فریدون یاوری روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به مشاهده نمونه هایی از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور گفت: براساس مشاهدات کارشناسان محیط زیست کرمانشاه، این استان تاکنون از لحاظ شیوع این بیماری پاک محسوب می شود.
او با اشاره به اینکه با فرا رسیدن فصل سرما احتمال شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان افزایش پیدا می کند، گفت: تیم های نظارتی به منظور پایش پرندگان وحشی در سطح استان تشکیل شده اند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه یادآور شد: این تیم ها در محل های تجمع پرندگان مهاجر و پرندگان بومی به صورت مداوم کار گشتزنی و پایش را انجام می دهند.
یاوری با اشاره به اینکه در روزهای اخیر میزان گشتزنی تیم های نظارتی محیط زیست افزایش پیدا کرده است، گفت: در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوک با همکاری اداره کل دامپزشکی به منظور مقابله با این بیماری اقدام خواهد شد.
آنفلوآنزای پرندگان
آنفلوآنزای پرندگان، بیماری تنفسی، واگیردار ویروسی طیور اهلی، صنعتی و سایر پرندگان است که به وسیله ویروس های تیپ A آنفلوآنزای پرندگان ایجاد می شود.
بیماری آنفلوآنزای طیور در پرندگان به ۲ فرم بالینی بسیار بیماری زا (فوق حاد) مانند تحت تیپ های HSN۱ و H۵N۸ و کم بیماری زا (کم حدت) مانند H۹N۲ مشاهده می شود.
سرشماری پرندگان
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه در بخش دیگری از صحبت های خود به ورود پرندگان مهاجر به استان اشاره کرد و گفت: کار سرشماری پرندگان بومی استان از اوخر آبان ماه آغاز شده است و تا ۱۰ آذر ادامه دارد.
یاوری افزود: در سرشماری سال گذشته چهار هزار و ۳۰۸ پرنده شامل گونههای مختلف از جمله حواصیل خاکستری و سفید، بوتیمار، خوتکا، اردک سرسبز و لک لک سفید در استان کرمانشاه سرشماری شدند.
وی عنوان کرد: پس از پایان سرشماری پرندگان بومی، روند سرشماری پرندگان مهاجر در استان نیز آغاز می شود و تا پایان اسفند ماه ادامه خواهد داشت.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه توضیح داد: روند ورود پرندگان مهاجر به استان کرمانشاه از اوایل آذر ماه آغاز می شود و باتوجه به شرایط جوی تا اوایل بهار ادامه دارد.
به گفته یاوری، ماندگاری پرندگان مهاجر در کرمانشاه بستگی به وضعیت هوا دارد و در صورتی که بروز یخبندان های شدید زمستانی، این پرندگان استان را ترک و به عرض های جنوبی تر مهاجرت می کنند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه با اشاره به اینکه یکی از مسیرهای ورود پرندگان مهاجر به کشور از نوارهای مرزی غرب است، افزود: پرندگان مهاجر که معمولا از منطقه سیبری وارد کرمانشاه می شوند، پس از آغاز سرمای شدید در نوار شمالی کره زمین روند مهاجرت خود را آغاز می کنند.
شکار پرندگان در کرمانشاه ممنوع است
یاوری با بیان اینکه به منظور حفاظت از پرندگان مهاجر و پرندگان بومی هیچ مجوزی برای شکار پرندگان در سطح استان صادر نمیشود، افزود: ممنوعیت شکار پرندگان در استان کرمانشاه از ۲ سال قبل آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه با تاکید بر اینکه حفاظت از پرندگان مهاجر به صورت ویژه در دستور کار قرار دارد، گفت: با کمک مردم بومی و گشت های مدام محیط بانان برنامه حفاظت از پرندگان مهاجر را انجام می دهیم.
به گزارش ایرنا، پرندگان مهاجری که وارد استان کرمانشاه می شوند عمدتا شامل خوتکا، حواصیل، لکلکها، مرغابی، قو و اردک هستند.
استان کرمانشاه ۲ میلیون و ۴۹۹ هزار هکتار مساحت دارد که ۷۰ درصد آن را عرصههای منابع طبیعی با بیش از ۵۲۷ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۹۲ هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت در ۱۴ شهرستان، ۳۱ بخش، ۳۲ شهر، ۸۶ دهستان و ۲ هزار و ۵۹۵ آبادی دارد و ۲.۴ درصد جمعیت کشور در این استان سکونت می کنند که از این تعداد ۷۵ درصد در نقاط شهری و ۲۵ درصد در نقاط روستایی زندگی می کنند.