بر اساس این گزارش، برقراری مذاکرات صلح میان دو طرف، بحثهایی جدی برای گفت و گو و پیرامون موضوعات اساسی مانند ماهیت دولت آینده افغانستان، حقوق بشر، وضعیت زنان و حقوق اقلیتها را در این کشور پیش کشیده است.
اما برقراری گفت و گوهای صلح در افغانستان با تصمیم قبلی واشنگتن مبنی بر تسریع در خروج نیروهای خود از این کشور تحت شعاع قرار گرفته است.
کریس میلر سرپرست وزارت دفاع در ۱۷ نوامبر سال جاری میلادی ۲,۵۰۰ اعلام کرد که تا اواسط ژانویه سال آینده دستکم ۲۵۰۰ تن از نظامیان آمریکایی افغانستان را ترک خواهند کرد و شمار اندکی از این افراد در این کشور باقی خواهند ماند.
طرح آمریکا مبنی بر خروج نظامیان خود از افغانستان سبب انتقاد بیسابقه رهبر اکثریت سنا، میچ مک کانل شد. وی در انتقادات خود هشدار داده بود که این مساله «به متحدان ما آسیب خواهد رساند».
مارکو روبیو ، رئیس کمیته اطلاعات سنا ، این عقب نشینی را «وضعیتی از نوع سایگون» توصیف کرد و آن را با عقب نشینی ننگین نیروهای آمریکایی از ویتنام در دهه ۱۹۷۰ مشابه دانست.
گفتنی است سقوط سایگون، پایتخت ویتنام جنوبی، به دست ارتش خلق ویتنام و جهبه آزادی ملی در ۳۰ آوریل ۱۹۷۵ رخ داد. سقوط سایگون نشانه شکست آمریکا و جبهه ویتنام جنوبی٬ پایان جنگ ویتنام و آغاز دوره رسمی کمونیست شدن ویتنام میباشد.
بر پایه این گزارش، این دیدگاه که عقبنشینی آمریکا از افغانستان، پس از ۱۹ سال مبارزه برای شکست دادن طالبان، شبیه به شکست ویتنام است، در اظهارات رایان کراکر، سفیر سابق آمریکا در افغانستان در کنگره منعکس شده است.
وی مذاکرات آمریکا با طالبان و توافق خروج در تاریخ ۲۹ فوریه را مانند "پرچم سفید تسلیم" توصیف کرد که شبیه آغاز گفتگوهای ایالات متحده با ویتنام شمالی در پاریس بود.
به زعم شماری از مفسران، دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا پس از شکست انتخاباتی خود تصمیم به عقبنشینی نیروهای این کشور از افغانستان گرفته است.
این مساله با نظر جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا مغایرت دارد که مبارزه با تروریسم را در اولویت خود قرار میدهد.
نگرانی اصلی منتقدان از این مساله است که از زمان اعلام این تصمیم میزان خشونت در افغانستان رو به افزایش گذاشته است.
بر اساس این گزارش، در فاصله ماههای ژوئیه و سپتامبر، نزدیک به ۹۰۰ تن کشته و بیش از ۱۵۰۰ نفر زخمی شدند که این رقم در مقایسه با سه ماه گذشته ۴۵ درصد افزایش یافته است.
گزارشها نشان میدهد در جدیدترین خشونتها در افغانستان در هفته جاری دهها تن از نیروهای طالبان کشته شدند.
دفتر مطبوعاتی لشکرعملیات ویژه وزارت دفاع افغانستان شنبه (۲۲ آذرماه) اعلام کرد که دست کم۹۰ عضو گروه طالبان در درگیریهای روز گذشته در چند شهرستان استان قندهار کشته و ۹ تن دیگر هم زخمی شدند.
به گزارش ایرنا، دفتر مطبوعاتی لشکر عملیات های ویژه ارتش، دولت افغانستان، این حملات را تلاش طالبان برای دستیابی به امتیازات بیشتر در میز مذاکراه میداند و آن را به شدت محکوم کرده است.
گفتنی است مذاکرات صلح دولت افغانستان و گروه طالبان در ۲۲ شهریور ماه سال جاری در دوحه به صورت رسمی آغاز شد.
همچنین دو طرف بتازگی اعلام کردهاند که چارچوب مذاکرات نهایی شده است.
به باور کارشناسان، اگرچه هنوز خواستههای دو طرف در رابطه با صلح افغانستان روشن نیست اما سران ناتو و فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان از دو طرف خواسته اند که با آغاز گفت وگوی رسمی صلح در مرحله نخست خشونتها کاهش یابد.
نظر شما