به گزارش دوشنبه ایرنا از نشریه ال پائیس اسپانیا، «هک بزرگ» اصطلاحی است که برخی تحلیلگران برای آخرین حمله جسورانه سایبری گسترده به آمریکا از بهار ۹۹ به کار می برند. هکرها به درون محافظت شده ترین نقاط دولت واشنگتن مانند وزارت خزانه داری نفوذ کرده اند. مقامات اطلاعاتی و کارشناسان امنیتی مدعی هستند که هکرهای روسی پشت پرده این حملات قرار دارند.
کارشناسان آمریکایی هنوز هم در تلاشند تا دامنه حمله را مشخص کنند و ابعاد خسارات وارده در حین انجام این ماموریت حاد بلندمدت را معلوم کنند. این رویداد باعث شرمساری آژانس امنیتی آمریکا و ایجاد هرج و مرج بیشتر در آخرین هفته های دولت ترامپ شده است.
گلن گرستل که مشاور پیشین «سازمان امنیت ملی» (NSA) آمریکا از ۲۰۱۵ تا ابتدای سال جاری بود، در کفت و گو با نشریه اسپانیایی ال پاییس، در توضیح ابعاد حیرت انگیز این حملات قیاسی جالب به کار برد:
«مانند این می ماند که قلعه ای بزرگ ساخته باشیم و اطراف آن را با خندق و دیوار بسیار بلندی مستحکم کرده و برج های دیده بانی را نیز در چهارگوشه آن قرار داده ایم. یک پل متحرک وجود دارد که نگهبانان آن هر روز به کشاورزی با گاری پر از سیب اجازه ورود می دهند. آنها کشاورز را می شناسند؛ او پسر خوبی است. بنابراین به او اجازه می دهند وارد شود. حتی ممکن است آنها پتویی را که بار را با آن پوشانده بلند کنند تا ببینند که بار او واقعا سیب است و دوباره آن را می پوشانند؛ غافل از اینکه سیب های او سمی است! و این را نه آن نگهبانان می دانند و نه حتی کشاورز.»
گمانهزنیها درباره راه نفوذ بدافزار جاسوسی
در طول شش ماه رخنه این بدافزار جاسوس به مراکز بسیار حساس دولتی و غیردولتی آمریکا، کسی متوجه این موضوع نشده بود و در حال حاضر هم میزان خروج اطلاعات حساس قابل ارزیابی نیست. عوامل خارجی در بخش های بسیار حیاتی دولت آمریکا ازجمله وزارت بازرگانی، وزارت امنیت داخلی، پنتاگون، وزارت خزانه داری، خدمات پستی ایالات متحده و بنیاد ملی سلامت آمریکا و بسیاری از شرکت های بزرگ خصوصی نیز نفوذ کرده و به راحتی اطلاعات روزانه این نهادها را رصد می کرده اند.
با این وجود هنوز هیچ کس چگونگی انجام این عملیات را کشف نکرده و جز اینکه بگویند عملیات شگفت و بزرگی بوده توضیحی ندارند.
هکرها مستقیما به اهداف حمله نکرده اند، بلکه از طریق بهروزرسانی نرمافزارهای کاربردی مورد استفاده عموم وارد شده اند. همان برنامه های عمومی سیستم های رایانه ای که موردنیاز و در دسترس همگان است، مانند به روزرسانی های برنامه های تلفن همراه که هرچند وقت یکبار به طور خودکار انجام می شود.
این بدافزار جاسوسی به جای تکنیک فیشینگ، که نیاز به اقدام قربانی دارد یا استفاده از روش کلاسیک و پیچیده ای که به طور تصادفی رمزهای عبور را برای یافتن رمز صحیح جستجو می کند، از طریق بهروزرسانیهای ارائه شده توسط یک ارائه دهنده امن به مکان های امنیتی نفوذ کرده و همه درب های ورودی برای متجاوزان کاملاً باز بوده است.
واکنشها به اتهام علیه روسیه
سطح پیچیدگی عملیات در میان دیگر عوامل، موضوعی است که مقامات اطلاعاتی آمریکا را متقاعد کرده که روسیه را مسئول این حملات بدانند. اما هنوز برای اینکه ببینند دقیقا از کجا ضربه خورده اند نظریات روشنی وجود ندارد و اظهارات متناقض مقامات امنیتی گویای این امر است؛ در حالی که برخی مقامات اطلاعاتی آمریکا مدعی دست داشتن سرویس اطلاعات خارجی روسیه (SRV) در این حملات هستند.
اما مسکو دست داشتن در این حملات را انکار کرده است. «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین این اتهامات را "ادامه روس هراسی کور" خوانده است. و ولادیمیر پوتین نیز با وجود اینکه در گذشته در مقایسه هکرها با هنرمندان، از جاسوسی سایبری روسیه دفاع کرده بود، اقدامات هک شده توسط کشور خود را انکار کرده است.
با این وجود، هیچ مدارک و شواهد جدی که نشان دهنده دست داشتن روسیه در این حملات باشد، ارائه نشده است.
در همین رابطه "دانیال لزار" روزنامه نگار آمریکایی با ابراز شگفتی از شدت حملات و اتهامات واردشده به مسکو، به ایرنا گفت: هیچ شواهد جدی برای این اتهام به روسیه هنوز ارائه نشده است که ثابت کند سازمان امنیت روسیه پشت سر آن بوده است.
وی با پر تنش خواندن چشم انداز روابط مسکو و واشنگتن گفت: دموکراتها به دنبال افزایش فشار به مسکو هستند. من فکر میکنم که تیم بایدن زیر فشار است که موضع تهاجمی علیه روسیه بگیرد. آنها میگویند که ترامپ علیه پوتین کار چندانی نکرد.
دونالد ترامپ در آستانه ترک کاخ سفید و درگیر نبردی واهی برای جبران شکست انتخاباتی خود، نه تنها در برابر روسیه قاطعیت نشان نداده، بلکه با مخالفت با سرویس های اطلاعاتی خود به این نکته اشاره دارد که برای او منافع پنهانی در رابطه با مسکو وجود دارد. وی در واکنش به اتهامات علیه روسیه، در توئیت های خود نوشت: هر اتفاقی که رخ میدهد، فریاد روسیه، روسیه، روسیه در رسانههای جریان متحجر [طعنه ترامپ به رسانههای جریان اصلی آمریکا] بلند میشود که تا حدی زیاد دلایل مالی دارد. اغلب آنها وقتی صحبت از اینکه شاید (فقط شاید) کار چین باشد، از کار میافتند و تبدیل به سنگ میشوند!
این در حالی است که به نوشته رویترز، «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا گزینه های مختلف تلافی جویانه برای حمله سایبری، از تحریم های اقتصادی جدید گرفته تا ضربه زدن به زیرساخت های روسیه را ارزیابی می کند.
اما آنچه در این میان مهم است این است که چنین حملات جسورانهای با دوره طولانیمدت نفوذ خود، یک بار دیگر آسیب پذیری ایالات متحده را نمایان کرد و نشان داد روسیه برگ برنده های زیادی در دست دارد و روش های خود را کامل کرده است.
نظر شما