سید «علی آقازاده» روز پنجشنبه در نشست کارگروه اضطراری آلودگی هوای اراک، افزود: برق منطقه ای باختر مکلف است با دیسپاچینگ ملی هماهنگی لازم را انجام دهد که گاز مورد نیاز نیروگاه حرارتی شازند تامین شود و در صورتیکه اهمال در این خصوص صورت بگیرد، تولید برق در این نیروگاه بهویژه تا یک ماه آتی که وضعیت برودت و وارونگی هوا حاکم است، کاهش مییابد.
وی بیان کرد: نیروگاه شازند اکنون ۶ و نیم میلیون لیتر در روز مازوت استفاده می کند که از این لحظه فقط مجاز به مصرف روزانه ۲ میلیون لیتر است.
استاندار مرکزی ادامه داد:مقوله برودت هوا تا یک ماه آتی جدی است و نیروگاه پس از مصرف ۲ میلیون لیتر مازوت هرچه بخواهد تولید کند باید با مصرف گاز باشد و اگر زمینه تامین سوخت گاز وجود ندارد باید تولید خود را کم کند.
آقازاده عنوان کرد: بر اساس پیش بینی اداره هواشناسی استان مرکزی، هفته آتی بارندگی در استان وجود ندارد و برودت هوا باعث ایجاد شرایط اضطراری آلایندگی هوا میشود.
وی گفت: نیروگاه شازند باید از امروز نصب فیلتراسیون حداقل ۲ واحد خود را در دستور کار قرار دهد و تا یک سال آینده آن را عملیاتی کند و در این مدت در نشست های کارگروه آلودگی هوا گزارشی از روند کار ارایه دهد.
استاندار مرکزی افزود: دستگاههای اجرایی مربوطه باید در خصوص دریافت عوارض آلایندهها که در قانون هوای پاک آمده، پیگیریهای لازم را به کار گیرند.
آقازاده اظهار داشت: در سفر روز گذشته وزیر راه و مدیرعامل شرکت زیرساخت، اقدام خوبی برای کاهش آلودگی هوای اراک مبنی بر ابلاغ تقاطع غیرهمسطح مالک آباد به کنارگذر شمالی به همت جهادنصر اراک صورت گرفت که ممکن است تا یک سال و نیم آینده به اتمام برسد.
وی گفت: ۲ بانده شدن این جاده نیز در دست اقدام است که در صورت ایجاد این تقاطع، میتوان شهرداری و راهنمایی رانندگی را مکلف کرد ماشین آلات سنگین را در این گذرگاه عبور دهند و مانع ورود آنها به شهر شوند.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: نیروگاه شازند یکی از منابع آلاینده مهم در اراک و شازند است.
«علی اکبر کریمی» افزود: دغدغه مصرف سوخت مازوت همراه وجود داشته و رئیس جمهوری در سفر خود به استان مرکزی قول قطع مصرف مازوت در نیروگاه شازند را برای همیشه داد و مردم انتظار اجرای آن را دارند.
وی بیان کرد: استاندار مرکزی اواسط امسال در این خصوص مکاتباتی داشته و این مهم تاکید شده است که مصرف مازوت در نیروگاه حرارتی شازند نباشد.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: انتظار میرود که این دستور از سوی وزارت نفت و وزارت نیرو مورد توجه قرار گیرد، اگر محدودیتهایی در خصوص لزوم مصرف مازوت در کشور وجود دارد نباید فشار آن به نیروگاه شازند متحمل نشود.
کریمی عنوان کرد: ضرورت شرایط اقلیمی و محیطی، انصاف، عدالت و قانون، دستور رئیس جمهوری، هزینه اجتماعی و تهدید سلامتی از مواردی است که اعمال قانون در مورد مصرف سوخت گاز در نیروگاه شازند را الزام میدهد و انتظار است دستور رئیس جمهوری در خصوص قطع مازوت مجدد از سوی استاندار مرکزی پیگیری شود.
وی تصریح کرد: در قانون هوای پاک با کلی تلاش در مجلس شورای اسلامی، سهم ۳۵ درصدی برای محیط زیست از محل عوارض آلایندگی وضع شد که صرف امور بهبود محیط زیست شود.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در تبصره ۶ قانون بودجه سال ۹۹ این موضوع مشخص و برای آن ردیف قرار داده شده است.
کریمی عنوان کرد: در بررسی صورت گرفته سهم استان مرکزی در ۶ ماه از امسال از این ردیف ۴۶۰ میلیاد ریال است که در صندوق محیط زیست است و این اعتبار در ماههای پایانی رقم قابل توجهی است و با باید اقداماتی صورت بگیرد تامنابع آن جذب شود و نیاز است محیط زیست در این راستا پیگیری جدی داشته باشند.
وی گفت: شهرداری ها هم از محل عوارض آلایندگی بیش از ۹۰۰ میلیارد ریال وصولی داشتهاند اما این بخش نباید صرف پرداخت حقوق کارکنان شود، شهرداریهایی که از این عوارض برخوردارند باید منابع مالی خود را در راستای اجرای راهبردهای کاهش آلودگی هوا هزینه کنند.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی افزود: آلودگی هوا از دغدغههای مهم مردم است و تجارب علمی، دانشگاهی و تحقیقات مختلف ارتباط مستقیم آلایندگی با بیماری ها و تهدیدات سلامتی را نشان داده است.
کریمی بیان کرد: آلایندگی هوا و تهدیدات ناشی از آن شوخیبردار نیست و همه وظیفه دارند با بضاعت، مقدورات و امکاناتی که در دست دارند، حداکثر تلاش را برای حفط سلامتی مردم به کار گیرند.
وی تاکید کرد: امید میرود که مصرف مازوت در نیروگاه شازند برای همیشه قطع و سایر منابع آلاینده استان مرکزی نیز کاهش یابد.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در شرایط اضطرار آلودگی هوا میطلبد که برخی تصمیمات در خصوص تردد خودروهای سنگین، توقف خودروهای آلاینده و سایر راهبردهای حمایتی از سلامت اتخاذ شود تا از شدت شرایط سخت این روزها عبور کنیم.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی هم در این نشست گفت: نسبت به موضوع آلودگی هوا باید واقع بینامه و منصفانه برخورد شود.
«بهروز اکرمی» افزود: تصمیماتی که در این حوزه اتخاذ میشود باید قابلیت اجرا داشته باشد و مسئولان استان مرکزی به لحاظ شرعی، قانونی و اخلاقی در تصمیمات خود منافع مردم استان را مد نظر داشته باشند و این مهم باید مغایرت با تصمیمات کشوری نیز نداشته باشد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی ادامه داد: موضوع آلودگی هوا چند وجهی است که باید همه جوانب در نظر گرفته شود و استفاده سوخت مازوت در نیروگاه شازند در آلایندگی هوای اراک و شازند تاثیرگذار است.
اکرمی تصریح کرد: محیط زیست استان مرکزی باید منابع آلاینده استان و کلانشهر اراک را در بخش های مشخص با کار کارشناسی ارایه دهد تا برای هر بخش تصمیمات متناسب صورت گیرد.
وی تاکید کرد: نمی توان نیروگاه شازند را در این شرایط تعطیل کرد اما میتوان با دیسپاچینگ ملی هماهنگیهایی را پی گرفت تا تا ظرفیت تولید این نیروگاه کاهش یابد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی هم در این نشست گفت: هر سال در دیماه پدیده وارونگی هوا در استان وجود دارد که موجب افزایش آلایندهها در شهرهای صنعتی استان بهویژه اراک می شود.
«مهدی زندیه وکیلی» افزود: انتظار است وزارت نیرو بهدلیل شرایط آلودگی هوا، تولیدات برق کمتری از نیروگاه شازند داشته باشد.
وی بیان کرد: قطع مازوت دستور رئیس جمهوری برای مردم استان مرکزی بوده و حفظ سلامت مردم باید در اولویت امور قرار گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز در ادامه این نشست گفت: اراک از ابتدای فروردین ماه امسال تا دوم دیماه جاری ۴۴ روز پاک و ۲۰۶ روز سالم داشته است.
« رضا میرزایی» افزود: شمار روزهای سالم اراک در این مدت در سال ۹۷ به ۳۱ روز و در سال ۹۸ به ۱۶ روز و تعداد روزهای سالم در سال ۹۷ به ۱۶۴ روز و در سال ۹۸ به ۲۲۴ روز رسیده بود.
وی بیان کرد: روزهای ناسالم از ابتدای امسال تاکنون در تهران به ۷۶ روز، در اراک ۲۷ روز، در تبریز ۹ روز، در اصفهان ۶۹ روز، در کرج ۳۳ روز، در شیراز ۲۶ روز و در اهواز ۱۰۴ روز بوده و بررسیها نشان میدهد که اراک پس از تبریز و شیراز، کمترین روزهای ناسالم هوا را داشته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: در این مدت، تهران ۲ روز ناسالم برای تمام گروههای سنی را داشته، تبریز یک روز، اصفهان هشت روز، اهواز ۲۸ روز، کرج ۱۶ روز، مشهد یک روز و شیراز سه روز ناسالم داشته است اما اراک تاکنون هنوز شاخص آلایندگی هوا برای همه گروههای سنی را در سال جاری ثبت نکرده و تنها چند روز به صورت لحظهای افزایش داشته است.
میرزایی بیان کرد: چند روز است که نیروگاه شازند از مازوت استفاده میکند و این رویه تنها مختص نیروگاه شازند نیست بلکه سایر واحدهای نیروگاهی نیز از این الگو پیروی میکنند.
وی گفت: یکی از مهمترین مشکلات آن است که نیروگاه شازند در زمان ایجاد فیلتراسیون مناسب نصب نکرده و بسیاری از نیروگاهها آلایندگی خود را کنترل میکنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: بر اساس آخرین ارزیابی صورت گرفته در خصوص مصرف سوخت مازوت نیروگاه شازند در روز جاری، میزان دیاکسید گوگردی که از این نیروگاه وارد محیط میشود سه برابر حد استاندارد است.
میرزایی بیان کرد: میزان دیاکسید گوگرد متصاعد شده از واحد شماره یک نیروگاه شازند امروز (پنجشنبه)۲ هزار و ۸۱۵، واحد شماره ۲ ، ۲ هزار و ۸۷۶، واحد شماره سه ۲ هزار و ۸۹۴ و واحد شماره چهار ۲ هزار و ۴۹۲ بوده است و این در حالی است که استاندارد آن ۷۰۰ است.
وی گفت: مازوتی که در نیروگاه اراک توزیع میشود بدترین نوع از این سوخت است و کیفین نازل دارد.
رئیس شبکه مردم نهاد زیست محیطی استان مرکزی هم گفت: رئیس جمهوری در خصوص قطع مازوت هیچ قولی به استان های دیگر نداد و این قول را تنها به مردم استان مرکزی و اراک داد و انتظار است این قول عملیاتی شود.
«سیاوش آقاخانی» افزود: رئیس سازمان محیط زیست در برخی رسانه ها اعلام کردهاند که کشور مازوت مازاد دارد، اگر این قضیه وجود دارد، جای ذخیره آن در ریه شهروندان اراکی نیست.
وی بیان کرد: به محض اینکه مصرف مازوت در نیروگاه شازند صورت میگیرد، نتیجه آن در آلایندگی هوای اراک مشخص است و نبود صداقت در این راستا مردم را اذیت میکند.
رئیس شبکه مردم نهاد زیست محیطی استان مرکزی ادامه داد: در خصوص مصرف مازوت نیروگاه شازند بحث تامین گاز مطرح میشود، ایران دومین کشور صادر کننده گاز در دنیا است و در شرایط فعلی هم گاز صادر میکند.
وی بیان کرد: سلامت مردم مهمتر از تامین برق کشور است، انتظار میرود که همه در بخش امنیتی، قضایی، رسانه ها، نمایندگان مجلس شورای اسلامی کمک دهند و ارزیابی لازم به مقام های ارشد کشور ارسال شود تا مردم اراک دچار بحران نشوند.
در نشست کارگروه اضطرار آلودگی هوای کلانشهر اراک مقرر شد نیروگاه شازند روزانه مجاز به مصرف ۲ میلیون لیتر مازوت شود که این موضوع مورد رضایت نمایندگان تشکل های زیست محیطی استان مرکزی نبود و آنان خواستار قطع دایمی مازوت شدند.
اراک یکی از هشت کلانشهر آلوده کشور است که از ابتدای امسال تاکنون ۵۲ روز ناسالم به صورت لحظهای و ۲۷ روز کامل آلاینده در پرونده خود به ثبت رسانده است.
نظر شما