تل (تپه) جلوگیر از تپههای باستانی مربوط به دوران ساسانیان در شهرستان مرودشت فارس، بخش درودزن، دهستان ابرج است که در چهار کیلومتری جنوب شرق روستای سعادتآباد واقع شده و در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۰۷۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روابط عمومی پایگاه جهانی تختجمشید شنبه ۶دیماه در خبری از قول حمید فدایی عنوان کرد: مطالعات و بررسیهای میدانی محوطهها و تپههای تاریخی دشت مرودشت از برنامههای اساسی مجموعه جهانی تختجمشید بهشمار میرود.
او ابراز داشت: انجام بررسیهای روشمند باستانشناسی بر روی محوطهها و تپههای تاریخی ازجمله فعالیتهای مهمی است که با صرف هزینه اندک و بدون نیاز به کاوشهای گسترده به نتایج و اطلاعاتی مهم تاریخی منتهی خواهد شد.
فدایی با بیان اینکه شناخت تپههای یادشده ضرورتی در شناخت توالی فرهنگی دشت مرودشت است، اظهار کرد: انجام این مطالعات بر لزوم تعیین عرصه و حریم تختجمشید تاکید میکند و از این رو با اهداف حفاظتی نیز همراه است.
وی با اشاره به بررسیهای باستانشناسی اخیر این پایگاه گفت: گرچه اولویت و تمرکز پایگاه در بررسیهای اخیر بر حرایم تخت جمشید بوده، با کاملشدن این محدوده، قصد داریم بررسیها را به کل شهرستان مرودشت تعمیم دهیم و در همین باره از ظرفیتهای خارج از پایگاه و از جمله رسالههای محققان در انجام بررسیهای روشمند محوطههای تاریخی پشتیبانی میکنیم.
وحید یونسی، سرپرست پروژه بررسی روشمند تل جلوگیر گفت: شناخت گاهنگاری نسبی و معرفی شاخصههای سفالی دورههای تاریخی زمینهساز دستیابی به اطلاعات و یافتههای ارزشمند میراثی خواهد شد.
وی افزود: با توجه به شواهد باستانشناختی میتوان این فرضیه را مطرح کرد که کاربری این مکان نیز یک قلعه هخامنشی بوده و احتمالا در عصر ساسانی هم عدهای در آن سکونت داشتهاند.
یادمان تاریخی تخت جمشید که متعلق به دوره هخامنشیان است یکی از آثار ثبت شده استان فارس در فهرست آثار جهانی است که در سال ۱۹۷۹ میلادی با شماره ۱۱۴ در سازمان جهانی علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت شد.
سلسله هخامنشیان از سال ۳۳۰ تا ۵۵۰ پیش از میلاد حکومت کردند.
مجموعه جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت و در فاصله ۵۵ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.
نظر شما