به گزارش ایرنا، بخش سردسیری دیشموک در شهرستان کهگیلویه یکی از قطب های اصلی کشت گیاهان دارویی استان کهگیلویه و بویراحمد است و گیاه دارویی کرفس طبیعی از سالها پیش به صورت خودرو و در حجم زیاد در مناطق کوهستانی این بخش می روید.
گیاه کرفس با بهره برداری بی رویه، نادرست و برداشت غنچه آن در کوهستان های استان در ابتدای فصل رویش، در آستانه انقراض و نابودی قرار گرفت و به همین دلیل حفظ این گونه ارزشمند دارویی و غذایی کرفس در دستور کار اداره کل منابع طبیعی استان قرار گرفت.
صرفه اقتصادی بالا برای بهره برداران، احیاء و بهره برداری بهینه از عرصه های منابع طبیعی، افزایش درآمد خانوارها و توانمند سازی جوامع جنگلی موجب شده تا توسعه و کشت گیاه کرفس در منطقه دل افروز دیشموک انجام شود.
گونه گیاهی کرفس که با عنوان محلی «کلوس» شناخته می شود گیاهی خودرو و خوشبو از خانواده چتریان است و دارای ارزش دارویی، درمانی و ژنتیکی بالایی است.
این گیاه همچنین در دامنه کوه های استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان فارس و لرستان و مناطق بالای ۲ هزار و ۸۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا می روید.
زمان رویش کرفس کوهی بسته به وضعیت توپوگرافی رویشگاه و شرایط آب و هوایی متفاوت است به طوریکه در سالهایی که بارش بیشتر به صورت باران باشد این گیاه از نیمه اول اسفندماه و در سالهای برفی همراه با ذوب شدن برفها در فروردین ماه، رویش خود را شروع میکند.
در گذشته نه چندان دور بخشهای وسیعی از ارتفاعات و مناطق ییلاقی و کوهستانی واقع در زاگرس رویشگاه کرفس کوهی بوده به طوری که جوامع محلی از آن به عنوان علوفه دامی هم استفاده میکردند.
کرفس گیاهی است که شدت سرما در مرغوبیتش اثر مثبت می گذارد. کرفس گیاهی با ساقه نسبتاً بلند و برگهای پهن بوده و طعمی تند دارد، این گیاه در همه جا نمی روید و تنها در مناطق کوهستانی و سردسیر که دارای بارندگی های نسبتاً بالایی هستند، می روید.
براساس اطلاعات موجود و آنطور که رئیس اداره منابع طبیعی و ابخیزداری کهگیلویه گفت برنامه احیای گونه گیاهی ارزشمند کرفس در سال ۱۳۷۰ شمسی همزمان با تاسیس اداره منابع طبیعی در شهرستان کهگیلویه آغاز شد.
هدایت اله آویزش افزود: ذخیرگاه گیاه کرفس دل افروز دیشموک که به عنوان یک ذخیرگاه کشوری ثبت شده هر ساله از سوی منابع طبیعی در حال توسعه است.
وی با اشاره به بکر و منحصر بفرد بودن منطقه دل افروز برای رویش گیاه داروئی کرفس گفت: با توجه به شروع فصل سرما کار کشت ۷۰ هزار دانه بذر کرفس در ۱۵۰ هکتار از این منطقه آغاز شده است.
آویزش تصریح کرد: با توجه به ارزش داروئی، درمانی و ژنتیکی کرفس طی این سالها سطح زیر کشت این گونه گیاهی از ۴۰ هکتار به ۲۰۰ هکتار افزایش یافته است.
زمان بازدهی گیاه کوهی کرفس ۲ الی سه سال به طول خواهد انجامید و محل تامین اعتبار اجرای این طرح، صندوق توسعه ملی است.
وی با شاره به مستعد بودن جنس خاک منطقه دل افروز دیشموک افزود: علاوه بر نشاء کرفس گونه های مرتعی شامل بیلهر، بن سرخ، کنگر و جاشیر نیز در ان کشت می شود.
آویزش تصریح کرد: این ذخیره هر ساله با شروع اولین بارش برف با حضور چهار نفر قرقبان محافظت می شود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه گفت: ثبت ملی ذخیرگاه کرفس دل افروز از سال ۷۳ از سوی سازمان ملی منابع طبیعی به عنوان طرحی شناسنامه دار معرفی شد.
آویزش تصریح کرد: بخش دیشموک در این شهرستان ظرفیت کاشت گیاهان داروئی از نوع کرفس و انغوزه تا ۵۰۰ هکتار را دارد.
شست و شوی معده، شادابی چهره، تنظیم قند خون و فشار خون از خواص کرفس کوهی عنوان شده است.
بخش دیشموک یکی از بخشهای محروم استان کهگیلویه و بویراحمد است. بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه در سال ۱۳۹۵ بیش از ۲۲ هزار نفر بوده است.
نظر شما