جنگل‌های حفاظت شده کرخه زیر چرخ بلدوزرها

اهواز - ایرنا - قطع درختان و تخریب بازمانده جنگل‌های نیمه گرمسیری خوزستان، در منطقه حفاظت شده کرخه با وجود مخالفت کارشناسان و فعالان محیط زیست همچنان ادامه دارد.

بلدوزرها این بار به جان جنگل‌های کرخه در شهرستان شوش افتاده‌اند. پیمانکاران با مجوز ستاد بحران استان، به بهانه ساخت سیل‌بند، تخریب این جنگل‌ها را از حدود یک ماه پیش آغاز کرده و همچنان ادامه می‌دهند. قطع انبوه درختان و تسطیح و خاکریزی در این جنگل انبوه در حالی رخ می‌دهد که از یک ماه پیش تاکنون هیچکدام از مسوولان و فعالان واکنشی نسبت به آن نشان نداده‌اند.

عضو انجمن دوستداران شهر و طبیعت شوش در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، تخریب و قطع درختان جنگل‌های کرخه را غیرمجاز دانست و خواستار توقف تخریب این جنگل‌ها شد.

احمد زالی گفت: در پیگیری‌ این انجمن گفته شده که این تخریب‌ها با مصوبه ستاد مدیریت بحران خوزستان صورت گرفته و با وجود مخالفت اداره حفاظت محیط زیست و تشکیل پرونده قضایی، عملیات آن اجرا شده است.

وی با اشاره به بازدید اعضای این سمن از منطقه حفاظت شده کرخه، افزود: کمتر از یک ماه پیش، زمانی از تخریب جنگل مطلع شدیم که تعداد زیادی از درختان قطع شده و برشی از جنگل را کاملا از بین برده بودند؛ پیش از این در حدود شهریور از منطقه دیدن کرده بودیم که هنوز کار شروع نشده بود.

زالی ادامه داد: تخریب جنگل هنوز ادامه دارد و در صورتی که متوقف نشود، بخش زیادی از پوشش گیاهی انبوه و متراکم درختان جنگلی نابود خواهد شد.

این فعال محیط زیست اضافه کرد: ساخت سیل‌بند در این منطقه نیز دارای مشکل و شایبه است زیرا بر اساس تصاویر سیل فروردین پارسال، اصلا سیلاب از این محل نفوذ نکرده است.

رای دادگاه علیه جنگل‌های کرخه

منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش کرخه با حدود ۱۴ هزار هکتار وسعت، در حاشیه رودخانه کرخه در غرب خوزستان قرار گرفته که زیستگاه اصلی گوزن زرد از گونه‌های در خطر انقراض است. این منطقه حفاظت شده که بخشی از میراث طبیعی خوزستان با تنوع بسیار بالای گونه‌های جانوری و گیاهی، به شمار می‌رود در سال ۱۳۴۹ تصویب شد.

جنگل‌های کرخه قسمتی از بازمانده جنگل‌های نیمه گرمسیری دنیا و منطقه حفاظت شده کرخه هستند. جنگل‌های نیمه گرمسیری جهان در گذشته از سوریه تا ایران وسعت داشته که بازمانده آن اکنون فقط در حاشیه رودخانه‌های کرخه و دز در خوزستان (مناطق حفاظت شده کرخه و دز) باقی مانده است.

مخالف تخریب هستیم

فرماندار شوش در گفت و گو با ایرنا با اشاره به سیل ۹۸ در خوزستان، گفت: حسب ضرورت و با توجه به مباحثی که در کمیته بازسازی و نوسازی بحران استان مطرح شده، مقرر شد دورتادور شهر شوش سیل بند احداث شود.
عدنان غزی افزود: طبق استانداردها قرار بود این سیل بند حدفاصل زمینهای کشاورزی و منطقه حفاظت شده ساخته شود.
وی با بیان اینکه با تخریب در منطقه حفاظت شده کرخه مخالفیم، اضافه کرد: بر اساس آخرین گزارش، تخریبی در این منطقه صورت نگرفته و در همین راستا به زودی بازدیدی از آن صورت می گیرد.

رییس اداره پارک ملی کرخه نیز در گفت وگو با ایرنا، با انتقاد از تخریب‌ها در منطقه حفاظت شده کرخه اظهار داشت: ساخت سیل‌بند در این منطقه حفاظت شده به صورت غیرمجاز و برخلاف قوانین صورت گرفته و اداره حفاظت محیط زیست مخالفت خود را با آن اعلام کرده است.

محمد الوندی افزود: این طرح شامل ساخت سیل‌بند برای ۲ روستای شهرستان شوش به طول پنج کیلومتر است که همه آن در منطقه حفاظت شده کرخه واقع شده و باعث تخریب ۱۱ هکتار از این منطقه می‌شود.

وی از اعلام تعداد درختان قطع شده در این جنگل‌ها تاکنون خودداری کرد و گفت: تعداد زیادی از درختان جنگل در این طرح قطع شده که به مراجع مختلف اعلام شده است؛ این منطقه شامل جنگل‌های انبوهی است که در هر ۲۰ مترمربع حداقل یک درخت وجود دارد که به این ترتیب با ساخت سیل‌بند حجم تخریب بسیار زیاد خواهد بود.

الوندی توضیح داد: طرح ساخت این سیل‌بند، پس از حادثه سیل فروردین سال ۹۸ خوزستان آغاز شد. تاکنون یک هزار متر از آن در حاشیه روستای "دوار" از توابع شوش در حریم منطقه حفاظت شده کرخه ساخته شده و قرار بود دو ضلع دیگر آن خارج از حریم منطقه حفاظت شده در زمین‌های کشاورزی و روستاها احداث شود، اما متولیان ساخت سیل‌بند (مدیریت بحران شهرستان و بنیاد مسکن) نتوانستند روستاییان و کشاورزان را برای ساخت سیل‌بند در زمین‌هایشان قانع کنند، به همین دلیل طرح خود را تغییر دادند و آن را بدون مجوز در منطقه حفاظت شده اجرا کردند.

وی افزود: طرح ساخت سیل بند دوباره از اوایل تیر امسال آغاز شد که در همان ۵۰ متر اولیه، علیه پیمانکار به مراجع قضایی شکایت و کار را متوقف کردیم اما متاسفانه با وجود مخالفت صریح محیط زیست، رای دادگاه به نفع پیمانکار صادر و کار دوباره آغاز شد.

الوندی اضافه کرد: به دلیل پافشاری‌هایی که برای ساخت این سیل‌بند شده بود، پیشنهادهایی برای کاهش تخریب‌ها ارایه کردیم از جمله اینکه نیمی از طرح در منطقه حفاظت شده و بقیه در زمین‌های کشاورزی باشد، اما به این پیشنهاد توجهی نشده است.

به گفته وی، در یک ماه اخیر، ۲ هزار و ۵۰۰ مترمربع زیرسازی و کف تراشی شده، درختان جنگل قطع شده و خاکریزی کرده‌اند اما با توجه به تردد ماشین آلات و ادوات، انتظار می‌رود میزان تخریب‌ها بیشتر از انتظار باشد.

وی افزود: ما مخالف ساخت سیل‌بند نیستیم، امکان انجام این پروژه به اشکال دیگر که تخریب کمتری داشته باشد، وجود داشت، اما پیمانکار و مجری، راهکار ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر را برگزیدند که پوشش گیاهی انبوهی را از دست می‌دهیم.

الوندی ادامه داد: این اقدام قانون شکار و صید، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست و نیز قوانین عمومی کیفری در این خصوص را نقض می‌کند.

وی همچنین گفت: این منطقه در نزدیکی زیستگاه گوزن زرد قرار دارد و با توجه به اینکه جنگل‌ها لانه پرندگان و جانوران هستند، دارای تنوع جانوری و گیاهی بالایی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha