به گزارش ایرنا از تارنمای وزارت امور خارجه فرانسه، لودریان با اشاره به اراده فرانسه درباره ادعای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تصریح کرد که برجام در این زمینه نقش حیاتی ایفا میکند و باید به تلاشهای صورت گرفته در چند ماه اخیر برای حفظ برجام ادامه داد.
وی همچنین درخصوص لزوم همکاری تروئیکای اروپایی در زمینه بررسی راه حل های موجود برای تقویت امنیت و ثبات منطقه ای تأکید کرد. وزیر امور خارجه فرانسه همچنین در مورد آینده راهبرد دستیابی به اهداف مشترک، در رابطه با سایر قسمتهای برجام و ایالات متحده رایزنی کرد.
وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان امروز پس از دیدار سه جانبه در برلین ابراز امیدواری کردند؛ انتقال قدرت در آمریکا بتواند دورنمای تازهای را برای حفظ برجام باز کند.
«آندریا زاسه» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان به خبرنگاران گفت: در این نشست، که در یک مهمانسرای دولتی در برلین و بدون اعلام قبلی برگزار شد، شرکتکنندگان درباره رویکرد آینده کلیه امضا کنندگان برجام در سایه روی کار آمدن دولتی جدید در ایالات متحده رایزنی کردند.
وی افزود: ما اطمینان داریم که رویکرد سازنده آمریکا در قبال توافق هستهای وین میتواند به طور قابل توجهی دور منفی کنونی تعامل با ایران را از بین ببرد و چشم اندازهای جدیدی را برای حفظ برجام بگشاید.
این سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان بدون اشاره به تعلل طرفهای اروپایی برجام در اجرای تعهداتشان ذیل این توافق، از ایران خواست تا به اجرای کامل این توافق بازگردد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه و غیرقانونی کشورش را از برجام خارج کرده و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند.
کشورهای اروپایی طرف برجام که تلاششان برای متقاعد کردن ترامپ برای باقی ماندن در برجام شکست خورده بود، ابتدا قانون مسدودساز اتحادیه اروپا را برای جلوگیری از خروج شرکتهای اروپایی از ایران فعال کردند که کارآیی چندانی نداشت.
آنها سپس اقدام به تأسیس سازوکاری برای انجام تبادلات مالی میان ایران و شرکتهای اروپایی بدون نیاز به نظام مالی آمریکا ایجاد کردند که در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ با تأسیس شرکت «اینستکس» عملی شد، اما چندان با استقبال شرکت های تجاری مواجه نشده است.
تهران نیز تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان، حفظ کند اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی به تعهدات برجامی، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازه زمانی شصت روزه آغاز کرد.
بر این اساس، ایران ۱۵ دیماه ۱۳۹۸، با صدور بیانیهای آخرین گام کاهش تعهدات برجامی خود را اعلام کرد که طبق آن، تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
ایران بارها اعلام کرده که اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گامهای کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
«جو بایدن» پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وعده داده بود که در صورت شکست ترامپ به برجام باز خواهد گشت.
کارشناسان معتقدند، آمریکا مادامی که ایران به اجرای کامل تعهداتش ذیل برجام برنگردد تحریمها را لغو نخواهد کرد.
با این حال محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرده است: لغو تحریم ها و بازگشت ایران به تعهدات، زمان بر نیست و بایدن می تواند با سه فرمان اجرایی، تحریم ها را لغو کند.
نظر شما