به گزارش ایرنا بعد از ۲ هفته اجرای محدودیتهای شدید کرونایی اما مشاهدات نشان میدهد که بازارهای سطح شهرهای استان و سایر صنوف با شلوغی جمعیت مواجه شده است و این خطر عادی انگاری کرونا را در شرایط فعلی بیشتر میکند.
خریدهای گروهی خانوادهها، تجمع خریداران در واحدهای کسب و کار، ترددهای غیرضرور و شروع دوباره دورهمیها در آستانه شب یلدا بیم آن را میدهد که مجدد با موج دیگری از شیوع ویروس کرونا مواجه شویم.
کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند رعایت پروتکلها را در کاهش آمار مبتلایان به ویروس کرونا اثرگذار دانست و گفت: با توجه به نزدیک شدن روزهای پایانی آذر ماه و شب یلدا خطر اوج دوباره کرونا محسوس است.
حمیده توسلیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه دورهمیها بیشترین حجم ابتلا به ویروس کرونا را از آن خود کرده است ادامه داد: انتظار میرود با ادامه روند رعایت نکات بهداشتی و پرهیز از برگزاری میهمانی در آستانه شب یلدا همچنان همکاری مردم در مدیریت شیوع ویروس کرونا ادامه داشته باشد.
وی تصریح کرد: یکی از خطرات مهم در میهمانیها نبود تهویه مناسب به خاطر سردی هوا است که در شیوع بیشتر ویروس کرونا بین افراد شرکت کننده میتواند اثرگذار و خطرساز باشد.
خطر کرونا همچنان جدی تلقی شود
کارشناس سلامت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار داشت: عادی انگاری کرونا در شرایطی که تلاشهای فراوانی برای کاهش آمار ابتلا در ۲ هفته اخیر شده میتواند زمینهساز شیوع دوباره این ویروس شود لذا تاکید بر آن است که همچنان خطر کرونا جدی تلقی شود.
وی یادآور شد: رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، پرهیز از مواد غذایی سرد، پرهیز از حضور در میهمانیها به خصوص برای افرادی که علایم دارند همچنان مورد تاکید است تا بتوانیم به کاهش آمار ابتلا کمک کنیم.
توسلیان عنوان کرد: تجمعات بسیار ضروری به خاطر شرایط کرونایی لغو شده و مکانهای پر تجمع در محدودیتهای اخیر بسته شدهاند لذا این موارد همه نشان از اهمیت موضوع توجه به مسأله کرونا دارد و باید آن را جدی گرفت.
وی استفاده از شبکههای مجازی و تلفن همراه را بهترین گزینه برای برقراری ارتباطات اجتماعی به خصوص در آستانه شب یلدا دانست و اظهار امیدواری کرد: با تداوم همکاریها همچنان شاهد کاهش آمار مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ در استان باشیم.
خراسان جنوبی که اوایل شهریور امسال با افزایش بیماران تنفسی در این استان به وضعیت هشدار بازگشته بود، از ابتدای مهر ماه نمودار موارد ابتلا به کرونا و بستری در این استان روند صعودی گرفت و این روند افزایشی تا آبان ماه ادامه یافت.
دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ۲۲ آبان امسال اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته ۵۳۲ آزمایش جدید کرونا در استان خراسان جنوبی انجام شد که از این تعداد نمونه ۳۶۴ بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شد و بیماران کرونایی شناسایی شده شامل ۴۱ بیمار بستری در بیمارستانها و ۳۲۳ مورد نمونهگیری سرپایی بودند.
همزمان با افزایش بروز موارد جدید ابتلا به کرونا و بستری بیماران در خراسان جنوبی فوتیها نیز بیشتر شد به طوری که تا ۱۸ نفر فوتی در ۲۴ ساعت هم رسید.
سهم ۶۷ درصدی ابتلا به کرونا در دورهمیهای خانوادگی
به گفته مسوولان استان برگزاری مراسم و تجمعات خانوادگی، ترددهای درون استانی، فرارسیدن فصل برداشت محصول و حضور گروهی مردم در مزارع و باغات در افزایش آمار بیماران نقش قابل توجهی داشت و مشابه سراسر کشور میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی نیز کاهش یافت.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ۲۵ آبان ماه در جمع خبرنگاران گفت: براساس بررسیهای انجام شده از ابتدای مهر امسال با شروع پیک سوم کرونا ۶۷.۲ درصد موارد جدید ابتلا در خراسان جنوبی، انتقال خانوادگی بوده است به این معنا که انتقال در این محیط از دسترس ما خارج است و مردم باید رعایت کنند.
کامبیز مهدیزاده افزود: همچنین در این مدت ۳.۸ درصد مبتلایان کرونا دارای سابقه مسافرت، ۲۴ درصد آلودگی در محل کار و ۴.۹ درصد به دلیل حضور در اجتماع مبتلا شدهاند.
این در حالی است که روند صعودی مبتلایان و فوتیهای کرونا در خراسان جنوبی سبب بازگشت محدودیتهای ۱۰ گانه از ۲۰ مهر امسال شده بود و تا قبل از اعمال محدودیتهای سراسری به شکلهای مختلف اجرا و تمدید شد.
بررسیها نشان میدهد همراهی گسترده مردم خراسان جنوبی به ویژه اصناف در اعمال محدودیتها، حاکی از موفقیت این طرح در گام اول است، اگرچه شرایط شکننده است و استمرار این همراهی با رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند زمان رسیدن به کنترل کامل ویروس کرونا را نزدیکتر کند.
کاهش تردد مردم در شهرها و جادهها، رعایت توصیههای هشدار دهنده و پروتکلهای بهداشتی، پرهیز از دورهمی خانوادگی و همکاری اصناف برای تعطیلی مغازهها نمونهای از مشارکتهای قابل تحسین در اجرای طرح محدودیتهای ۲ هفته اخیر در خراسان جنوبی است که کاهش شمار مبتلایان به کرونا و مرگ و میرها را در پی داشت.
روند بیماری در خراسان جنوبی نزولی است
اما به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند همه شهرهای دارای وضعیت نارنجی شرایط یکسان ندارند و وضعیت برخی شهرها مثل بیرجند شکننده است.
محمد دهقانی فیروزآبادی شامگاه چهارشنبه درباره آخرین وضعیت مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ در خراسان جنوبی گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۴۶ بیمار با علائم حاد تنفسی در بیمارستانهای استان خراسان جنوبی بستری و ۵۰ بیمار ترخیص شدند که ۲۱ بیمار ترخیصی مبتلا به کرونا بودند.
وی اظهار داشت: نوسانات در آمار مبتلایان و فوتیهای کرونا دور از انتظار نیست ولی روند کلی بیماری الان در استان نزولی است.
وی افزود: اگر همراهیها ادامه پیدا نکند و به ویژه پرهیز از تجمعات، دورهمیها، شب نشینیها و استفاده از ماسک رعایت نشود بعد از این بازگشاییهایی که صورت میگیرد یکی ۲ هفته بعد شاهد روند صعودی خواهیم بود.
دبیر ستاد استانی مدیریت کرونا گفت: امیدواریم این اتفاق نیفتد و کاملا به میزان همراهی مردم و اصناف بستگی دارد که تجمعات شکل نگیرد.
وی ادامه داد: تا روز سه شنبه ۱۸ آذرماه ۳۱ هزار و ۳۲۴ آزمایش کرونا در استان خراسان جنوبی انجام شد که از این تعداد ۱۳ هزار و ۶۰۰ بیمار مبتلا به بیماری کووید ۱۹ را شناسایی کردیم.
دهقانی گفت: در ۲۴ ساعت منتهی به ۱۹ آذر ماه نیز ۱۷۶ آزمایش جدید انجام شد که منجر به شناسایی ۱۰۱ بیمار معادل ۵۷ درصد نمونهها شده است و از این تعداد ۳۱ بیمار کرونایی در بیمارستانها بستری هستند و ۷۰ بیمار به طور سرپایی شناسایی شدهاند.
وضعیت بیرجند شکننده است
وی اظهار داشت: از بیماران جدید شناسایی شده بیشترین موارد با ۳۴ بیمار مربوط به شهرستان بیرجند است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: در حال حاضر ۲۲۷ بیمار با مشکل حاد تنفسی در بیمارستانهای استان بستری و از این تعداد ۱۲۹ بیمار مبتلای قطعی به کرونا هستند.
وی گفت: ۳۲ نفر از این بیماران در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند که حال ۱۰ نفر از آنان مناسب نیست.
دهقانی بیان کرد: در مجموع ۱۲ هزار و ۸۱۸ بیمار مبتلا به کرونا تاکنون در استان خراسان جنوبی بهبود پیدا کردهاند یا دوره قرنطینه را میگذرانند.
وی افزود: با پنج مورد فوتی جدید در ۲۴ ساعت گذشته که ۲ مورد آن مربوط به شهرستان بیرجند بوده، کل فوتیهای ناشی از کرونا در خراسان جنوبی به ۶۵۳ نفر رسیده است.
استاندار خراسان جنوبی هم در نشست اخیر ستاد استانی مدیریت کرونا گفت: تغییر رنگ استان از قرمز به نارنجی مرهون همدلی و همراهی مثالزدنی مردم با ستاد مدیریت کرونا است.
حمید ملانوری افزود: بعد از کسب موفقیت بزرگ استان در تغییر رنگ از قرمز به نارنجی، بزرگترین آسیب به آن، عادی انگاری این بیماری از طرف مردم است که میتواند باعث از بین رفتن تمامی زحمات هفتههای اخیر باشد.
وی با اشاره به در پیش بودن مراسم سنتی شب یلدا گفت: برگزاری شب نشینیهای شبانه و دورهمیها به ویژه شب یلدا میتواند پاشنه آشیل همه تلاشهای صورت گرفته باشد لذا از مردم میخواهیم همچون گذشته با رعایت پروتکلهای بهداشتی به بهبود وضعیت استان در مبارزه با ویروس کرونا کمک کنند.
طرح جامع مدیریت هوشمند محدودیتها با همراهی مردم و اصناف خراسان جنوبی در حالی از روز شنبه ۱۵ آذر ماه وارد سومین هفته اجرا شد که با اعمال محدودیتهای دو هفتهای ۷ شهرستان این استان از وضعیت قرمز خارج شدند.
نظر شما