بازماندن ازتحصیل قصه تازه ای درجامعه نیست و همه ما بارها شاهد دیدن و شنیدن نمونه های عینی آن در جامعه بوده ایم که افرادی با وجود میل به تحصیل، امکان حضور درکلاس درس معلم را ندارند.
امسال شمار دانش آموزان بازمانده و یا ترک تحصیل در استان ها ازجمله البرز با افزایش روبرو شده که علت این افزایش را می توان در تداوم شیوع ویروس کرونا و آموزش در فضای مجازی جستجو کرد.
شیوع ویروس کرونا نه تنها دانش آموزان را از مدرسه رفتن محروم کرد بلکه بستربازماندن از تحصیل بسیاری ازدانش آموزان در فضای مجازی مدارس را نیزبه وجود آورد.
موضوع مهم بازماندن از تحصیل در این شرایط کرونایی برای مردم مشهود ترشده است زیرا در محل زندگی خود شاهد افزایش تعداد کودکان و نوجوانان کار شده اند.
افزایش تعداد گروه سنی دانش آموزی به علت وضعیت بداقتصادی خانواده ها به سمت فروشندگی، جمع آوری پسماند، پاک کردن شیشه خودروها ، نظافت ساختمان و سایرفعالیت هایی که توان انجام آن را داشته باشند، روندی نگران کننده دارد.
محروم ماندن از علم آموزی از نگاه کارشناسان بسیار دردناک است در حالی که ممکن است برای بازماندگان از تحصیل به علت سن کم از اهمیت بالایی برخوردار نباشد.
تحصیل کردن حق قانونی کودکان و نوجوانان است اما وضعیت افرادی که به هر دلیل از این نعمت محروم می شوند در روحیه بسیاری از مردم تاثیر منفی می گذارد.
بارها ازطریق رسانه های جمعی شنیده ایم که مسوولان برای برطرف کردن نگرانی ها با موضوع بازماندگان از تحصیل گردهم آمده اند تا چاره ای بیندیشند اما این مشکل همچنان درجامعه وجود دارد و دراین وضعیت کرونایی حتی آمارآن نیز افزایش یافته است.
موضوع بازماندگان ازتحصیل نه تنها برای مسوولان نگران کننده است بلکه درتنویرافکارعمومی نیزناخوشایند بوده و حس منفی و ناامید کننده ای به افرادی که دغدغه تعلیم و تربیت دارند، دست می دهد.
تحصیل حق قانونی همه قشرها
جامعه شناس البرزی می گوید: تحصیل کردن حق قانونی فرزندان درهرخانواده است که ممانعت از آن جرم محسوب می شود لذا فراهم آوردن بستر مناسب آموزش برای دختران و پسران از مسائل مهمی است که نباید مورد بی توجهی قرارگیرد.
علی طاهری خلوص اظهارداشت: چتر عدالت آموزشی در جامعه گسترده است ولی نباید اجازه داد که حتی یک کودک و یا نوجوان از تحصیل بازبماند؛ بی توجهی به تحصیل فرزندان در خانواده ها از جمله در استان مهاجرپذیر البرزکه در آن اقوام مختلف با نگرش های متفاوت زندگی می کنند نیاز به نگاه کارشناسی و دلسوزانه دارد.
وی تصریح کرد: امروزه هرچند تعدادبازماندگان از تحصیل نسبت به گذشته کم است اما خانواده هایی را می بینیم که تمایل به ادامه تحصیل دختران به لحاظ اعتقادات قومی و بومی را ندارند و می گویند دختر باید خانه داری بیاموزد تا به خانه بخت برود و پسران نیز باید کارکنند و کمک خرج خانواده باشند.
وی یادآورشد: مشکلات اقتصادی و خانوادگی از مهمترین علل بازماندن کودکان و نوجوانان از تحصیل است که می توان با گفت و گو و بررسی مشکلات، زمینه حضورآنها درکلاس درس را بوجود آورد.
طاهری خلوص چترآموزش و پرورش ایران را بسیارگسترده دانست واضافه کرد: تحصیل کردن یک نیاز ضروری و الزامی برای هرکودک درکشوراست که ممانعت ازآن جرم محسوب می شود.
وی ادامه داد: شیوع ویروس کرونا در افزایش آماربازماندگان از تحصیل درسالجاری تاثیرگذاربوده که باید چاره ای اندیشید.
وی گفت: شناسایی کودکان بازمانده از تحصیل، بررسی دلایل بازماندگی و بازگشت پایدارآنها به چرخه آموزش سه اقدام اصلی است که نیاید ازآن غفلت کرد.
وی معتقد است که آموزش و پرورش استان درسالهای اخیر بستری مناسب برای ادامه تحصیل فرزندان البرزی فراهم کرده است و شرایطی که دراین استان به دلیل هم جواری با تهران بزرگ ،مهاجرپذیری و آسیب های ناشی ازآن برخورداربوده درهیچ نقطه ای از کشور وجود نداشته است.
طاهری خلوص مشکلات اقتصادی و خانوادگی را ازمهمترین دلایل بازماندن ازتحصیل درگروه سنی دانش آموزی برشمرد و افزود: پیشنهاد تخصیص اعتبارویژه از سوی دولت و تصویب آن در بودجه ۱۴۰۰ درمجلس شورای اسلامی در راستای حمایت پایدارو هدفمند ازاشتغال وادامه تحصیل اینگونه دانش آموزان به ویژه آموزش مجازی و تهیه ملزومات آن، آموزش اولیا ، شناسایی خانه به خانه آنها و تهیه شناسنامه کامل آنها درشرایط کرونایی ازمهمترین اقداماتی است که می بایست مورد توجه قرارگیرد.
وی که سال ها کارشناس و مشاورآموزش و پرورش استان البرز بوده، یادآورشد: یکی از وظایف آموزش و پرورش جذب اینگونه دانش آموزان می باشد ولی متاسفانه اعتبارخاص وقابل توجهی دراین زمینه اختصاص پیدا نکرده است.
مشکلات روحی محرومیت از تحصیل
دکتر محمدر ضا فلاح نژاد از روانشناسان البرزی می گوید: ماموریت ذاتی آموزش و پرورش فراهم کردن فرصت های دسترسی به آموزش برای گروه سنی دانش آموزی از همان پایه اول ابتدایی است.
وی بیان داشت : محرومیت کودکان از تحصیل و قرار گرفتن در میان مشکلات کاری و زندگی آسیب های روحی جبران ناپذیری برای آنان در بردارد کما اینکه بسیاری از کودکان کار و خیابان گرفتار آسیب های اجتماعی می شوند.
وی عنوان کرد: ویروس کرونا آموزش را مجازی کرد وعدم دسترسی دانش آموزان به گوشی هوشمند و یا تبلت موجب شد تا برخی ازکودکان و نوجوانان از تحصیل بازبمانند و درس خواندن را رها کنند.
وی افزود: ایجاد فرصت آموزش برای کودکان و نوجوانان، مسئولیتی است که نباید ازآن غافل شد زیرا یک عمرزندگی فرد را تحت تاثیرخود قرارمی دهد.
دکترفلاح نژاد تصریح کرد: برای پیشگیری ازافزایش بازماندگان ازتحصیل و شناسایی افرادی که ازاین حق محروم مانده اند نیازبه پیگیری، بررسی دقیق علمی وارائه راهکارهای مناسب دارد تا دیگردلایلی همانند شرایط فرهنگی، فقر، دوری مسافت، ازدواج زودهنگام و تعصبات قومی موجب بازماندن ازتحصیل نشود.
وی تاکید کرد: بازماندن ازتحصیل امروزه به هردلیلی باور و تحمل آن سخت است زیرا با توجه به امکانات مختلفی که درحوزه آموزشی وجود دارد می توان آن را مدیریت کرد.
پوشش تحصیلی
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش البرزگفت: براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، یکی از مهمترین رسالت های آموزش و پرورش زیرپوشش قراردادن همه کودکان لازم التعلیم است.
دکتر یونس جاویدنسب افزود: بازمانده از تحصیل به افراد بین شش تا هفده ساله گفته می شود که یا هرگز به مدرسه نرفته اند یا پس از گذراندن چند سال تحصیلی مدرسه را بنا به دلایل مختلف ترک کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: بازماندگان از تحصیل به دو گروه لازم التعلیم های دوره آموزش ابتدایی و ترک تحصیل های متوسطه دوره اول و دوم را شامل می شود.
وی بیان داشت: دراستان البرز یک هزار و ۷۴۶ بازمانده از تحصیل داریم که بسیاری از آنها به دلیل مهاجرت، نقل مکان داخلی، و نداشتن راههای تماس تلفنی، شناسایی به کندی صورت می گیرد.
وی یادآورشد: تا کنون ۵۰۰ نفر ازبازماندگان از تحصیل درالبرز شناسایی شده اند که برای دسترسی به سایربازماندگان نیازمند مشارکت همه جانبه سایر دستگاه های اجرایی استان، رسانه ها و خانواده ها می باشیم.
جاوید نسب عنوان کرد: شیوع ویروس کرونا موجب افزایش بازماندگان از تحصیل به علت مشکلات اقتصادی خانواده ها شده است.
وی فقرمالی و فرهنگی، بد سرپرستی، اشتغال به کار، ازدواج زودهنگام، بیماری صعب العلاج و عقب ماندگی ذهنی را ازجمله دلایل بازماندن از تحصیل درچرخه آموزشی ذکر کرد.
وی گفت: البرز استانی مهاجرپذیر است که بیشترین جمعیت بازماندگان از تحصیل آن در مناطق حاشیه شهرها می باشد.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش البرز ادامه داد: باید تلاش کنیم کودکان ابتدایی را با رفع موانع به مدرسه بازگردانیم.
وی اظهارداشت: لازمه آموزش غیرحضوری داشتن هزینه اینترنت، تبلت و یا گوشی همراه هوشمند است در حالی که تعدادی از خانواده ها توان تهیه این امکانات را در این شرایط سخت اقتصادی ندارند.
جاویدنسب یادآورشد: دانش آموزان درطلایی ترین دوران فراگیری آموزش به سر می برند که به هردلیلی فاصله گرفتن ازاین فرصت می تواند آنها را از مسیرهای رشد و پیشرفت بازدارد و توانایی و استعداد آنان به مسیرهای نامناسب هدایت شود.
وی تاکید کرد: امسال وضعیت دانش آموزان بازمانده از تحصیل با اضافه شدن مشکلات ناشی از ویروس کرونا، نگرانی خانواده ها و فشارهای اقتصادی ناشی ازاین بیماری تغییر و افزایش یافته است.
شناسایی بازماندگان از تحصیل
استاندارالبرزگفت: موضوع بازماندن از تحصیل بسیار دردناک است که رفع این دغدغه دراستان نیاز به تشکیل نشست تخصصی مدیران دستگاه ای اجرایی با نگاه کارشناسانه درکوتاه ترین زمان ممکن دارد.
دکترعزیزاله شهبازی بهره مندی افرادلازم التعلیم را یک حق قانونی درجامعه عنوان کرد واظهارداشت: ویروس کرونا مشکلات دانش آموزان بازمانده ازتحصیل را بیشترکرد.
وی خاطرنشان کرد: امسال وضعیت دانش آموزان بازمانده از تحصیل با اضافه شدن مشکلات ناشی ازشیوع ویروس کرونا و نگرانی خانوادها و فشارهای اقتصادی درنتیجه بیماری کووید ۱۹ تغییر و به نوعی افزایش یافته است.
وی بیان داشت: لازم است درکنارآموزش و پرورش سایرنهادها و دستگاه های مسوول برای رسیدگی به رفع محرومیت همانگونه که رهبرمعظم انقلاب فرمودند وارد عمل شوند.
شهبازی تصریح کرد: باید دانش آموزان بازمانده از تحصیل را درالبرز شناسایی کنیم که این مهم نیاز به بسیج عمومی دارد تا امکان تحصیل آنها فراهم آید.
وی یادآورشد: این موضوع مهم درنشست اخیرشورای آموزش و پرورش استان مطرح شد تا با ابلاغ مصوبات آن به فرمانداری ها، سایردستگاه ها و نهادها مبنی برهمکاری درامرشناسایی و جذب کودکان بازمانده از تحصیل و تارک تحصیل دراستان بوجود آید.
وی تاکید کرد: شناسایی، جذب،آموزش و نگهداشت کودکان لازم التعلیم ۶تا ۱۲ سال واجد شرایط ثبت نام درپایه اول، جلوگیری از بازماندگی ازتحصیل و پیشگیری از ترک تحصیل با ارتقاء کیفیت آموزشی از محورهای مهمی است که دراستان البرز باید به آن نگاه ویژه داشت.
استان البرز ۴۷۳ هزاردانش آموز دارد.
نظر شما