کمبود قطعات های‌تک عامل اصلی تجاری نشدن خودروهاست

تهران- ایرنا- دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو گفت: کمبود قطعات های‌تک (HighTech) و الکترونیکی، همچنین عناصر و موادی که در کشور تولید نمی‌شوند، عامل اصلی کسری قطعات خودروسازان و تجاری نشدن خودروهاست.

«مازیار بیگلو» امروز (دوشنبه)‌ در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: تعداد بسیار زیادی از این قطعات با وجود خریداری شدن، اما همچنان در گمرکات کشور باقی مانده است.

وی بیان‌داشت: از جمله این مواد و عناصر که در داخل تولید نمی‌شوند می توان به پالادیوم و رودیوم اشاره کرد که برای تولید کاتالیست خودروها استفاده می‌شود.

بیگلو با تقدیر از نهایت همکاری گمرک در ماه‌های گذشته برای ترخیص قطعات، تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز قطعه‌سازان، در عین حال به وجود موانع قانونی نظیر کد رهگیری و تخصیص ارز اشاره کرد که ترخیص بار را با مشکل مواجه کرده است.

وی، بزرگترین مشکل قطعه‌سازان را تامین نشدن کافی ارز در کوتاه‌مدت برشمرد و خواستار تسهیل در آن از سوی بانک مرکزی شد.

نیاز قطعه‌سازان به ۱۳ هزار میلیارد تومان نقدینگی

این مقام صنفی در ادامه با اشاره به جلسه اخیر قطعه‌سازان با رییس هیات عامل ایدرو افزود: امسال همه مسوولان به دنبال تحقق «جهش تولید» و افزایش تیراژ تولید در خودروسازی‌ها هستند که سازوکارهای اجرایی آن از حدود یک ماه قبل از سوی ایران‌خودرو و سایپا به همت قطعه‌سازان آغاز شده است.

وی تاکیدکرد: تحقق این مهم نیازمند تامین نقدینگی و رفع کمبود سرمایه در گردش قطعه‌سازان است که مقرر شده از محل تسهیلات بانکی و همچنین طرح «گام» تامین شود.

به گزارش ایرنا، اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) یک ابزار بازار محور و با قابلیت نقل و انتقال در بازارهای پول و سرمایه است که تسهیلات جدید را برای تامین مالی بدون تورم بنگاه های تولیدی فراهم می‌کند. به اتکای این اوراق، تولیدکنندگان بر مبنای فاکتور خرید مواد اولیه و واسط از بانک عامل، درخواست انتشار و تضمین گواهی اعتبار مولد در سررسید کرده و به بنگاه فروشنده مواد اولیه تحویل می‌دهند. دارنده این اوراق می‌تواند گواهی را تا زمان سررسید نزد خود نگه دارد یا به فروشنده مواد اولیه بدهد.

بیگلو تصریح‌کرد: نیاز فعلی قطعه‌سازان تامین بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان نقدینگی است.

وی در عین حال یکی از مشکلات عجیب قطعه‌سازان در شرایط دشوار کنونی اقتصادی و تداوم تحریم‌ها را نقدی شدن فروش مواد اولیه داخلی از جمله مس، آلومینیوم، فولاد و محصولات پتروشیمی برشمرد.

به‌روز رسانی قراردادهای قطعه‌سازان

دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو، در ادامه با اشاره به اینکه هنوز درصد بالایی از قراردادهای قطعه‌سازان به‌روز نشده، خاطرنشان‌کرد: در جلسه با رییس هیات عامل ایدرو، هر دو خودروساز بزرگ کشور تعهد کردند که قیمت‌های ۶ ماهه نخست امسال قطعه‌سازان را حداکثر تا پایان دی‌ماه در حساب‌هایشان اعمال کنند.

وی ادامه‌داد: همچنین مقرر شد تا قیمت‌های به‌روز شده تا پایان آذرماه نیز حداکثر تا پایان بهمن‌ماه امسال در حساب‌های قطعه‌سازان بنشیند.

بیگلو، در عین حال از همه قطعه‌سازان خواست تا اسناد و مدارک مربوط به اصلاح قیمت‌ها را در اختیار دو خودروساز قرار دهند و دست‌کم ۲۰ روز زمان برای اصلاحات در نظر داشته باشند.

وی گفت: نرخ دلار در قراردادهای اصلاح شده ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای سه ماهه نخست سال و ۲۲ هزار و ۷۰ تومان برای سه ماهه دوم سال در نظر گرفته شده و به زودی و با پایان یافتن پاییز، میانگین نرخ دلار برای سه ماهه سوم سال نیز مشخص خواهد شد.

به گزارش ایرنا، کارشناسان از تهیه طرحی با عنوان «مشوق جهش تولید خودرو» توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر می‌دهند که در آن سامان‌دهی بازار، تولید خودرو و وضعیت خودروسازان و قطعه‌سازان پیش‌بینی شده و برای اخذ تایید به جلسه سران قوا فرستاده شده است.

کل مطالبات زنجیره تامین داخلی از خودروسازان به بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان رسیده که بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان آن مطالبات معوق است.

اکنون از حدود یک‌هزار و ۲۰۰ قطعه‌ساز رسمی فعال در رده‌های ۱، ۲ و ۳ با جمعیت حدود ۵۵۰ هزار نفری، نزدیک به ۴۰۰ واحد تعطیل و ۳۰۰ واحد نیمه‌تعطیل شده‌اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha