شکاف درآمدی، جامعه را از درون تخریب می‌کند

یزد- ایرنا- در نشست کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد که به صورت مجازی برگزار شد اعلام گردید: شکاف درآمدی، جامعه را از درون تخریب می‌کند.

به گزارش دوشنبه دانشگاه یزد حبیب انصاری سامانی دبیر کانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد در این نشست به تشریح وضع موجود در پیش‌نویس بیانیه توزیع درآمد پرداخت و اظهار داشت: در این بیانیه مسئله توزیع درآمد نباید شکل نظری به خود بگیرد و با ادبیات علمی ارائه شود بلکه باید بگونه‌ای نوشته شود تا مخاطبان اصلی آن شناخت خوبی نسبت به شرایط موجود پیدا کنند.

انصاری با مهم برشمردن عوامل موثر بر توزیع درآمد در استان، بیکاری و تورم را از مهمترین عوامل عمومی آن معرفی کرد و افزود: کانون تفکر اقتصاد بر مواضع قبلی خود در بیانیه بیکاری در استان یزد نیز تاکید می‌کند.

وی با اشاره به عدم توازن در دریافتی‌های بخش خصوصی و دولتی و سیاست‌های باز توزیعی، گفت: در این بیانیه نباید صرفا به تفاوت‌های بخش خصوصی و دولتی پرداخت بلکه باید مشکلات هربخش جداگانه دیده شود. در بخش خصوصی به دلیل وجود نرخ بیکاری بالا در کشور مشکلاتی رخ می‌دهد و غلبه متقاضی نیروی کار در بازار منجر به پایین ماندن حداقل حقوق می‌گردد.

دبیرکانون تفکر اقتصاد دانشگاه یزد افزود: در این بیانیه نباید مهاجرت به عنوان یک عامل جدا و به تنهایی دیده شود بلکه مهاجرت خود تابع عامل دیگری بوده و صنایعی بوده‌اند که نتوانستند نیروی کار خود را از استان جذب کند و به تبع آن نیروی کار از خارج استان آمده است.

انصاری نرخ بهره مالکانه معادن را پایین توصیف کرد و اظهار داشت: متاسفانه در اقتصاد در حال توسعه مواد خام و دارایی‌های زیرزمینی به شکلی توزیع می‌شود که منجر به توزیع درآمد ناعادلانه شده و فقط طبقات بالای جامعه از آن نفع برده و موجب خام فروشی می‌شود.

وی نرخ بیکاری در استان یزد را در بازه حدود ده ساله پایین‌تر از نرخ بیکاری کشور عنوان کرد و افزود: در زمانی که نرخ بیکاری کل کشور ۲ رقمی و ۱۳.۵ درصد بوده، نرخ بیکاری استان به ۶ درصد رسیده است و این سیگنال دادن به نیروی بیکار کشور بود تا به استان یزد مهاجرت کنند و همین باعث شد پس از ده سال در این نرخ به سطح کشوری برسیم.

عباس علوی راد، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه آزاد یزد با اشاره به پیش‌نویس لایحه ۱۴۰۰قانون بودجه کشور اظهارداشت: دولت در این لایحه هزینه‌های جاری را حدود ۴۶ درصد رشد داده و در زیر مجموعه آن رشد خوبی برای حقوق پرسنل دولتی درنظر گرفته است.

وی توجه داد که فقط حدود ۱۶درصد از۳۳۰ هزارنفر شاغل در استان یزد در بخش دولتی مشغول بکار بوده و مابقی آن را بخش خصوصی تشکیل می‌دهد. او با استناد به پیش‌بینی میزان مالیات پرداختی بخش عمومی طی سال۱۴۰۰ در استان یزد اذعان داشت: مالیات پرداختی کارکنان دولت با کل مالیات پرداختی مشاغل بخش خصوصی برابری می‌کند.

وی با ابراز نگرانی از پیش‌بینی افزایش شکاف درآمدی و فاصله طبقاتی درسال ۱۴۰۰ در استان یزد گفت: دستمزد و حقوق کارکنان بخش خصوصی در فرآیند مشخصی در کشور تعیین می‌شود و ما قدرت تصمیم‌گیری برآن را نداریم و از طرف دیگر دولت برای افزایش حقوق پرسنل خود مکانیزم خاصی دارد که نه درست و نه به صلاح است که به مبارزه به این تفاوت بپردازیم.

این عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد یزد مهاجرت‌های شغلی به استان را از دلایل افزایش وزن دهک‌های پایین جامعه یزد توصیف کرد و اظهار داشت: مهاجرین به استان یزد از لحاظ گروه درآمدی در سطوح پایین جامعه هستند و آورده‌ای با خود ندارند. آنان به راحتی می‌توانند در یزد به شغل مناسب که نیاز به تخصص بالایی نیز ندارد مشغول شده و با توجه به اینکه استان یزد به لحاظ شرایط زندگی نسبتا خوب بوده است می‌تواند توزیع نابرابر درآمد را تقویت کند.

علوی‌راد همچنین استان یزد را یکی از استان‌های مطرح کشور از نظر تعداد بالای زنان سرپرست خانوار معرفی و خاطرنشان‌کرد این زنان وضعیت شغلی مناسبی ندارند.

زهرا نصراللهی دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه یزد با ابراز تاسف از اینکه مدیران استان قدر ویژگی‌ها، پتانسیل‌های موجود و اصالت‌های بومی استان را نمی‌دانند، خواستار حساسیت مسئولین بر مسئله مهاجرت شد و افزود: اصالت فرهنگی، سرمایه اجتماعی، جمعیت نسبتا کم و پتانسیل‌های اقتصادی بالا در استان یزد مورد توجه و استفاده قرار نمی‌گیرد.

وی افزود: مهاجرت برای شهر یزد حساس است چرا که این جمعیت مهاجر می‌تواند تسلط و تحول فرهنگی ایجاد کند و در توزیع درآمد نیز تاثیرگذاری زیادی داشته باشد.

وی اظهار داشت: یکی از راه‌های مقابله با نابرابری درآمدها ترویج رشد تولید است در عین حال نحوه و مسیر دست‌یابی به این رشد اقتصادی اهمیت ویژه‌ای دارد از این رو دستیابی به رشد اقتصادی در استان باید با ترسیم مسیری مبتنی با مزیت‌های استان محقق شود.

مرتضی محمودی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام جواد(ع) خواستار بررسی وضع موجود استان و شهرستان‌های آن در نابرابری توزیع درآمد نسبت به مسائل کلان کشور شد و افزود: تفاوت نابرابری در توسعه یافتگی و توزیع اعتبارات دولتی در شهرستان‌های استان یزد بسیار مهم است.

محمدحسن زارع، عضو هیئت علمی بخش علوم اقتصادی دانشگاه یزد پدیده مهاجرت را عامل ویژه در توزیع نابرابر درآمد در استان دانست که باید در بیانیه توزیع درآمد به آن پرداخته شود.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha