به گزارش ایرنا، کنسولگری آمریکا در شهر اربیل مرکز اقلیم کردستان عراق دو روز پیش از تخصیص مبلغ 5 میلیون دلار پاداش برای هرکسی که اطلاعاتی درباره فعالیت گروه تروریستی داعش در زمینه قاچاق نفت و اشیاء باستانی این کشور ارایه دهد، خبر داد.
این کنسولگری در بیانیه خود اعلام کرد: این پاداش 5 میلیون دلاری نصیب هرکسی خواهد شد که اطلاعاتی ارایه کند که به خنثیسازی عملیات قاچاق نفت و آثار باستانی از سوی داعش کمک کند.
تاکنون مقادیر زیادی از اشیاء و آثار باستانی میراث تمدنی قدیمی عراق توسط تروریستهای داعش نابود شده، یا به سرقت رفته و در بازارهای اروپایی و آمریکایی فروخته شده است.
مردم عراق هنوز تصاویر انهدام آثار باستانی کشورشان را خوب به یاد دارند که چگونه عناصر داعش به جان مجسمههای قدیمی موزه تاریخی «موصل» در استان نینوا در شمال این کشور افتادند و آنها را جلوی چشم جهانیان تخریب کردند.
بسیاری از آثار باستانی و قدیمی عراق توسط همین عناصر گروه تروریستی داعش در سایه تفکرات افراطی و تندروانه آنها تخریب شد یا توسط برخی دیگر از این عناصر فرصت طلب، از طریق مرزهای عراق به خارج قاچاق شد و از موزهها و کلکسیونهای شخصی در اروپا و آمریکا سر درآورد.
هرچند گروه تروریستی داعش از بارزترین ویران کنندگان آثار باستانی عراق بود و عناصر این گروه مقادیر زیادی از آنها را نیز به سرقت برده و در بازار جهانی برای تامین هزینههای این گروه یا هزینههای شغلی خود فروختند، اما این پرسش مطرح است که آیا فقط داعش از زمان تشکیل در سال 2014 میلادی در زمینه سرقت و قاچاق اشیاء قدیمی عراق دست داشت، یا قبل از آن نیز کسانی بودند که میراث تمدنی این کشور را چپاول کرده و با خود بردند و چه عواملی باعث شد تا اساسا این فاجعه برای میراث کهن بشری روی دهد و چه کسانی در این زمینه مسئول هستند.
ماجرای سرقت و قاچاق آثار باستانی چندهزار ساله عراق از آن زمان آغاز شد که آمریکا در سال 2003 میلادی به این کشور لشکر کشید و آن را به اشغال خود درآورد.
سالهای اول فروپاشی رژیم صدام و فضای حاکم در آن زمان خود بهترین بستر را برای سرقت و قاچاق آثار باستانی فراهم کرد، اما در این میان، آمریکا به عنوان نیروی مسلط بر عراق بیشترین توان را برای خارج کردن آثار باستانی داشت.
گزارشهای زیادی درباره سرقت آثار باستانی عراق توسط نظامیان آمریکایی و انتقال آنها به خارج در رسانهها منتشر شده است.
«انس العلیه» کارشناس عراقی در ماه مارس سال 2020 میلادی در مقالهای با عنوان "آثار باستانی سرقت شده شرق.. از انبار داعش به خانههای نظامیان آمریکایی" به سرقت آثار باستانی عراق، سوریه و لیبی اشاره کرد.
وی با استناد به برنامه تلویزیونی «معتبر» « envoyé spécial» که کارهای پژوهشی و تحقیقاتی درباره موضوعات مهم در کشورهای مختلف جهان انجام داده و سپس آنها را در قالب مستند ارایه میکند، نوشت: این برنامه در کنار چپاول آثار باستانی در عراق، سوریه و لیبی توسط داعش، تصاویر دردناک دیگری را درباره سرقت و چپاول موزههای عراق بعد از سال 2003 میلادی در جریان یورش آمریکا به این کشور در اذهان زنده کرد.
براساس اخبار مطبوعات عربی، 130 هزار قطعه اثر باستانی از عراق به سرقت رفته است. نظامیان آمریکایی نیز در عملیات چپاول دست داشتند و آثار سرقتی را شخصا به بستگان و همسران خود هدیه کردند و آنها را به عنوان یادگاری به خانههای خود بردند که به عقیده خودشان، تجلیگر دلاوریهای آنها در عراق باشد.
وی افزود: برخی از این آثار باستانی به عراق بازگردانده شد، اما دهها هزار اثر باستانی دیگر، هرگز بازنگشتند... شاید انگشتر «نبوخد نصر» پادشاه مشهور بابلی اکنون در خانه یکی از نظامیان آمریکایی باشد.
باستانشاسان و تاریخ نگاران عراقی نیز از بلایی که گروه تروریستی داعش و نظامیان آمریکایی بر سر آثار باستانی این کشور آوردند، به شدت خشمگین هستند و گله و شکایت دارند.
به عقیده آنها، زوج آمریکا و داعش در کنار هم 60 درصد آثار و اشیاء باستانی عراق را به غارت بردند.
«محمد جاسم العبیدی» از متخصصان تاریخ هنر قدیم عراق گفت: عراق تاکنون فقط 12 درصد از آثار باستانی خود را اکتشاف کرده است و 88 درصد دیگر آن هنوز به مرحله اکتشاف نرسیده است، اما 50 تا 60 درصد آثار باستانی کشف شده، از سال 2003 میلادی تاکنون به دست نیروهای آمریکایی و باندهای داعش به سرقت رفته است.
وی افزود: آثار باستانی عراق در سه مرحله بعد از سال 2003 میلادی به سرقت رفت. مرحله اول از طریق آمریکاییها و باندهای متخصص بود که مستقیما بعد از سال 2003 میلادی آغاز شد. مرحله دوم، مرحله کاملا آمریکایی بود که نظامیان و ایادی این کشور در مناطق باستانی مستقر شدند و کار همزمان اکتشاف و سرقت را آغاز کردند.
این متخصص عراقی اضافه کرد: اما سومین مرحله، مرحله گروه جنایتکار داعش و سرقت آثار نفیس با قدمت تاریخی بزرگ در استان نینوا بود.
العبیدی تصریح کرد: شماری از آثار باستانی بازگردانده شد، اما شمار زیادی از آنها نیز همچنان در مناطق مختلف جهان در موزهها یا کلکسیونهای شخصی قرار دارد.
قلب عراقیها همچنان برای آثار باستانی به سرقت رفته و تخریب شده، میسوزد. همه با چشمهای خود دیدند که چگونه موزه ملی عراق غارت شد و آثار باستانی شهر تاریخی بابل که اشغالگران آمریکایی در پایگاهی در نزدیک آن مستقر شدند، دچار سرقت و تخریب آنها قرار گرفت.
این درحالی است که از جنبه قوانین بینالمللی آمریکا به خاطر اشغالگری و به دلیل سرقت و چپاول آثار باستانی که خود نیز در آن سهیم بود، مسئول است و باید پاسخگو باشد.
دکتر «رعد عباس دیبس» پژوهشگر عرب در این ارتباط گفت: براساس قوانین بینالمللی، کشور اشغالگر مسئول سلامت ملت، سرزمین و داراییها و آثار باستانی کشور تحت اشغال است و از این رو، آمریکا و کشورهای ائتلاف از جنبه حقوقی مسئول تباه شدن آثار باستانی عراق هستند.
نباید از نظر دور داشت که براساس گزارشهای متعدد رسانهای و اذعان مقامات آمریکایی، گروه تروریستی داعش نیز به نوبه خود دست پرده آمریکا است.
«هیلاری کلینتون» و نیز «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶ میلادی به صراحت اعلام کردند که داعش ساخته دستگاه اطلاعاتی آمریکا است.
فایلهای ویدئویی نیز از کمک و پشتیبانی نیروهای آمریکایی از عناصر داعش در عراق منتشر شده است و اسناد نظامی آمریکا که به تازگی از حالت محرمانه خارج شده، نشان میدهد که سرکرده جدید گروه تروریستی داعش در گذشته همانند سرکرده پیشین این گروه، در زندان تحت مدیریت آمریکا در عراق به نام «بوکا» بوده و با دستگاههای اطلاعاتی آمریکا همکاری داشته است.
با این اوصاف، حال که خود آمریکاییها بخشی از آثار باستانی عراق را به سرقت برده و به خارج از این کشور منتقل کردهاند و گروه تروریستی داعش به عنوان دست پرده آنها نیز به طور گسترده در سرقت آثار باستانی عراق دست داشته است، بیانیه کنسولگری آمریکا در اربیل را چگونه میتوان تفسیر کرد.
کسانی که خود در سرقت این آثار به طور مستقیم دست داشتهاند، یا با ایجاد گروه تروریستی داعش باعث سرقت و چپاول و ویرانی آثار باستانی عراق شدهاند، دایه عزیزتر از مادر شده و با ژست حمایت از آثار باستانی عراق و تبدیل شدن به شریک دزد و رفیق قافله، اکنون برای کسانی که اطلاعاتی درباره تلاش داعش جهت سرقت و قاچاق آثار باستانی این کشور ارایه کند، جایزه تعیین میکنند؛ درحالی که خودشان باید براساس قوانین بینالمللی برای بلایی که بر سر عراق آوردهاند، پاسخگو باشند.
نظر شما