«نادر انتصار» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به فرایند عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم اسراییل گفت: عادی کردن روابط این کشورها با اسرائیل در چند دهه اخیر پایهریزی شده است و ما نتیجه این روند را اکنون مشاهده میکنیم. به نظر می رسد این روند ادامه خواهد یافت و تعداد دیگری از کشورهای عرب منطقه هم به این روند خواهند پیوست.
دنیای عرب انسجام خود را از دست داده است
وی در تبیین علل عادیسازی مناسبات میان کشورهای عربی با اسرائیل هم اظهار داشت: در این باره، میتوان به دو دلیل اصلی اشاره کرد؛ یک دلیل این است که آنچه که امروز به آن دنیای عرب گفته میشود، انسجام سیاسی خود را از دست داده است و به نظر من حتی اصطلاح "دنیای عرب" مفهوم خود را در مقطع کنونی از دست داده است.
این کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه افزود: برای دولتها و اکثر رهبران کشورهای عرب آنچه مهم است تقویت رژیم و نظام خود است نه مسائل پان عرب مانند حقوق مردم فلسطین و مبارزه با استعمارگرایی. در واقع رهبران کشورهایی مانند امارت، بحرین و غیره برقراری رابطه با اسرائیل و به رسمیت شناختن و عادیسازی روابطشان با اسرائیل را در چارچوب تقویت رژیم خود میبینند و اسرائیل را دریچهای برای هرچه نزدیک شدن خود به غرب حساب میکنند.
انتصار ایرانستیزی برخی از کشورهای عربی را دلیل دوم گرایش این کشورها به رژیم صهیونیستی ارزیابی کرد و گفت: رهبران کشورهای عرب، به خصوص درمنطقه خلیج فارس، عادیسازی روابط خود با اسرائیل را در چارچوب یکی از مهمترین اصول سیاست خارجی خود که مبارزه با ایران و حاشیهنشین کردن ایران در منطقه است، پایهریزی کردهاند.
عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل در دوره بایدن هم ادامه خواهد یافت
وی درباره واکنش دولت بایدن به عادیسازی مناسبات میان کشورهای عربی با اسرائیل ابراز داشت: دولت بایدن از عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی استقبال خواهد کرد و در عمل روندی را که دولت ترامپ در این مورد شروع کرده است را ادامه خواهد داد. بنابراین عادیسازی مناسبات اسرائیل با اعراب ربطی به ایجاد یک جبهه علیه آمریکای بایدن ندارد چون خود شخص بایدن و افراد عالیرتبه دولت او از مشوقین اصلی عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی خواهند بود.
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه آلابامای جنوبی در پاسخ به این سوال که در شرایطی که بایدن رئیسجمهور بعدی آمریکا است و روند عادیسازی با اسرائیل ادامه یافته، آیا برای ایران ممکن است موضوع گفتوگوهای منطقهای را پیگیری کند؟ بیان کرد: ایران در شرایط خاصی میتواند موضوع گفتوگوهای منطقهای را پیگیری کند ولی با توجه به روند کنونی عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی منطقه دنبال کردن و به نتیجه رسیدن این گفتوگوها مانند عبور از هفتخان رستم خواهد بود.
ایران به دنبال تبدیل کردن امنیت منطقه به یک بازی برد - برد است
انتصار با اشاره به عدم استقبال از درخواستهای ایران برای انجام گفتوگو و همکاریهای امنیتی و اقتصادی از سوی این کشورها یادآور شد: اکثر کشورهای عربی منطقه روابط خود با ایران را از چارچوب آنچه در روابط بینالملل به آن بازی مجموع صفر میگویند، نگاه میکنند یعنی آنها آنچه را که به نفع ایران ببینند، به ضرر خود حساب میکنند و آنچه را که به آنها کمک کنند را به ضرر ایران میبینند.
به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی: ایران تا اندازهای که قادر بوده، سعی کرده است دیدگاه برد - باخت این کشورها را از محاسبه امنیتی تغییر دهد و امنیت منطقه را به یک بازی برد - برد تبدیل کند. اما بدون اینکه طرف مقابل مایل به کاربرد دیپلماسی داشته باشد، دیپلماسی را نمیشود یکطرفه انجام داد.
بایدن کارت سفید کاملی به رهبران عرب نخواهد داد
انتصار در پاسخ به این سوال که آیا حمایت آمریکا از کشورهای عربی در دولت بایدن همانند دوران ترامپ به چه نحو خواهد بود، عنوان کرد: سیاست آمریکا در زمینه حمایت از کشورهای عربی در دولت بایدن تغییر عمدهای با دوران ترامپ نخواهد داشت. البته بایدن کارت سفید کاملی به رهبران عرب مانند محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نخواهد داد ولی با توجه به چارچوب سیاست کنونی آمریکا در خاورمیانه که پایه آن در دوران بعد از جنگ جهانی دوم بنا شده است، ما نباید انتظار چرخش چشمگیری در سیاستهای دولت بایدن در مورد کشورهای عربی داشته باشیم.
وی ادامه داد: محور عبری - عربی نیز به ادامه حمایت آمریکا از کشورهای عربی به خصوص در مقابله با ایران کمک خواهد کرد. چرا که سیاست خارجی آمریکا روی محورهای ثابتی میچرخد که با روی کار آمدن این رئیسجمهور یا آن رئیسجمهور تغییر نمیکند.
نظر شما