به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، اولین کودکان از بین ۱۰ هزار پرونده متقاضی تابعیت ایرانی که تا به امروز تایید شدهاند، طی یک ماه گذشته، مدرک شناسایی ایرانی خود که مدتها در آرزوی آن بودند، به نام شناسنامه را دریافت کردند.
براساس قانون جدید تابعیت ملی که سال گذشته به گونهای اصلاح شد که کودکان زیر ۱۸ سال را نیز در بر بگیرد، حدود ۷۵ هزار کودک که میتوانند در معرض خطر بیتابعیتی باشند، واجد شرایط دریافت تابعیت ایرانی هستند.
علیرغم شیوع و همه گیری کوید-۱۹ در ایران، کمیساریا همواره به والدین کودکانی که مادرانشان ایرانی و پدرانشان غیرایرانی هستند، کمک و مشاوره حقوقی سیار و رایگان جهت پیشبرد روند ارائه تقاضای تابعیت ارائه میکند.
قانونی که انتقال تابعیت از مادران ایرانی به فرزندانشان را مجاز نموده همچنین در جایی که عمدتا تابعیت از پدر منتقل میگردد، قدم مهمی در کم کردن فاصله بین مردان و زنان در ایران برداشته است.
با وجود اینکه دولت ایران از اعضای کنوانسیونهای بیتابعیتی نیست، ولی قدمهای جدی در جهت پیشگیری و کاهش بیتابعیتی در کشور برداشته است. اگرچه قانون ایران هنوز مادر و پدر را کاملا به صورت مساوی در قابلیت انتقال تابعیت به فرزندان خود قرار نمیدهد، ولی یک پیشرفت چشمگیر را نشان داده است.
در سراسر جهان افراد بیتابعیت میتوانند تمام عمر خود با طردشدگی و تبعیض روبرو شوند و اغلب از دسترسی به آموزش، مراقبتهای بهداشتی و فرصتهای شغلی محروم میمانند و آنها را در مقابل سواستفاده و بهرهبرداری آسیب پذیر میکند.
به گزارش ایرنا، در راستای سیاستهای دولت دوازدهم مبنی بر پیگیری و دفاع از حقوق ملت و حقوق شهروندی و تلاش برای به اجرا در آوردن این حقوق اساسی، لایحهای به منظور دفاع از کرامت و حقوق بخشی از زنان ایرانی و نیز کودکان به مجلس ارائه شد که سرانجام در تاریخ ۲ مهر ماه سال ۱۳۹۸ با عنوان «قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» به تصویب رسید.
هیات وزیران در جلسه چهارشنبه (۳۱ اردیبهشت ۹۹) و در اجرای ماده واحده قانون اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، آیین نامه اجرایی نحوه اعطای تابعیت به افراد مشمول این قانون را تصویب کرد و «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری دو هفته بعد (۱۳ خرداد ۹۹) آن را برای اجرا به وزارتخانههای کشور، اطلاعات و امور خارجه و معاونت حقوقی رییسجمهوری سیزدهم خرداد امسال ابلاغ کرد.
براساس این آییننامه، هر زن ایرانی که با مرد غیرایرانی ازدواج کرده و در نتیجه این ازدواج، دارای فرزند زیر ۱۸ سال باشد و هر فردی که از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی متولد شده و بیش از ۱۸ سال تمام داشته باشد میتواند متقاضی اعطای تابعیت باشد.
نظر شما