به گزارش ایرنا، این کارشناسان معتقدند که برجام نه تنها حاصل مذاکرات چندین و چند ساله کشورهای مختلف از جمله قدرت های بزرگ و ایران برای پایان دادن به یک موضوع مهم بین المللی است بلکه توافقی در مسیر عدم اشاعه و کمک به کاهش تنش ها در منطقه خاورمیانه است و همواره باید از آن حراست شده و همه طرف ها نیز به تعهداتشان پایبند باشند.
در همین راستا «وانگ یی» وزیر خارجه چین بارها از آمریکا انتقاد کرده است که با خروج از این معاهده بین المللی یک دستاورد بزرگ نمادین و تاریخی دیپلماتیک را نادیده گرفته است «شینهوا» خبرگزاری رسمی چین می نویسد که اقدام ترامپ علیه برجام ریشه همه مشکلات و تنش ها است.
«جین لیانگ شیانگ» کارشناس موسسه مطالعات بین المللی شانگهای چین در گفت و گو با شینهوا دراین باره می گوید: خروج دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ میلادی بخشی از سیاست غیرمنطقی آمریکا در خاورمیانه و جهان بود.
او می افزاید: دولت آمریکا در راستای اشتباهات و اقداماتی غیرمنطقی از این توافق خارج شد آمریکا به این نیز بسنده نکرد و پس از آن تحریم های سرسختانه ای علیه ایران در نظر گرفت و به سیاست فشار حداکثری روی آورد که باعث شد تنش ها در منطقه افزایش یابد.
کارشناس مسایل آسیای غربی و آفریقای این موسسه تاکید می کند: ترامپ در ادامه فشار حداکثری علیه ایران، وضعیت خاورمیانه را در اجرای سیاست های غیرمنطقی با قرار دادن نام سپاه پاسدارن در فهرست حامیان تروریست پرتنش تر کرد.
در همین حال چین بر این باور است که یکی از بدترین اقدامات آمریکا که در چارچوب قوانین و نرم های بین المللی و در تاریخ روابط بین المللی بندرت سابقه داشته است این بود که نام رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران و سپس وزیر خارجه را هم در فهرست تحریم ها قرار داد.
این کارشناس می افزاید که سیاست های بسیار نادرستی از سوی دولت آمریکا در دوران ترامپ در خاورمیانه اجرا شد که از آن جمله حمایت های بی دریغ آمریکا از سیاست های تل آویو بود.
در همین ارتباط خانم «هوا چون اینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین می گوید: چین از آمریکا می خواهد تا بار دیگر به توافق همه جانبه برنامه هسته ای ایران (برجام) بازگردد و همراه با دیگر طرف ها، به طور مشترک، از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای بین المللی دفاع و همچنین از صلح و ثبات خاورمیانه حفاظت کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین در یکی از نشست های هفتگی خود به خبرنگاران چینی و خارجی در پکن گفت: چین همراه با طرف های مربوط، برای ادامه حفظ اقتدار قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و اعتبار توافق جامع درباره مساله هسته ای ایران همکاری خواهد کرد.
«چانگ هوا» سفیر چین در ایران هم بر همین باور است که توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ میلادی بازتابی ازچند جانبه گرایی و نمادی از یک دستاورد تاریخی و دیپلماتیک است که باید مورد حفاظت قرار گیرد.
او در مورد لغو تحریم تسلیحاتی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل نیز گفت: این واقعه ای مهم در فرآیند اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ محسوب میشود و بازتابدهنده موضع مشترک جامعه بینالمللی در خصوص حفظ چندجانبهگرایی، مرجعیت شورای امنیت، پیامدهای موجود مسئله هستهای ایران و کارآمدی برجام است.
کارشناسان و ناظران چینی تصریح می کنند که با نظرداشت تحولات بین المللی و بخصوص به دنبال انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و روی کار آمدن یک دولت جدید، انتظارات جامعه بین المللی از واشنگتن بیشتر شده است و کشورهای خواستار حفظ برجام تاکید دارند که باید به این توافق پایبند بود و آن را فعال نمود و به راه نادرست گذشته دولت ترامپ در قبال آن پایان داد و روابط با ایران را گسترش داد.
در همین راستا می توان به اظهارات 'لی وی جیان' کارشناس مسایل خاورمیانه از موسسه مطالعات بین المللی شانگهای اشاره کرد که پیش بینی کرده است در آینده همکاری های ایران با چین، روسیه و اروپا بیشتر شود.
او در گفت و گو با گلوبال تایمز خاطر نشان کرد که چین نیز باید به طور دقیق مسایل را بررسی کرده و تلاش نماید تا بازار اقتصادی باز ایران پذیرای سرمایه گذاری چینی ها باشد.
'جین چان رونگ' از موسسه مطالعات بین المللی دانشگاه خلق در پکن نیز تصریح کرد که ترامپ با تحرکات نادرست خود اوضاع بین المللی را بر هم می زد و منافع اقتصادی کشورها را به مخاطره انداخت.
همزمان روزنامه 'ساوت چاینا' چین از قول 'تیتی ایراستو' محقق مسایل خلع سلاح و کنترل تسلیحاتی موسسه تحقیقاتی صلح بین المللی استکهلم آورده است: اگر چین و اروپا مشترکا با اقدامات گذشته دولت ترامپ مقابله کرده و بانک ها و شرکت هایشان با یکدیگر همکاری کنند، یک پیام شفاف و صریح به واشنگتن ارسال کرده اند.
وی گفت که شرکت ها و بانک های چین استقلال بیشتری از اروپا دارند لذا آنها باید شبکه های مالی، بانکی و اقتصادی مستقلی برای تجارت با ایران ایجاد کنند و اجازه ندهند آمریکا برای سرنوشت اقتصادی این کشورها تصمیم بگیرد.
”جانگ شین’ کارشناس چین از دانشگاه تربیت معلم پکن نیز می گوید: نقض برجام توسط آمریکا چیزی نبود که کشورها قصد داشتند شاهد باشند آنان رفتارهای آمریکا را نسنجیده می دانند و نقض برجام ناامید کننده بود.
دیدگاه ناظران چینی و مسئولان این کشور از این حکایت دارد که شرایط برای برون رفت از تنش هایی که دولت ترامپ ایجاد کرد با همکاری های طرفین ذی ربط مهیا می شود و در همین حال دولت چین رسما از آمریکا خواسته است به برجام بازگردد.
چین از جمله کشورهایی است که در کنار روسیه و اروپا از ابتدای امر تاکنون بر اجرای تعهدات همه طرف ها نسبت به توافق هسته ای تاکید کرده و افزوده است به تلاش هایش برای ترغیب دیگران برای حراست از این توافق ادامه خواهد داد و کماکان تاکید می کند هر مشکل و اختلافی می تواند از طریق گفت و گو حل شود و باید زمینه سازی های لازم برای این امر صورت گیرد.
دولت چین و ناظران این کشور می گویند که دوران تحریم و فشار حداکثری به سر رسیده است و آمریکا با تحریم کشورهای دیگر نظیر ایران، کره شمالی، یا چین، روسیه و منطقه هنگ کنگ به دلیل استقلال در سیاستگذاری هایشان نمی تواند نظم مورد نظر خود را به دیگران تحمیل کند و جامعه بین المللی چنین رفتار قلدرمآبانه ای را برنمی تابد وقت تغییر سیاست های آمریکا و همکاری با دیگران و بازگشت به توافقات بین المللی فرا رسیده است.
نظر شما