به گزارش ایرنا، برگزاری این نشست در ریاض پرسشی را در افکار عمومی جهانی بوجود آورده که تکلیف پرونده نقض حقوق بشر در عربستان چیست.
شبکه خبری «دویچه وله» در گزارشی اعلام کرد که نشست ثروتمندترین کشورهای جهان، معروف به «اجلاس G۲۰ »، با توجه به اینکه «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا شکست در انتخابات ریاست جمهوری را نپذیرفته و در میان انتقادهای کارشناسان نسبت به پاسخ ناکافی این گروه به بدترین رکود اقتصادی دهههای گذشته به مدت دو روز در ریاض برگزار میشود، چه نتیجهای برای جهان به دنبال خواهد داشت.
در این نشست رهبران جهان با تشدید تلاشهای جهانی برای تکمیل و توزیع واکسن بیکاری «کووید - ۱۹ » در مقیاس گسترده، پس از آزمایشهای موفقیتآمیز اخیر، گفت وگو خواهند کرد، در حالی که درخواست جهانیان از کشورهای عضو گروه ۲۰ برای جبران کسری بودجه و اختصاص صندوقی ویژه به منظور تأمین اعتبار لازم در این زمینه ادامه دارد.
برنامههای نشست گروه ۲۰ در مقایسه با نشستهای گذشته این گروه بیشتر نمادین و محدود خواهد بود، زیرا در نشست کنونی که به صورت مجازی برگزار میشود، رهبران جهان هیچ فرصتی برای گفت و گوهای دو جانبه نخواهند داشت.
«سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی ریاست اجلاسی را بر عهده خواهد داشت که تغییر اقلیم را به عنوان یک بحث اصلی در دستور کار خود قرار داده است. قرار است بسیاری از رهبران از جمله «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در این نشست سخنرانی کنند.
چالش های اقتصادی
برگزارکنندگان این نشیت میگویند که کشورهای گروه ۲۰ معادل ۱۱ تریلیون دلار برای حمایت و حفاظت از اقتصاد جهانی اندوخته دارند و بیش از ۲۱ میلیارد دلار برای مقابله با همهگیری ویروس کرونا که حدود ۵۵ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده و منجر به مرگ نزدیک به ۱.۳ میلیون نفر شده است، کمک کردهاند.
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی مستقر در پاریس پیشبینی میکند که تولید اقتصادی جهانی در سال جاری ۴.۵ درصد با کاهش مواجه شود.
«محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستان اعلام کرد که اجلاس گروه ۲۰ به دنبال تقویت همکاری بینالمللی برای حمایت از رشد اقتصاد جهانی است.
با وجود این، رهبران گروه ۲۰ با فشارهای فزایندهای روبه رو هستند تا به کشورهای در حال توسعه کمک کنند. هفته گذشته، وزرای دارایی این گروه چارچوب اقدام مشترک برای طرح تغییر وضعیت بدهی کشورهای آسیب دیده از ویروس کرونا را اعلام کردند، اما فعالان اقتصادی و مقامات سیاسی این اقدام را ناکافی توصیف کردند.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد این هفته در پیامی به رهبران گروه ۲۰ آنها را به اقدامات جسورانهتر فراخواند و تأکید کرد که به اقدامهای بیشتری برای کاهش بدهیهای کشورهای توسعه نیافته نیاز است.
«کریستینا گئورگیوا» مدیرکل صندوق بین المللی پول نیز پنجشنبه گذشته هشدار داد که در حالی که یک راه حل و درمان پزشکی برای بحران کرونا نزدیک است، بهبود و رشد اقتصادی همچنان در برابر عقبماندگیها آسیبپذیر خواهد بود.
فرض بر این است که «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه ایالات متحده در جریان این نشست در عربستان به سر ببرد. ترامپ نیز در این اجلاس شرکت خواهد کرد، اما مشخص نیست که آیا وی با رهبرانی صحبت خواهد کرد که بسیاری از آنها با دانستن اینکه وی روز جمعه در اجلاس آسیا و اقیانوسیه شرکت کرده است، به رقیب او، «جو بایدن» برنده انتخابات ریاست جمهوری تبریک گفتهاند.
رکود اقتصادی
در آستانه افتتاحیه اجلاس گروه ۲۰ «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا ابراز امیدواری کرد که ایالات متحده پس از روی کار آمدن بایدن رئیس جمهوری منتخب دمکراتها، تعهد خود را نسبت به رویکرد چندجانبه به ویژه در مبارزه با همهگیری کرونا و تغییرات آب و هوایی، تجدید کند.
علاوه بر این، پس از آنکه فعالان و خانوادههای زندانیان سیاسی در عربستان کارزارهای گستردهای را برای برجسته کردن نقض حقوق بشر در این کشور کلید زدند، این موضوع و در حالی که برادران فعال زندانی «لجین الهذلول» در اعتصاب غذا بسر میبرند، در کانون توجه جهانیان قرار گرفت.
با این وجود، مقامات غربی اظهار داشتند که در این نشست که معمولاً معطوف به چالشهای جهانی است، موضوع حقوق بشر مورد بحث قرار نخواهد گرفت و آنها ترجیح میدهند که به گفت و گوهای دوجانبه برای طرح موضوع نقض حقوق بشر با دولت عربستان روی آورند.
نظر شما