صنایع‌دستی در پردیس؛ چالش هنرمندان و راهکار مسئولان

تهران- ایرنا- گرانی مواد اولیه، وسایل کار، اجاره محل، بالارفتن هزینه تبلیغات و تردد و هزار و یک مشکل دیگر کار هنری، راه پر دست‌اندازی را پیش روی هنرمندان صنایع دستی در پردیس استان تهران گذاشته است.

درشهرستان پردیس بیش از ۲۰۰هنرمند در ۲۰ کارگاه فعالیت دارند و برخی از آنها محصولات هنری را در منازل خود تولید کرده و به بازار عرضه می‌کنند و هیچ توقعی هم برای دریافت تسهیلات ندارند.

آن‌ها پی‌گیری برای دریافت تسهیلات را کاری وقت گیر و پروسه‌ای بلند مدت می‌دانند که گاهی با اعلام یک تبصره از سوی دستگاه‌های واگذار کننده، واجد شرایط شناخته نمی‌شوند و تمام زحمات و زمانی که برای دریافت تسهیلات گذاشتند به هدر می‌رود.

محسن شهیدی فر هنرمند سرامیک ساز در منطقه صنعتی سیاهسنگ است و به خبرنگار ایرنا می‌گوید: ۲۰ سال است که در رشته سرامیک‌سازی در این ناحیه صنعتی فعالیت می‌کنم و با سه کارگر کارم را شروع کردم و هم اینک تعداد آن‌ها به ۷۰ نفر رسیده است و تا به حال هیچ کمکی دریافت نکردم.

یک بانوی هنرمند این منطقه نیز که خود را مینایی معرفی می کند، از کارهای اداری و وقت گیر ثبت آثار هنری گلایه دارد و می‌گوید: برای انجام امور اداری ثبت آثار هنری گرفتاری زیادی داریم و اگر برای تسریع در کارهای اداری ثبت آثار هنرمندان برنامه ریزی شود کارها بهتر پیش می‌رود و در وقت و هزینه ما هم صرفه جویی می‌شود.

هنرمند دیگری ایجاد بانک اطلاعاتی هنرمندان را حلقه مفقوده بین تولید کننده و خریدار می‌داند و می‌گوید: ارتباط بین تولید کنند و خریدار راهکار مناسبی برای شناسایی و معرفی محصولات هنری است که صاحبان آن‌ها به دلیل نداشتن مشتری با مشکلات اقتصادی مواجه هستند.

گرانی مواد اولیه، ارائه تسهیلات با سود بالا، مشکلات صدور مجوز برخی دیگر از مشکلاتی است که هنرمندان شهرستان پردیس با آن‌ها مواجه هستند و از مسئولان شهرستان درخواست و انتظار همراهی و حمایت دارند.

پردیس ظرفیت هنری خوبی دارد

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران پس از بازدید از کارگاه‌های هنری در مناطق مختلف شهرستان می‌گوید: در نخستین بازدید، بیش از آنچه که انتظار داشتم شاهد ظرفیت خوب هنری در این شهرستان بودم.

پروانه حیدری با اشاره به صنایع دستی فعال در شهرستان، اظهار داشت: کارگاه‌های ساخت ساز سنتی، قلم زنی، ساخت زیور آلات سنتی، سراجی سنتی، سرامیک و سفال بخشی از فعالیت ۲۰۰ هنرمند ساکن این شهرستان در ۲۰ کارگاه هنری فعال با اساتید برجسته و ممتاز است.

وی ادامه داد: تعداد زیادی از هنرمندان مشکل بیمه دارند و در این راستا صنعتگران و هنرمندان در هر رشته‌ای که فعال هستند در صورت دریافت مجوز اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری هر استان می‌توانند از مزایای بیمه روستائیان و عشایر استفاده کنند اما ایراد این بیمه نداشتن دفترچه درمانی است و تنها سابقه کار هنرمند در آن لحاظ می‌شود.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران گفت: با هماهنگی اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان پردیس مشکل تامین مواد اولیه هنرمندان رشته‌های سرامیک، چرم و قلم زنی برطرف خواهد شد و ارائه تسهیلات مشاغل خانگی با سود پایین برای هنرمندان صنایع دستی دارای مجوز در نظر گرفته شده است.

حیدری با اشاره به رفع مشکل فروش صنایع دستی هنرمندان شهرستان، اظهار داشت: ساخت بازارچه صنایع دستی با دستور عبدالعظیم رضایی فرماندار شهرستان و توسط شهرداری پردیس در دست اقدام و اجرا است و با برنامه ریزی انجام شده در دهه فجر سال آینده افتتاح و به بهره برداری می‌رسد.

وی با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای هنرمندان در زمان همه گیری ویروس کرونا، اظهار داشت: در استان تهران بیش از ۱۸ هزار هنرمند صنعتگر که نام آن‌ها در سامانه ثبت شده در رشته‌های صنایع دستی به صورت خانگی و کارگاهی فعالیت دارند و تعداد زیادی از صنعتگران بیمه شده و غیر بیمه‌ای به سامانه معرفی و از تسهیلات ایام کرونا استفاده کردند.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران ادامه داد: نمایشگاه مجازی و ملی نیز توسط این معاونت برای فروش محصولات تمام هنرمندان در سطح کشور برگزار شده است تا هنرمندان بازار فروش خوبی برای محصولات خود داشته باشند.

حیدری ضمن تقدیر از مهدی حسین نژاد معاون برنامه ریزی فرماندار و مرتضی همتی شهردار پردیس، اظهار داشت: مشکل کمبود فضای کار و آموزش یکی از هنرمندان نساجی که در منزل خود کارگاه پارچه بافی راه‌اندازی کرده بود، بررسی و مقرر شد با همکاری شهرداری پردیس محلی برای آموزش، تولید و توسعه کار پارچه بافی سنتی در اختیار وی قرار گیرد.

احیای رشته‌های منسوخ شده هنری توسط وزارت میراث فرهنگی

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان پردیس نیز به خبرنگار ایرنا گفت: وزارت میراث فرهنگی درصدد احیای رشته‌های هنری منسوخ شده است و بانوی هنرمند پردیسی که دارای مدرک دانشگاهی پارچه بافی است در این شهر شناسایی شده و حمایت از این هنرمند در دستور کار قرار گرفته است.

سمیه خاکپور ضمن قدردانی از هنرمندان شهرستان پردیس، اظهار داشت: بیش از ۲۰۰ هنرمند شاخص و فعال در سطح شهرستان پردیس شناسایی شده که تمامی آن‌ها استاد و خبره فن هستند.

وی اضافه کرد: کارگاه‌های صنایع دستی شهرستان در حال توسعه هستند و به زودی کارگاه چرم دوزی یکی دیگر از هنرمندان افتتاح خواهد شد.

خاکپور با اشاره به ضرورت حمایت از هنرمندان شهرستان، اظهار داشت: تسیلات پشتیبان بیمه عشایر به تمامی هنرمندانی که تشکیل پرونده بدهند تعلق می‌گیرد و آسان سازی فرایند صدور مجوز هنرمندان در دست اقدام است و هنرمندان صنایع دستی از پرداخت مالیات معاف هستند.

آماده کمک‌رسانی به هنرمندان هستیم

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان نیز پردیس گفت: تامین مواد اولیه و بخش فروش محصولات به حوزه صنعت و معدن باز می‌گردد و این اداره با توجه به تعامل خود با سایر ادارات می‌تواند سهمی در تامین مواد اولیه برای هنرمندان شهرستان داشته باشد.

حامد سوریان گفت: تامین مواد اولیه در سطح شهرستان را در حد اختیار قانونی انجام می‌دهیم و برای مواد اولیه مورد نیاز خارج استان تهران از ارتباطات بین دستگاهی خود استفاده کرده و مواد اولیه مورد نیاز را با قیمت مناسب و معطلی کمتر در اختیار هنرمندان قرار می‌دهیم.

وی با بیان اینکه ماده اولیه آثارهنری آنالیز قیمت دارند، اظهارداشت: قیمت گذاری بر روی محصولات هنری بر عهده متخصص است و شاهد تنوع زیادی در قیمت گذاری صنایع دستی هستیم، ماده اولیه آنالیز قیمت دارد و مواد اولیه با قیمت پایین‌تری به دست هنرمندان می‌رسد.

شهرستان پردیس با جمعیتی در حدود ۳۰۰ هزار نفر در شرق پایتخت قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha