واکنش جهانی به انتخابات ونزوئلا؛ از رد مشروعیت تا تایید شفافیت

تهران - ایرنا - برگزاری انتخابات پارلمانی ونزوئلا که از ماه‌ها قبل محل مناقشه مخالفان داخلی و خارجی این کشور بود، با اعلام پیروزی حزب چپگرای تحت حمایت دولت، واکنش‌های جهانی مثبت و منفی بسیاری از رد مشروعیت و ادعای تقلب تا تایید شفافیت و به رسمیت شناختن نتایج این رویداد سیاسی را به همراه داشت.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، حدود ۴۸ ساعت از برگزاری انتخابات پارلمانی ونزوئلا می‌گذرد. انتخابات برای تعیین نمایندگان مجلس ملی آینده این کشور آمریکای لاتین که به عقیده «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهوری این کشور در پنج سال اخیر تسهیل کننده اعمال فشار حداکثری و تحریم‌های خصمانه از سوی واشنگتن بر دولت و ملت ونزوئلا بوده است.

پس از ماه ها تلاش دولت بولیواری برای برگزاری این کارزار سیاسی با حضور شماری از ناظران بین المللی از سراسر جهان برای تایید صحت و سقم روند رای گیری در مقابل مانع تراشی ها و فشارهای داخلی و خارجی برای لغو و یا تعلیق آن، سرانجام «ایندیرا آلفونزو» دیروز (دوشنبه) از پیروزی «حزب سوسیالیست متحد» مادورو با کسب ۶۷ درصد از کرسی‌های پارلمان خبر داد. بنابر گفته این مقام ارشد انتخاباتی ونزوئلا، ائتلاف مخالفان ونزوئلا تنها توانستند ۱۸ درصد از کرسی‌های پارلمان را از آن خود کنند.

برزیل، کلمبیا، کانادا و شیلی از جمله کشورهایی هستند که نسبت به ونزوئلا موضع مخالف داشته و نتایج انتخابات را به رسمیت نمی‌شناسند. در حالیکه دولت کوبا از متحدان ونزوئلا و از کشورهای مغضوب آمریکا با انتشار بیانیه ای پیروزی حزب سوسیالیست را به دولت مادورو تبریک گفت.

دولت نیکلاس مادورو رئیس‌جمهوری ونزوئلا که از ماه ها قبل در تلاش است تا در بالاترین سطح از نظارت، هرگونه ادعای تقلب در انتخابات از سوی مخالفان داخلی و خارجی را منتفی کند، از اتحادیه اروپا نیز دعوت کرد تا به عنوان ناظر، روند رای گیری دیروز را رصد کند. با این وجود «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با رد این درخواست از ونزوئلا، خواستار به تعویق افتادن انتخابات شد.  

به گزارش خبرگزاری افه، اتحادیه اروپا دیروز (دوشنبه) در بیانیه ای مشترک اعلام کرد اتحادیه، نتایج انتخابات ونزوئلا را به دلیل «عدم رعایت حداقل استانداردهای بین المللی» به رسمیت نشناخته و خواستار برگزاری انتخابات «مجلس قانونگذاری و ریاست جمهوری به صورت معتبر، فراگیر و شفاف» است.

اتحادیه اروپا، همانند آمریکا خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری جدید در ونزوئلا است و همچنان نتایج انتخابات سال ۲۰۱۸ و پیروزی نیکلاس مادورو را به رسمیت نمی‌شناسند.

این در حالی است که «خوسه لوئیس زاپاترو» نخست وزیر اسبق اسپانیا (۲۰۰۴ تا ۲۰۱۱)  از اتحادیه اروپا خواست تا با «تامل بیشتر» برگزاری انتخابات، تحریم های اعمال شده علیه دولت و به رسمیت شناختن مجلس آینده این کشور آمریکای لاتین را بررسی کرده و رویکرد خود به ونزوئلا را تغییر دهد.

«دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس نیز روز دوشنبه در تایید مداخله های لندن در مسئله ونزوئلا در پیامی توئیتری با نقض منشور ملل متحد در لزوم پرهیز از دخالت در امورد داخلی کشورهای مستقل نوشت: با توجه به پر عیب و نقص بودن انتخابات ۶ دسامبر، لندن مشروعیت مجمع ملی جدید ونزوئلا را به رسمیت نمی‌شناسد!

وزیر امور خارجه انگلیس در ادامه نوشت: همچنان «خوان گوایدو» (سرکرده مخالفان مورد حمایت غرب در ونزوئلا) را به عنوان رئیس مجمع ملی و رئیس‌جمهور موقت قانونی ونزوئلا به رسمیت می‌شناسیم!

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه و بار دیگر بدون ارائه هرگونه سند و مدرکی مدعی بروز تقلب در انتخابات پارلمانی ونزوئلا شد!

وی در این باره ادعا کرد: این انتخابات، فاقد حداقل استانداردها است و چیزی جز تلاش برای سرقت آینده دموکراتیک ونزوئلا نیست. از همه کشورها می‌خواهیم تا این انتخابات جعلی را رد کنند!

«خورخه ارئاسا» وزیر خارجه ونزوئلا با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا و ادعای او مبنی بر بروز تقلب در انتخابا ت پارلمانی کشورش، نوشت: وزیر خارجه آمریکا باید بپذیرد که سیاستش درباره ونزوئلا شکست خورده است. یک زامبی حرف زده است! گرچه طبق گفته رئیست [دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا]، در انتخابات آمریکا تقلب روی داده است. پمپئو، با آرامش و با کناره گیری حقیقت را بپذیر؛ در ونزوئلا، شکست شما قطعی است. ما امیدواریم که بزودی دیپلماسی به وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید بازگردد.

ادعای دولت های غربی مبنی بر عدم به رسمیت شناختن انتخابات پارلمانی در حالی یکی پس از دیگری مطرح می‌شود که نیکلاس مادورو پیشتر (روز شنبه) در پیامی در صفحه توییتر خود بر اهمیت احترام، گفت‌وگو و درک‌ متقابل تأکید کرد و گفت: «جهان به احترام، گفت‌وگو و درک نیاز دارد تا بتواند به جلو پیش رود. ما از ونزوئلا نشان دادیم که امکان همزیستی وجود دارد. گرچه ما قربانی سیاست ظالمانه تحریم‌هاییم اما مقاومت کردیم، ایستادگی کردیم و مردم ما در این انتخابات این را نشان خواهد داد.

«سرگئی مالیک-باگداساروف»  سفیر فدراسیون روسیه در جمهوری بولیواری ونزوئلا در مخالفت با ادعاهای مقامات غربی، اعلام کرد خودداری هر یک از کشورها از به رسمیت شناختن نتایج انتخابات روز یکشنبه مجلس ملی جدید ونزوئلا، نشان دهنده عدم توانایی این کشورها در مواجهه با حقیقت خواهد بود

این دیپلمات روس گفت: «اظهارات نمایندگان دولت‌های تعدادی از کشورهای غربی در خصوص عدم به رسمیت شناختن انتخابات پارلمانی در ونزوئلا، از عدم توانایی آنها در مواجهه با حقیقت حکایت دارد. ظاهراً چنین کشورهایی معتقدند که حق دارند به حقوق دیگران احترام نگذارند و تنها از همه کشورها انتظار دارند که هر آنچه آنها می‌گویند، را پذیرفته و درست بدانند.»

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیه ای در رد ادعای تقلب در انتخاباب ششم دسامبر (۱۶ آذر) اعلام کرد: هیچ تخلف جدی کشف نشده است. وی همچنین گفت: ناظران انتخاباتی، تلاش های مقامات ونزوئلا برای سازماندهی رای گیری در بالاترین سطح از استاندارهای شفافیت، دموکراسی و امنیت بهداشتی را تایید و تحسین می‌کنند.

این دیپلمات روس همچنین افزود: ما امیدوترم مجلس ملی جدید ونزوئلا بستری برای گفت و گوی سازنده میان همه نیروهای سیاسی و غلبه بر اختلافات موجود در جامعه ونزوئلا از مسیر مذاکره باشد.

به گزارش اسپوتنیک، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا در نشستی مشترک با هیأت ناظران انتخابات روسیه که در کاراکاس به سر می‌برند؛ ابراز امیدواری کرد که در فاصله ماه آوریل تا ژوئن سال آینده (فروردین تا تیر ماه) به مسکو سفر کرده و با «ولادیمیر پوتین» همتای روسی خود دیدار خواهد کرد.

مادورو همچنین از سفر اعضای جدید مجلس ملی این کشور به پایتخت روسیه در آینده ای نزدیک خبر داد.

به گزارش شورای انتخاباتی، رقابت روز گذشته با هدف آغاز دوره جدیدی در مجلس ملی ونزوئلا، بین ۱۴ هزار و ۴۰۰ نامزد از ۱۰۷ سازمان و نهاد سیاسی در ۱۴ هزار و ۲۲۱ مرکز رای گیری برگزار شد.

فرآیندی که از ماه ها قبل موجب افزایش تنش ها میان حزب مخالفان و دولت شده و به موجب آن با رای مردم، ۲۷۷ نماینده پارلمان برای پنج سال آینده انتخاب خواهند شد.

همچنین بر اساس اطلاعات این نهاد، انتخابات دیروز در فضایی دموکراتیک، با رعایت پروتکل های بهداشتی و با حضور ناظران بین المللی انتخاباتی برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha