به گزارش ایرنا، سیاستهای آمریکا در دریای جنوبی چین که پکن آن را کاملاً خصمانه میداند، باعث شده است تا نه تنها به اقتصاد و امنیت دو کشور بلکه به کل منطقه آسیا و اقیانوسیه خساراتی وارد آید و برخلاف آنچه آمریکا مدعی است حضور نظامی فزاینده این کشور، کشتیرانی آزاد در دریای جنوبی را نیز به مخاطره انداخته است.
حجم تبادلات تجاری در این منطقه در طول سال به ۵ تا ۸ هزار میلیارد دلار میرسد اما حضور نظامی آمریکا در این منطقه و تهدیدهایش علیه چین به قدری شدت گرفته است که وزیر امور خارجه چین در دهمین اجلاس وزرای خارجه اجلاس شرق آسیا اظهار داشت، ایالات متحده بزرگترین عامل نظامی گری در دریای جنوبی چین است و به دلیل مداخلههای سرزمینی آمریکا در این منطقه و دامن زدن به اختلافات بین کشورهای منطقه و تلاش برای رودررو کردن آنها با پکن، منطقه دریای جنوبی همواره شاهد ناآرامی بوده است.
دریای جنوبی چین دریایی حاشیهای است که بخشی از اقیانوس آرام بهشمار میآید و ناحیهای در حدود ۳ و نیم میلیون کیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگهٔ تایوان را دربر میگیرد. پس از پنج اقیانوس جهان این دریا بزرگترین ناحیهٔ دریایی جهان است که بالغ بر صدها جزیره خالی از سکنه را در خود جای داده که مورد جدال کشورهای مختلف است.
روزنامه چاینا دیلی پرشمارگان ترین نشریه انگلیسی زبان چین در این باره مینویسد: فشار حداکثری دولت آمریکا در دریای جنوبی در واقع باعث شکل گیری سیاه چالهای شده است که میخواهد همه چیز را به مدار خود بکشاند. تقویت استقرار نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی، صلح و ثبات کل منطقه را به خطر میاندازد.
این روزنامه نوشته است که آمریکا به بهانه حراست از کشتیرانی آزاد در دریای جنوبی حضور یافته است اما تلاشهایش در راستای برهم زدن ثبات در منطقه با انگیزهها و اقدامات نظامی روز افزون است. در این شرایط ضرورت دارد که چین و کشورهای عضو "آ. سه. آن" همچنان به تقویت همکاریها و گسترش مناسبات ادامه دهند.
دولت چین نیز بر این باور است که به رغم اقدامات مخرب آمریکا، وزیران خارجه منطقه آسیا و اقیانوس آرام توافق کردهاند که رایزنی و گفت و گو و روند اعتمادسازی را تقویت کرده و بر خلاف واشنگتن به دنبال تهدیدهای نظامی علیه یکدیگر نباشند و اجازه ندهند نیروهای بیگانه آبهای این منطقه را مواجه کنند.
با این حساب به نظر میرسد چین به دنبال آن است یک جبهه واحد از کشورها در برابر نظامی گری آمریکا در دریای جنوبی ایجاد کند. در بیانیهای که وزیران امور خارجه "آ سه آن" نیز اخیراً منتشر کردند مشخصاً اعلام شد که طرفین باید اعتماد و اطمینان متقابل را افزایش داده و خویشتندار بوده و دست به اقدامی نزنند که اوضاع منطقه را بدتر میکند و یا بر صلح و ثبات تأثیر منفی میگذارد.
آسهآن مجموعهای از ۱۰ کشور واقع در جنوب شرقی آسیا است که برای توسعهی اقتصادی و برقراری ثبات سیاسی کشورهای عضو انجمن و ثبات منطقه؛ تلاش میکنند. آسهآن علاوه بر رشد سیاسی و اقتصادی، بر پیشرفتهای اجتماعی، تکامل روابط اجتماعی-فرهنگی بین کشورهای عضو و تعیین راهبردهایی برای حل مشکلات منطقه نیز تأکید دارد.
نشریه چاینا دیلی پیش بینی کرده است که با تغییر دولت در آمریکا، این کشور فرصت بیشتری برای تأمل در اقداماتش در منطقه دریای جنوبی چین داشته باشد بخصوص آنکه کشورهای دیگر بر خلاف آنچه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تلاش میکرد علاقهای به ایجاد ائتلاف علیه چین ندارند.
«هانایی ریچاردز» از خبرنگاران این روزنامه چینی میگوید: در حالی که ایالات متحده متحدان دیرینه ای چون ژاپن و استرالیا دارد و با هند به دنبال تشکیل گروهی برای مهار چین است، لازم است که دولت جدید آن کشور سیاستهای آمریکا را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد و به ارزشهای فرهنگهای آسیایی احترام بگذارد.
او میافزاید: برخلاف رویکردهای قلدرمابانه آمریکا و سیاستهایی نظیر اولویت دادن به آمریکا فراتر از کشورهای دیگر، کشورهای آسیایی وابستگی متقابل خود را در منطقه درک میکنند و نمیخواهند دریای چین جنوبی به عرصهای تبدیل شود که ایالات متحده در آن جولان دهد و روشها و راهبردهایش را بر دیگر کشورهای منطقه تحمیل کند.
«یوان شا» محقق مؤسسه مطالعات بین المللی معاصر چین میگوید: به طور کلی راهبرد دفاع ملی آمریکا به نوعی تنظیم میشود که فقط امنیت مطلقه برای ایالات متحده به دنبال داشته باشد و این کشور در همه حال حق تقدم در برابر دیگران داشته و حافظ یک جهان تک قطبی باشد اما این روند بر خلاف انتظار آمریکا برای آن کشور امنیت ایجاد نمیکند.
او ادامه میدهد: بالا بردن هزینهها و بودجه نظامی در آمریکا و لشکرکشیهای این کشور به نقاط دیگر دنیا موید آن است که واشنگتن هرگز احساس امنیت نمیکند و در ورطه خیالاتی رویارویی با یک دشمن واهی و جاه طلبیهای سلطه جویانه افتاده و خود را محصور کرده است.
پژوهشگر چینی در امور آمریکا میافزاید: این محاسبات غیر منطقی نه تنها برای آمریکا امنیت به ارمغان نمیآورد بلکه سایر کشورهای منطقه را تشویق میکند تا به دنبال مسابقه تسلیحاتی پرهزینه و خطرناکی باشند که نهایتاً آسیبهایش متوجه کل جهان خواهد بود.
همان طور که «وانگ یی» وزیر امور خارجه میگوید، امروز ایالات متحده "مخربترین عامل" نظام بین المللی است و زمان آن فرا رسیده است که در مقابل این زیاده خواهی ایستادگی شود.
حضور نظامی فزاینده آمریکا در دریای جنوبی چین از دیدگاه پکن تداوم بازی مجموعه صفر و جنگ سرد علیه پکن است و نشان میدهد واشنگتن بی توجه به خواست کشورهای دنیا هر روز در جاده یکجانبه گرایی جلوتر میرود و به همان نسبت به نرمها و مقررات و حقوق بین المللی پشت میکند و منافع جهانی را به مخاطره میاندازد دریای جنوبی چین تنها مثالی از زیاده خواهی ها و سلطه جویی های استکبار جهانی آمریکا است و هر روز بر شمار کشورهایی که دربرابر این جهانخواری مقاومت میکنند، افزوده میشود.
نظر شما