار دهند تا تدابیر لازم برای تردد این افراد پیشبینی شود.
سرهنگ فرمانی با تأکید بر اینکه هدف اول ما اطلاع رسانی و راهنمایی کردن شهروندان بوده اما در صورت نیاز مجبور به اعمال قانون خواهیم شد، اضافه کرد: تردد خودروهای امدادی، درمانی، انتظامی، حمل بار و مسافرو حامل کالاهای اساسی مشمول محدودیتهای ترافیکی نمیشود.
۱۰ شهر آذربایجانغربی با وضعیت قرمز کرونایی
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار و رییس کمیته امنیتی، انتظامی و اجتماعی ستاد مدیریت و مقابله با کرونا در آذربایجان غربی گفت: ۱۰ شهر با وضعیت قرمز کرونایی در استان مشخص شده که محدودیت های بیشتری در آنها طی ۲ هفته اول آذر اعمال می شود.
علی مصطفوی افزود: این شهرها شامل ارومیه، پلدشت، چایپاره، خوی، شوط و سلماس در شمال استان و اشنویه، سردشت، میاندوآب و نقده در جنوب استان است.
وی اضافه کرد: وضعیت شهرهای ماکو و چالدران در شمال آذربایجان غربی و مهاباد، بوکان، تکاب، شاهین دژ و پیرانشهر در جنوب استان نیز نارنجی بوده و محدودیت هایی مربوط به این بخش در آنها اجرایی می شود.
رییس کمیته امنیتی، انتظامی و اجتماعی ستاد مدیریت و مقابله با کرونا در آذربایجان غربی با اشاره به اجرای طرح مدیریت هوشمند محدودیت ها ادامه داد: ۱۴ دستگاه اجرایی در انجام کامل این طرح، مسوولیت مستقیم دارند.
مصطفوی گفت: محدودیت ها در پنج دسته اداری، بازرگانی و تجاری، آموزشی، فرهنگی، اجتماعی بوده و تردد خودروها را شامل می شود.
وی افزود: لازمه اجرای درست و صحیح این طرح همکاری و هم افزایی مردم و دستگاه های اجرایی است.
بستریهای روزانه کرونایی در آذربایجان غربی همچنان بالای ۲۰۰ نفر است
رییس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجانغربی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: طی یک ماه گذشته، تعداد بستری های روزانه از ۲۰۰ نفر کمتر نشده که این امر نشان دهنده وضعیت نامناسب کرونایی در استان است.
دکتر جواد آقازاده افزود: در حال حاضر تعداد کل بستریهای مربوط به بیماریهای سندرم حاد تنفسی در آذربایجان غربی به هزار و ۵۴۵ نفر رسیده که از این تعداد ۷۹۲ نفر مشکوک و ۷۵۳ نفر مبتلا به کرونا هستند.
وی اضافه کرد: تعداد بستریشدگان در آیسییو نیز ۳۰۳ نفر بوده که از این تعداد، ۷۳ نفر به دستگاه ونتیلاتور متصل است.
وی بیان کرد: طی ۲۴ ساعت گذشته شاهد فوت ۱۶ شهروند بر اثر این بیماری در استان بودیم که البته علاوه بر این تعداد، تست کرونای ۲۲ فوتی روزهای گذشته در شهرستان های مختلف آذربایجان غربی نیز مثبت شده است.
وی اضافه کرد: با افزوده شدن۳۸ نفر دیگر به تعداد فوتی های ناشی از کرونا در آذربایجان غربی، این تعداد به ۲ هزار و ۵۶۷ نفر رسیده است.
به نظر میرسد رعایت بیشتر مردم نیازمند یک اطلاع رسانی گسترده و وضع قوانین سختگیرانهای است که فرصت سهل انگاری را به حداقل برساند.
تاخت و تاز کرونا با افزایش قابل توجه تعداد مبتلایان، بستری ها و فوتی های ناشی از بیماری کووید ۱۹ همچنان به خاطر بیتوجهی مردم در آذربایجانغربی ادامه دارد که البته بسیاری از شهروندان، به اثرگذاری بهتر محدودیت های پیش رو در راستای کاهش این روند امیدوار هستند.
از اواخر شهریور امسال بود که خیز جدید شیوع بیماری کووید ۱۹ با افزایش تعداد مبتلایان و فوتی ها در کشور و به تبع آن، آذربایجان غربی آغاز شد و روز به روز بر تعداد مبتلایان، بستری ها و مرگ و میرهای ناشی از کرونا افزوده شد.
به گزارش ایرنا، آذربایجانغربی طی حدود ۹ ماه شیوع بیماری کرونا در کشور، سه خیز شیوع را پشت سرگذاشته و به نظر میرسد شاهد تداوم خیز چهارم این بیماری در استان باشیم که البته به احتمال زیاد خطرناکتر از گذشته خواهد بود.
نظر شما