به گزارش ایرنا، النا دوهان گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره آثار منفی اقدامات قهریه یکجانبه در برخورداری از حقوق بشر، عصر چهارشنبه در نشست مجازی و غیررسمی شورای امنیت با "اکنون به اقدامات اجباری یکجانبه پایان داده شود"، این مطلب را مطرح کرد.
وی در این نشست که با حمایت چین، روسیه، سنت وینسنت و گرنادین، آفریقای جنوبی و نیجر برگزار شد، افزود: بر اساس منشور ملل متحد، شورای امنیت سازمان ملل تنها ارگانی است که میتواند اقدامات اجرایی در استفاده از زور، تهدید به زور یا اقدام تهاجمی استفاده کند.
گزارشگر شورای حقوق بشر، ادامه داد: از این رو، امکان تحمیل مجازاتهای یکجانبه برای این اهداف یا اهداف دیگر برای کسی فراهم نشده است. تحریمهای یکجانبه در حال تغییرات زیادی است به گونهای که بسیاری از اشکال فعلی، حتی پنج سال پیش، قابل تصور نبود. ما هر روز انواع، وسایل، روشها و اهداف جدید تحریمهای یکجانبه را مورد بحث قرار میدهیم.
دوهان اضافه کرد: ما در مورد فراسرزمینی بودن و انطباق بیش از حد آنها، شناسایی اهداف مستقیم یا غیرمستقیم آن و میزان رنج انسانی ناشی از تحریمها بحث میکنیم و نمیتوانیم هیچگونه اجماعی پیدا کنیم.
وی با ابراز تاسف از توجه بسیار کم به ارزیابی قانونی بودن و تاثیرات انسانی اقدامات انجام شده، اظهار کرد: به طور کلی، نقض حقوق اساسی بشری، ثبات را در داخل و بین کشورها تضعیف میکند، به جریان مهاجران کمک می کند و ممکن است تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی باشد.
گزارشگر ویژه حقوق بشری درباره آثار منفی تحریمها یادآور شد: تاثیر انسانی تحریمهای یکجانبه بسیار زیاد است. آنها بر تمام دستههای حقوق مدنی، اقتصادی، اجتماعی و جمعی از جمله حق توسعه تاثیر میگذارند.
دوهان اضافه کرد: در بلند مدت، تحریمهای یکجانبه، مکانیسمهای موجود منطقهای و دو جانبه را تضعیف میکند و کشورهای هدف را از ایجاد یا بازسازی زیرساختهای حیاتی برای تضمین نیازهای اساسی و رفاه مردمشان باز میدارد.
وی با اشاره به همهگیری کرونا در جهان، تصریح کرد: همانطور که شورای امنیت در قطعنامه ۲۵۳۲ (۲۰۲۰) اشاره کرد، ممکن است کووید-۱۹ حفظ صلح و امنیت بینالمللی را به خطر بیندازد. این موضوع، تاثیرهای منفی انسانی ناشی از تحریمهای یکجانبه را بارزتر و فاجعه بارتر کرده است.
گزارشگر ویژه حقوق بشری سازمان ملل متحد، یادآور شد: دولتها، سازمانهای بینالمللی حقوق بشری و سازمانهای غیردولتی بشردوستانه همه میگویند که تعدادی از حقوق بشری به طرز بدی تحت تاثیر قرار گرفتهاند که یکی از آنها حق سلامتی است زیرا بسیاری از کشورهای هدف، پرسنل پزشکی ناکافی، کمبود دارو و تجهیزات پزشکی لازم برای تشخیص و درمان کووید-۱۹ و سایر بیماریها دارند.
دوهان موضوع دیگر را حق غذا برشمرد که برای کشورهایی که به واردات مواد غذایی بستگی دارند، تحریمهای یکجانبه تامین مواد غذایی موجود و زنجیره پرداخت را مختل میکند و منجر به افزایش قیمت مواد غذایی و دارویی میشود. وخیم شدن اوضاع اقتصادی به استفاده از حقوق اقتصادی و کارگری آسیب میرساند و فقر را به وجود میآورد.
وی خاطرنشان کرد: تحریمها، حق استفاده از منابع آنلاین، حق دسترسی به اطلاعات و حق آموزش را نقض میکند.
این گزارشگر حقوق بشری سازمان ملل متحد، یادآور شد: تحریمهای یکجانبه این بلایا را تشدید میکند و بنابراین تبعیض علیه جمعیت کشورهای هدف را که تقریبا ۲۰ درصد کشورهای عضو سازمان ملل هستند، ایجاد میکند.
دوهان اضافه کرد: تحریمهای یکجانبه به خودی خود بر تمام گروههای جمعیتی در کشورهای هدف، اتباع دولت سوم و سازمانهای غیر دولتی بشردوستانه فعال در کشورهای هدف، تحت تحریمهای ثانویه قرار میگیرند، همچنین بهرهمندان از کمکهای آنها در سراسر جهان، کودکان، زنان، پناهندگان، مهاجران، افراد مسن و افرادی که از بیماریهای مزمن رنج میبرند، آسیبپذیرترین افراد هستند.
وی ادامه داد: به طور مکرر توسط کشورهای هدف، افراد و سازمانهای بشردوستانه گزارش شده است که نمیتوان به معافیتهای بشردوستانه و کمک های بشردوستانه اعتماد کرد. این مکانیسمها کُند، گران، غیرشفاف، ناکافی و بیاثر هستند.
گزارشگر ویژه آثار منفی تحریم بر حقوق بشر اظهار کرد: برخلاف تماسهای مکرر دبیرکل سازمان ملل، کمیساریای عالی سازمان ملل و بسیاری از نهادها و سازمانهای معتبر دیگر، جامعه جهانی در آزمون همبستگی و همکاری در زمان کووید شکست خورده است.
دوهان تصریح کرد: فقدان درک مشترک از چارچوب قانونی اقدامات یکجانبه و همچنین رنجهای عظیم بشردوستانه گزارش شده، مرا وادار کرده است تا برای دستیابی به یک گفتوگوی دیگر فراخوان دیگری صادر کنم.
وی ادامه داد: ضمن تایید اینکه کشورها در تنظیم روابط بینالمللی خود و انتخاب شرکای همکاری آزاد هستند، میخواهم تاکید کنم که اقدامات یکجانبه، تنها در صورتی قانونی است که ناقض تعهد بینالمللی دولتها، نباشد که باید مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد برای آن گرفته شود، یا اینکه با این اقدامات، در انطباق با استانداردهای مسئولیت بینالمللی مقابله میشود.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد با بیان اینکه اقداماتی که مستقیم بر حقوق اساسی بشری تاثیر میگذارند نباید به عنوان ابزاری برای اثرگذاری بر هیچ دولتی استفاده شوند، اظهار کرد: امروز بیشتر مجازاتهای یکجانبه با معیارهای فوق مطابقت ندارد.
دوهان خاطرنشان کرد: این امر در طولانی مدت اقتدار سازمان ملل را تضعیف و عدم اطمینان و ترس را در روابط بینالملل ایجاد میکند، همکاری بینالمللی و حاکمیت قانون را از بین میبرد و ممکن است تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی باشد.
وی تاکید کرد: امروز بیشتر مجازاتهای یکجانبه به منظور محافظت از حقوق بشری، سرکوب تروریسم بین المللی یا به دلایل "معمولا خوب" اعمال میشود.
گزارشگر ویژه حقوق بشری سازمان ملل درباره آثار منفی تحریمها، اظهار کرد: اعمال تحریمهای اقتصادی یا جامع، اغلب از دسترسی جمعیت هدف به وسایل زندگی از جمله غذا، مسکن و سایر کالاهای اساسی جلوگیری میکند. بنابراین زمینههای ناامنی را فراهم میسازد.
دوهان تصریح کرد: افراد و شرکتهای هدف، از حق حمایت قضایی محروم هستند. مجازاتها علیه آنها معمولا توسط دستگاههای اجرایی با نقض ضمانتهای دادرسی صحیح و فرض برائت، تصمیمگیری میشود.
وی با بیان اینکه شورای امنیت سازمان ملل بارها از استفاده از ابزارهای سایبری برای استخدام، تامین مالی، برنامه ریزی یا ارتکاب اقدامات تروریستی به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی یاد میکند، گفت: نباید از ابزارهای سایبری برای جلوگیری یکجانبه از بانکداری آنلاین ، دسترسی به منابع ارتباطی یا آموزشی، یا به عنوان وسیلهای برای ایجاد نفرت در جوامع هدف استفاده شود.
این گزارشگر سازمان ملل متحد، تاکید کرد: امروزه، برخلاف تماسهای مکرر ارگانهای سازمان ملل، دولتها و سازمانهای بینالمللی مجازاتهای خود را بدون اجازه یا فراتر از مجوزهای شورای امنیت برای کشورها، نهادهای غیردولتی و اشخاص اعمال میکنند.
دوهان خاطرنشان کرد: بار دیگر از همه کشورها میخواهم که اقدامات یکجانبه را که فاقد مجوز شورای امنیت سازمان ملل یا فراتر از مجوزهای آن هستند، مطابق با قانون و ضوابط قانونی، مشروعیت، انسانیت و تناسب، با در نظر گرفتن رویکرد پیشگیرانه به دلیل تاثیر انسان دوستانه اقدامات انجام شده و ترجیحا تحت کنترل سازمان ملل، لغو یا خارج سازند.
وی تاکید کرد: من همچنین از شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهم که به اعمال تحریمهای یکجانبه و اثرات مخرب آن در برخورداری از حیاتیترین حقوق توجه جدی نشان دهد.
نظر شما