به گزارش ایرنا، سرهنگ محمدعارف سپهری روز دوشنبه در اختتامیه همایش ملی مرز، مناسبات اجتماعی و توسعه فرهنگی که به صورت مجازی و به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی کردستان برگزار شد، با اشاره به مشارکت مردم مرزنشین در برقراری امنیت اظهار داشت: بهره مندی از ظرفیتهای فرهنگی در مرز، زمینه ساز امنیت پایدار و در نهایت توسعه همه جانبه است.
وی با بیان اینکه رصد علمی مرز می تواند به رفع مشکلات آن کمک شایانی کند، اضافه کرد: امیدواریم خروجی همایش ملی مرز، مناسبات اجتماعی و توسعه فرهنگی در کردستان، زمینه تغییر دیدگاه و رویکرد دست اندرکاران مرز را فراهم کند.
جانشین فرمانده مرزبانی کردستان وجود ۲۲۷ کیلومتر مرز با کشورهای همسایه در این استان را بستر مناسبی برای توسعه مراودات فرهنگی قلمداد کرد و افزود: مرزهای کردستان ظرفیت بسیار خوبی به لحاظ گردشگری دارد که تاکنون بدون استفاده و توجه مانده است.
سرهنگ سپهری تاکید کرد: بسیاری از موضوعات و نابسامانیهایی که ریشه در اقتصاد دارد و معیشت مرزنشینان را تحت تاثیر قرار داده با بهرهگیری از ظرفیت مرز قابل رفع است البته در مناسبات اجتماعی و فرهنگی مرزنشینان اولین قشری هستند که به لحاظ کارکردهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با آن درگیر شده و تحت تاثیر قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه توسعه فرهنگی بسیار مهم است، یادآور شد: از گذشته دور، مرزنشینان ۲ سوی مرزها با هم مراودات و ارتباطات فرهنگی و اقتصادی داشتهاند و موضوع این همایش میتواند به موضوعات فرا سرزمینی کمک کند.
راهکار علمی بستر توسعه فرهنگی مرز
رییس جهاددانشگاهی کردستان هم در این نشست اظهار داشت: مشکلات مرز نیازمند ارائه راهکارهای علمی است که این همایش سرآغازی برای حرکت عملی به شمار میرود.
اکبر اسدی به مرز مشترک بین کردستان و عراق اشاره کرد و افزود: مرز هم فرصت و هم تهدید است که با رشد فرصتها میتوان توسعه استان را شاهد بود.
وی هدف از برگزاری این همایش را بررسی مساله مرز با نگاه علمی، شناسایی تجربی زیستی مرزنشینان، مناسبات قومی، مهاجرت، توریسم و توسعه مرز اعلام کرد و گفت: زندگی مردم در مناطق مرزی، ارتباط تنگاتنگی با مردم سایر مناطق کشور دارد و مشکلات و مزایای مرز قابل انتقال به سایر مناطق کشور است.
اسدی تاکید کرد: مطالعه ابعاد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مرز میتواند به شناسایی نقاط قوت و ضعف و ارائه راهکار برای توانمندسازی مردم مناطق مرزنشین کمک کند.
وی با بیان اینکه انتقال کالاهای فرهنگی از نمونههای مشخصی است که در مرز به عنوان یک پدیده خود را نشان داده است، یادآور شد: تداوم برگزاری چنین همایشهایی منجر به شناسایی علل و عوامل این حرکت و نیز ارائه راهکار برای مقابله با آن میشود.
فراخوان همایش ملی مرز، مناسبات اجتماعی و توسعه فرهنگی سال گذشته منتشر و ۳۵ مقاله از هفت استان تهران، همدان، کرمانشاه، کردستان، سیستان بلوچستان، گلستان و گیلان به دبیرخانه همایش ارسال شد.
پس از ارزیابی هیات داوران که از اساتید برجسته جامعه شناسی کشور هستند ۱۸ مقاله به صورت سخنرانی و پوستر پذیرش شد.
نظر شما