بخش عربی دویچه وله در گزارشی نوشت :
به یادماندنی ترین رویداد امسال بیماری همه گیر کرونا بود که طی چند ماه، جهان و تمام جنبه های زندگی بشری را تحت تأثیر قرار داد که هنوز هم ادامه دارد.
در حالی که برخی معتقدند دنیا به روال قبل از بحران کرونا باز نخواهد گشت، اما مبتکران و دانشمندان سعی کرده اند تا با دستاوردهای نوین خود آسیب های کووید- ۱۹به مبتلایان و خانواده های آنها را به حداقل برسانند.
کشورهای عربی نیز از این قاعده مستثنی نبودند و ابتکارات ، ایده ها ، نوآوری ها و اختراعاتی را با هدف تسهیل روزهای قرنطینه، کمک به تیم های پزشکی در انجام معاینات و حتی فراهم آوردن محیط روانشناختی و روانی مناسب، پدید آوردند.
رباتهای امدادرسان
بسیاری از اختراعات و نوآوری های برجسته عربی در گروه خدمات درمانی قرار دارند، زیرا مبتکران عربی تمام تلاش خود را برای کمک به کادر درمان در جمع آوری اطلاعات پزشکی و انجام آزمایشات انجام می دهند.
شاید ربات «کرا ۳» مصری معروف ترین این نوآوری ها باشد، زیرا این ربات مورد توجه بسیاری از رسانه های بین المللی قرار گرفت و در لیست سازمان ملل با عنوان «۵۰ نوآوری برتر آفریقا برای مقابله با بحران کرونا» سازمان ملل به ثبت رسید.
این ربات با انجام آزمایش های طبی افراد از طریق اندازه گیری دمای بدن ، گرفتن نمونه خون ، سونوگرافی و عکس برداری از قلب، داده های پزشکی را برای افراد جمع آوری می کند و نتایج را بر روی صفحه نصب شده بر روی قفسه سینه بیمار به او نشان می دهد. ربات کرا ۳ چهره ای شبیه به صورت انسان دارد و همین امر آن را از سایر ابتکارات دیگر در این زمینه متمایز می کند.
اما ربات تونسی به نام «یاسمین» هر چند چهره جذابی ندارد اما در حال انجام آزمایش های زیادی در بیمارستان دانشگاه «سهلول» تونس است و به کاهش مبتلایان به این ویروس کمک می کند و نکته جالب این است که این ربات به لهجه تونسی به سوالات بیماران پاسخ می دهد.
ربات دیگر از کشور قطر به نام «ربات نگهبان» است که داده های پزشکی افراد را جمع آوری می کند با این تفاوت که کار ضدعفونی کردن سطوح را در محلهای کاری و ادارات انجام می دهد همچنین این ربات افرادی را که از ماسک استفاده نمی کنند شناسایی می کند.
وزارت کشور قطر اواسط فروردین ماه همچنین اعلام کرد
جهت جلوگیری از تجمعات و رصد عبور و مرور استفاده میکند.
روزنامه الرایه روز یکشنبه به نقل از وزارت کشور قطر نوشت: این ربات که «العساس» نام دارد به هشت دوربین ثابت و متحرک مجهز میباشد و قادر است با شناسایی چهرهها، تصویر افراد متخلف را به مرکز ملی فرماندهی ارسال کند.
وزارت کشور قطر اضافه کرد که این ربات امنیتی، وظایف دیگری از جمله دسترسی به اجتماعات و انجام گشتهای ویژه در محلات مسکونی و اماکن عمومی را برعهده دارد.
وزارت کشور قطر پیش از این در پی شیوع کرونا در این کشور با استفاده از بلندگو و هواپیمای کوچک بدون سرنشین، مردم را به ماندن در خانه تشویق میکرد.
در میان ترس و اضطراب همه گیری کووید- ۱۹ و آمادگی پایین این کشورها در مقابله با آن، همبستگی اجتماعی آنها با هم کمک کرد تا ابتکارات فردی یا جمعی در بسیاری از شهرهای عربی با شعار یک دست واحد برای کمک پدید آید.
به گزارش خبرگزاری فرانس ۲۴، علاوه بر این نوآوری ها در حوزه علمی ثروتمندان، وزرا ، نمایندگان مجلس و شرکت ها، کمک های مالی سخاوتمندانه ای را به صندوق مبارزه با اپیدمی کرونا ارائه دادند که مجموعاً بیش از سه میلیارد دلار بود و از کشور مغرب آغاز شد.
یک شرکت عمانی نیز تصمیم گرفت ماسک های تنفسی مصنوعی را تولید کند و آنها را به صورت رایگان در اماکن مختلف بهداشتی توزیع کند.
در لبنان هم جنبشی به نام « شانه به شانه یکدیگر» یک شبکه ایمنی را برای کسانی که به دلیل بحران ویروس کار خود را از دست داده اند، راه اندازی شد.
تونس ۱۵۰ کارگر را در کارخانه تولید تجهیزات حفاظتی پزشکی، برای تولید ماسک و لباس استریل به مدت یک ماه به کار گرفت و توزیع غذای رایگان را در محلهای قرنطینه بیماران توزیع کرد.
اقدامات مشابه دیگری نیز در مصر ، سوریه ، عراق و سایر کشورهای عربی صورت گرفته است.
ربات مغربی «شامه» از برجسته ترین این اقدامات در زمینه پیشگیری از خشونت علیه زنان در ایام قرنطینه بود، زیرا صندوق جمعیت سازمان ملل متحد از مغربی ها خواست تا در این زمینه از دانشگاه «القاضی عیاض» که ساخت آن را فراهم کرده است، کمک بگیرند.
این ربات قادر به تعامل با انسان است و توانایی تجزیه و تحلیل حالات چهره را دارد. صندوق سازمان ملل متحد از شامه برای راه اندازی کارزار جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان در شبکه های اجتماعی استفاده کرد.
آموزش از راه دور
کرونا فقط در بخشهای بهداشتی و اقتصادی تأثیرگذار نبود بلکه بخش آموزش را نیز تحت تاثیر قرار داد زیرا دانش آموزان و معلمان با رفتن به مدرسه دچارآسیب می شدند اما فناوری توانست در این زمینه کمک کند و آموزش از راه دور در خانه را امکان پذیر کند.
هزاران معلم تقریباً در تمام کشورهای عربی به آموزش از راه دور از طریق اینترنت و استفاده از برنامه های ارتباطی موجود برای آموزش دانشجویان و دانش آموزان به صورت صوتی و تصویری یا ضبط درس و سخنرانی و بارگذاری آنها در اینترنت روی آورده اند.
همچنین کمپینی با همکاری صندوق کودکان، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی اسلامی سازمان ملل راه اندازی شد وهدف آن ارائه محتوای الکترونیکی برای آموزش کودکان در زمینه سلامتی، یادگیری و رشد و کسب مهارتهای جدید و حمایت از آنها از نظر روانی و ذهنی با ارائه اطلاعاتی در مورد راههای جلوگیری از ویرس کرونا و کمک به آنها برای سازگاری با تغییرات جدید است.
نظر شما