روزنامه جهان صنعت، شنبه ۶ دی در یادداشتی به قلم قاسم محبعلی، دیپلمات پیشین نوشته است: مخالفان البته تلاش بیشتری میکنند و سعی دارند مثل گذشته به نحوی فضاسازی کنند که تصمیم نهایی، پیوستن به FATF نباشد.
این در حالی است که پیوستن به گروه مالی اقدام مشترک مثل پیوستن فدراسیون فوتبال ایران به فیفا و فدراسیون فوتبال آسیا، لاجرم است. اگر قرار است در ایران بانکداری صورت بگیرد و نقلوانتقال پول به صورت شفاف و قانونی در سطح داخل و بینالمللی انجام شود، باید بپذیریم که قواعد کار توسط FATF تعیین شده و باید بر اساس آن عمل کرد.
بنابراین پیوستن ایران به FATF یک ضرورت است و چه بخواهیم و نخواهیم به آن خواهیم پیوست منتها هر چه دیرتر بپیوندیم، هزینه بیشتری خواهد داشت و مردم نیز هزینه آن را خواهند پرداخت. پیوستن به FATF از جمله ملزومات نظام بانکداری است اما ممکن است برخی افراد که از بازار غیرشفاف و سیاه سود میبرند، از این بابت نگران شوند و مخالفت کنند اما طبیعی است که دولت و مجموعه حاکمیت وظیفه دارد مانع بازار سیاه شده و از آن حمایت نکند. مخالفان تصویب FATF در حالی مجددا فعال شدهاند که قبلا هم همین اظهارنظرهای غیرکارشناسی یا بر اساس منافع مادی سبب شد لوایح تصویب نشود. برخی افراد که از این وضعیت تحریمی و غیرشفاف بودن بانکداری ایران سود میبردند و در دستگاههای تصمیمگیرنده نیز نفوذ داشتند، مانع پیوستن ایران به این جریان شدند و تاکنون هم خسارت بسیاری را متوجه اقتصاد و مردم ایران کردهاند.
تلاشها و اظهارنظرهایی که اکنون از سوی این افراد در مخالفت با FATF بیان میشود، میتواند بار دیگر بر دستگاههای غیرانتخابی تصمیمگیرنده اثرگذار باشد. البته دستور مقام معظم رهبری برای تمدید مهلت بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام این امید را ایجاد کرده که این بار شاهد انعطاف بیشتری در رویکرد اعضای مجمع باشیم. طبعا دستور رهبری گام مهمی است زیرا اگر قرار بر این باشد که نظام جمهوری اسلامی ایران به گروه اقدام مالی مشترک بپیوندد، باید مانع سودجویان، کاسبان تحریم و کسانی که از قاچاق و بازار سیاه سود میبرند، شد و کمک کرد که این لوایح هر چه سریعتر تصویب شود. تصویب این لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام و پیوستن ایران به FATF قطعا گام مهمی خواهد بود و به سیاست ایران در راستای احیای برجام و رفع تحریمها نیز کمک خواهد کرد.
نظر شما