فعال اصلاح طلب: اقلیت پرسرو صدا توان انجام کارهای بزرگ را ندارد

تهران- ایرنا- دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات می‌گوید که اقلیت پرسرو صدا توان انجام کارهای بزرگ را ندارد و ادعای برخی اصولگرایان مبنی بر اینکه اصلاح‌طلبان پایگاه اجتماعی ندارند غیرواقعی است و گاهی دوستان اصولگرا می پرسند شما مهره مار دارید! چگونه در لحظات آخر انتخابات نظر مردم را جلب می‌کنید؟

«علی صوفی» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا همچنین افزود: اصولگرایان اگر صداقت دارند اجازه دهند داوطلبان اصلی اصلاح‌طلبان به میدان بیایند. آن وقت اگر رای نیاورند راحت‌تر می‌توانند به مردم بگویند همه اصلاح‌طلبان تایید شدند ولی چون پایگاه نداشتند پیروزی به دست نیاوردند.

وزیر تعاون کابینه دولت اصلاحات افزود: اگر اصلاح‌طلبان نماینده خود را در میدان نداشته باشند اصولگرایان چون انتخابات مجلس یازدهم با رای حداقلی پیروز خواهند شد. اصولگرایان تکلیفی رای می‌دهند ولی رای اصلی و همیشگی اصلاح‌طلبان سیال، خاکستری و کاملا سیاسی است.

صوفی اضافه کرد: با راه افتادن موج انتخابات نرخ مشارکت زیاد می‌شود و شانس پیروزی اصلاح‌طلبان بالا می‌رود. ما نگران پایگاه رای خود بوده و هستیم ولی بیشتر از آن نگران کیفیت احراز صلاحیت‌ها هستیم. اگر نامزدهای اصلی جریان اصلاحات تایید شوند و بتوانیم روی یک نامزد شاخص به اجماع برسیم، مردم استقبال خواهند کرد.

وی ادامه داد: ممکن است سبد رای اصلاح‌طلبان نسبت به گذشته مقداری ریزش داشته باشد ولی انتخابات در یک رقابت همه‌جانبه و عادلانه مفهوم پیدا می‌کند و شکل می‌گیرد.

صوفی یادآور شد: بدیهی است مردم طیفی که در اسفند ۹۸ وارد مجلس شده‌اند را برای مسوولیت ریاست جمهوری باور ندارند، چون آنها نشان داده اند که اهل مذاکره و تنش‌زدایی نیستند. اما مردم به توان اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌ها در اموری مانند مذاکره، تنش زدایی و گرفتن امتیاز اعتقاد دارند و می‌دانند این دو طیف اهل تعامل سازنده بین‌المللی، تنش‌زدایی، جلب سرمایه‌گذاری خارجی و  بهبود اوضاع اقتصادی مردم هستند.

این فعال اصلاح‌طلب افزود: اگر در انتخابات دوقطبی شکل بگیرد نگرانی ما از مشارکت مردم برطرف می‌شود. از سوی دیگر هرچه فضای انتخابات داغ‌تر و احتمال مشارکت حداکثری بیشتر شود، نگرانی ما از بابت تایید صلاحیت‌ها بیشتر می‌شود.

بیشترین تعداد آرا متعلق به طیف خاکستری جامعه است

صوفی گفت: انتظار می‌رود انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ حالت دو قطبی به خود بگیرد. اصولگرایان هم به شدت حساس شده‌اند کما اینکه مصوبه اخیر مجلس یازدهم در مورد اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها نشان از نگرانی‌های آنها دارد. دیگر اینکه نگذارند این دولت مذاکره را انجام دهد تا در انتخابات تاثیر گذار باشد و اگر هم قرار است اتفاقی بیفتد خودشان این اتفاق را رقم بزنند.

وی درباره اظهارت یک فعال اصولگرا مبنی براینکه اصلاح طلبان چون رای نمی‌آورند ردصلاحیت را بهانه می‌کنند، گفت: علاوه بر سبد رای ۱۵ درصدی اصولگرایان و همچنین پایگاه اصلاح‌طلبان،   بیشترین تعداد مربوط به آرای خاکستری است که در یک انتخابات کاملا عادلانه و رقابتی تکلیف فرد پیروز را روشن می‌کند.

صوفی درباره آخرین اقدامات و تصمیمات جریان اصلاحات برای انتخابات ۱۴۰۰، اظهار کرد: اصلاح‌طلبان هنوز به انتخابات ورود نکرده‌اند. پیش‌تر شورای‌عالی سیاست‌گذاری که برای این کار تعریف شده بود. اما با توجه به شرایطی که بعد از انتخابات اسفند ۹۸ مجلس شورای اسلامی پیش آمد و از طرف دیگر شیوع کرونا اوضاع را سخت‌تر کرده است.

دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات افزود: از طرفی هم محمدرضا عارف رییس و  عبدالواحد موسوی لاری به عنوان نائب رییس شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان کنار کشیدند، بعد از آن دیگر جلسه‌ای برگزار نشد و تاکنون هم نهاد جایگزین مشخص نشده است که عهده‌دار برنامه ریزی و سیاست‌گذاری برای جریان اصلاحات باشد.

صوفی درباره نقش شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در تدوین راهبرد سازوکار اجماعی اصلاح‌طلبان، گفت: شورای هماهنگی در این سازوکار می‌تواند بخشی از آن نهاد اجماع‌ساز باشد و خود را با بخش‌های دیگر جریان اصلاحات هماهنگ کند. به طور مشخص شخصیت‌های حقیقی و مهم اصلاحات باید در ریل گذاری و سیاست‌گذاری کلان به‌ویژه راهبردهای انتخاباتی مشارکت داشته باشند.

این اصلاح ‌طلب درباره رویکردهای احتمالی جریان اصلاحات در انتخابات ۱۴۰۰ اظهار کرد: اصلاح طلبان استراتژی شبیه انتخابات اسفند ۹۸ را در پیش خواهند گرفت یا به‌شکل حداکثری در انتخابات حضور خواهند داشت. البته مشارکت حداکثری مستلزم شرایط و فضای لازم است و حالت سومی وجود ندارد.

صوفی تصریح کرد: استراتژی اصلاح‌طلبان مثل سال‌های۹۲، ۹۴ و ۹۶ نخواهد بود که بدون هیچ شرطی در انتخابات وارد شدند و از نامزد حمایت کردند. در دوره‌های گذشته نیروهای اصلی اصلاح‌طلبان ردصلاحیت می‌شدند ولی باز پافشاری و سماجت می‌کردیم و یا نامزدهایی را پیدا کرده و در لیست خود قرار دادیم. به عنوان مثال در انتخابات ۹۴ مجلس، با علم به اینکه افراد انتخاب شده کمترین نسبتی با جریان اصلاحات دارند، مجبور شدیم به نحوی لیست را ببندیم که اصلاحات به زندگی سیاسی خود ادامه دهد.

وی اظهار کرد: با شرایط پیش آمده در انتخابات اسفند ۹۸ و فاصله‌ای که میان بدنه اجتماعی و اصلاح طلبان افتاد، اصلاح‌طلبان به این نتیجه رسیدند که تصمیماتی که تاکنون اتخاذ کرده‌اند اشتباه بوده و خسارت سنگینی متوجه جریان اصلاحات شده است. جریان اصلاحات هم پایگاه رای خود را از دست داده و هیچ دفاعی هم نمی‌توانست از خود بکند و مردم هم اصلاح‌طلبان را مقصر می‌دانستند. چون در هر سه دوره گذشته به خاطر اصلاح‌طلبان و شخص رییس دولت اصلاحات پای صندوق رای آمدند.

شرایط به گونه‌ای نیست که با «تکرار می‌کنم» نتیجه انتخابات تغییر کند

صوفی با اشاره به نقش اجماع‌ساز مجمع روحانیون و جامعه روحانیت مبارز در دو جریان اصلاح‌طلب و اصولگرا گفت: هر دو تشکل جامه روحانیت و مجمع روحانیون نسبت به نقش روحانیت و قضاوت مردم نسبت به عملکرد آنها حساسیت‌ دارند و نمی‌خواهند که این جایگاه نزد مردم تغییر کند.  

این فعال اصلاح‌طلب با اشاره به نشست‌ها و جلسات اخیر مجمع روحانیون مبارز یادآور شد: در گذشته این مجمع مانند احزاب نقش آفرینی می‌کرد اما در این دوره با توجه به فعالیت‌های اخیر آیت‌الله سید محمد موسوی خویینی‌ و حضور رییس دولت اصلاحات در دو جلسه مجمع، احساس می‌کنم این تشکل روحانی نقشی فراتر ار مسائل جناحی برای آینده خود قائل است.

صوفی اضافه کرد: موسوی خویینی‌ تاکنون ورود آنچنانی در سیاست نداشته و سعی می‌کرد در حاشیه باشد ولی در مقطع کنونی وارد عرصه شده و از اصلاح‌طلبان خواسته است منفعل نباشند. از طرفی شاید رییس دولت اصلاحات هم نمی‌خواهد نقش قبلی خود را در عرصه سیاسی ایفا کند. پیش بینی من این است که خاتمی چون همیشه با مردم صحبت خواهد کرد ولی شرایط چون گذشته نیست که با جمله معروف «تکرار می‌کنم» نتیجه انتخابات را تغییر دهد.

وی گفت: در هر صورت نقش مجمع روحانیون مبارز در کشور محوری و مهم بوده است و شاید در این دوره بخواهد رسالت خود را انجام دهد.

صوفی با اشاره به اثرگذاری جامعه روحانیت مبارز، گفت: جا دارد که هر دوی تشکل روحانی مسائل جناحی خود را کنار بگذارند و در مورد مسائل کلان نظام، انقلاب و نگرانی‌ها درباره جایگاه روحانیت بحث کنند و به نتیجه برسند.

این فعال سیاسی در عین حال گفت: روحانیت نمی‌تواند خود را به مجمع و جامعه تقسیم کند، روحانیت، روحانیت است و باید دغدغه جایگاه صنف خود میان مردم را داشته باشد. چرا که در هر صورت مردم تفاوتی بین این و یا آن تشکل روحانی قائل نیستند.

صوفی با بیان اینکه مقصر همه مشکلات بزرگ کشور الزاما دولت‌ها نیستند، گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به‌ویژه بعد از جنگ، سرمایه اجتماعی خیلی محکمی داشتیم و حاکمیت برای تصمیم گیری‌ها و سیاست گذاری‌های کلان خود به بدنه اجتماعی متکی بود به طوری که حتی سختی‌های جنگ و فشارهای خارجی‌ها احساس نمی‌شد. اما امروز این سرمایه اجتماعی به جایی رسیده که در انتخابات اسفندماه گذشته،  کلیت مجلس با مشارکت ۴۲ درصدی مستقر شد و کمترین مشارکت چهاردهه گذشته را داشتیم.  

وی ادامه داد: به هر حال جامعه روحانیت و مجمع روحانیون مبارز این مسائل را می‌دانند و باید آسیب شناسی جدی داشته باشند و به نظرم این کار را خواهند کرد. به نظرم مجمع روحانیون مبارز متوجه این شکاف شده است و قصد دارد حرکتی انجام دهد.

تندروها نگران موفقیت دولت روحانی در سال پایانی هستند

صوفی در ادامه سخنانش به نتیجه انتخابات آمریکا اشاره کرد و گفت: به رغم اینکه اصولگرایان و اصلاح طلبان دولت را مورد انتقاد قرار می‌دادند شکست ترامپ در انتخابات آمریکا به دولت روحیه داد و اصلاح‌طلبان هم امیدوار شدند دولت بتواند مذاکرات را انجام دهد. در چنین شرایطی می‌بینیم مجلس ابراز نگرانی می‌کند. دغدغه مجلس در عمل وضعیت مردم نیست بلکه نگران این است مذاکره شکل بگیرد و این دولت بتواند برجام را به سرانجام برساند تا روحانی بتواند در انتخابات ۱۴۰۰ تاثیرگذار باشد.

وی افزود: مخالفان دولت روحانی معتقدند  اگر قرار است مذاکره‌ای صورت گیرد، از سوی آنها انجام شود چون در کلیپ‌هایی که دیدیم خیلی از این افراد ادعا می‌کردند که می‌توانند مذاکره کنند و ظاهرا در پی این هستند که نتیجه برجام و مذاکره را صاحب شوند. حتی در این اوضاع بد معیشتی مردم و فشاری که روی آنها است حاضرند یک سال دیگر هم این شرایط ادامه پیدا کند ولی اجازه ندهند که دولت روحانی این مذاکره انجام دهد، ما شاهد چنین شرایطی هستیم. بنابراین در چنین فضایی تصمیمات عجولانه مجلس خیری برای مردم نخواهد داشت.

طیفی که صدای بلند و رای حداقلی دارد، توان انجام کارهای بزرگ را ندارد

صوفی با تاکید بر اینکه در سطح حاکمیت اراده مذاکره، زنده کردن برجام و تنش زدایی وجود دارد، اظهار کرد: به نظرم در آن شرایط اینگونه طرح‌ها (اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها) نمی‌تواند مانع ایجاد کند.

این فعال سیاسی تاکید کرد: در اوایل همین مجلس اهانتی به رییس جمهوری صورت گرفت، ولی رهبری صراحتا از دولت حمایت کردند.  همه می‌دانند این طیف که دارای صدای بلند و رای حداقلی است توان انجام کارهای بزرگ را ندارند.  

وی با بیان اینکه مذاکره، مناظره و کلاس فلسفه مقولاتی متفاوت هستند، خاطرنشان کرد: «این بندگان خدا مذاکره را با مناظره و فلسفه اشتباه گرفتند. خود آقای ولایتی در مناظرات انتخاباتی صراحتاً به سعید جلیلی گفت که شما آنجا برای بحث فلسفی نرفته بودید، بلکه برای مذاکره و معامله رفته بودید. "مذاکره، بده و بستان دارد"، که تیم خود را می‌طلبد.»

دبیرکل جبهه پیشرو اصلاحات  ادامه داد: در نتیجه انتخابات اخیر آمریکا مردم امیدوار شدند شاید مقداری از مشکلات از روی دوش آنها برداشته شود. به شرطی که دولتی مستقر شود که به تنش زدایی معتقد بوده و به  مذاکره اشراف داشته و اصولا اهل مذاکره باشد. روحانی در دولت اول خود نشان داد که این قابلیت را دارد ولی به دلیل حضور ترامپ در کاخ سفید نتوانست بهره لازم را از برجام به دست آورد.

وی با بیان اینکه با رفتن ترامپ شرایط برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های برجام فراهم شده است، اظهار کرد: بایدن بارها گفته بود به برجام برمی‌گردد و مشکلات خود با ایران را حل می‌کند. بنابراین مردم دوباره نسبت به اینکه در انتخابات آینده چه کسی برنده می‌شود، حساس شده‌اند در حالی که تا پیش از این بی‌تفاوت بودند.

تلاش نمایندگان مجلس ایجاد مانع برای دولت است

صوفی درباره مذاکرات احتمالی و بازگشت آمریکا به برجام گفت: رهبرانقلاب همیشه از تیم مذاکره کننده حمایت کرده‌ و بر بی‌اعتمادی نسبت به غربی‌ها تاکید می‌کنند.  تصمیمات سیاست خارجی با هماهنگی ایشان اجرا می‌شود. اینکه نظام تصمیم بگیرد و عده‌ای قلیل ولی دارای صدای بلند، زیر میز بزنند خلاف منافع ملی است.

این فعال اصلاح‌طلب با اشاره به مصوبه اخیر مجلس با عنوان اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، اظهار کرد: اگر کارکنان حاکمیت هماهنگ باشند می‌توان از توافقات و قراردادهای بین‌المللی حسن استفاده را کرد و حتی می‌توان از مصوبه اخیر مجلس به عنوان ابزار مذاکره، از غربی‌ها امتیاز گرفت. ولی متاسفانه از بدو آغاز به کار مجلس یازدهم طرح‌هایی ارائه شده که خلاف همگرایی و شنیده شدن صدای واحد از حاکمیت است و به نظر می‌رسد تلاش نمایندگان عمدتاً در جهت ایجاد مانع برای دولت بوده است.

وی یادآور شد: درست زمانی که بازار نسبت به پیروزی جو بایدن واکنش مثبت نشان داد و قیمت‌ها کاهش پیدا کرد و نرخ ارز و سکه سقوط کرد و بورس به ثبات رسید و امید به بهبودی شرایط در مردم ایجاد شد، آقایان نگران شدند که نکند دولت روحانی در سال پایانی نزد افکار عمومی جایگاهی پیدا کند.

نمایندگان در پی حذف جمهوریت هستند

صوفی همچنین به طرح‌های انتخاباتی نمایندگان و معطل ماندن لوایح مربوط به انتخابات اشاره کرد و گفت: مثلا اگر در نحوه برگزاری انتخابات گره‌هایی وجود دارد، نمایندگان نیامدند که آن گره‌ها را باز کنند. لایحه جامع انتخابات که از طرف دولت ارائه شده، هنوز در مجلس است. نمایندگان اگر واقعا قصد انجام کار اصولی داشتند آن لایحه را مورد بررسی قرار می‌دادند یا طرح‌های قبلی را دنبال می‌کردند. نمایندگان نشان دادند در پی حذف ساختار ریاست جمهوری  و احیا سیستم نخست وزیری هستند و کلا در جهت حذف جمهوریت از قانون اساسی گام بر می‌دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha