رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دوشنبه در نشست ستاد دانشگاهی مدیریت کرونا ویروس در این دانشگاه بر لزوم برنامهریزی و همفکری برای بهبود روند نمونه گیریهای تشخیص کرونا در استان فارس و حفظ شرایط کاهش ابتلا به کرونا تاکید کرد.
مهرزاد لطفی در این نشست، با اشاره به روند کاهشی ابتلا به کرونا در استان فارس نسبت به تداوم این شرایط با حفظ همکاری عمومی ابراز امیدواری کرد و افزود: با پیگیری روند نمونهگیری در آزمایشگاههای تشخیصی استان، در شرایط کنونی و با احتمال بروز موج جدید بیماری در فارس و کشور، نیاز به برنامهریزی های دقیق به ویژه در زمینه امور پیشگیرانه و همچنین نمونه گیریهای تشخیصی وجود دارد.
وی با دعوت از مردم برای حفظ دستاوردهای دوران محدودیتها که اکنون با آن مواجه هستیم، بر ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی، به ویژه حفظ فاصله فیزیکی از دیگران و استفاده از ماسک تاکید کرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: مهمترین الگویی که در دوران محدودیتها میتوان به آن استناد کرد، اهمیت حفظ فاصله فیزیکی در کاهش موارد به ابتلای به این بیماری است از این رو از همگان درخواست میکنیم همچنان به این اصل مهم پایبند باشند.
لطفی، افزود: مراکز ۱۶ ساعته خدمات جامع سلامت در خصوص خدمت رسانی به موارد علامتدار و مشکوک ابتلا به کرونا و بیماران کووید۱۹ برای نخستین بار در فارس راهاندازی و پس از آن در سایر استانهای کشور ایجاد شد و در حال حاضر نیز ۴۵ مرکز شانزده ساعته در این استان مشغول خدمات رسانی به مراجعان و بیماران در این زمینه هستند که از این تعداد ۱۴ مرکز آن در شهر شیراز فعال است.
وی، با بیان اینکه خدمات کووید۱۹ در معاونتها و واحدهای زیرمجموعه دانشگاه به صورت روزانه در نشستهای ستاد دانشگاهی کرونا بررسی میشود، اظهار داشت: روزانه با حضور معاونان و مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مواردی برای بهبود ارائه خدمات به مردم و بیماران مصوب و چگونگی اجرای مصوبات روزهای گذشته این ستاد نیز پایش و ارزیابی میشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با قدردانی از تلاش تمام مجموعه این دانشگاه در حوزههای مختلف برای مقابله با شیوع بیماری کووید۱۹، همراهی و مشارکت مردم و مسوولان استان فارس را با این مرکز علمی، نقطه عطفی در این مسیر برشمرد و موفقیت های فارس در زمینه انجام بیشترین تستهای کرونا نسبت به میانگین کشوری، درصد کمتر تعداد ابتلا و جانباختگان کرونا و همچنین مدیریت مناسب شیوع کرونا در فارس را نتیجه همراهی مردم، مسوولان و سازمانها و نهادهای مختلف استان دانست.
لطفی، همچنین با اشاره به اجرای طرح کشوری مدیریت و کنترل محله و خانواده محور اپیدمی کووید۱۹ که به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی مزین شده، این طرح را طرحی بسیار مفید برای مهار و کنترل ویروس کرونا و مراقبت از بیماران برشمرد و بر حمایت و توجه بیشتر به این طرح، تاکید کرد.
اجرای طرح شهید سلیمانی با حضور بیش از هشت هزار بسیجی فعال در فارس
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی فارس نیز در این نشست در زمینه اجرای طرح مدیریت و کنترل محله و خانواده محور اپیدمی کووید۱۹ در فارس گفت: از ابتدای اسفند ۹۸ که شیوع اپیدمی کووید۱۹ در کشور و استان اعلام شد، نیروهای بسیج، سپاه و گروههای جهادی در کنار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفتند و از همان زمان همکاریهای بین بخشی آغاز شد که این امر منجر به امضای چهار تفاهمنامه شده است و تمام این تفاهم نامهها عملیاتی شده است.
فرخ بهارلویی افزود: نخستین نهادی که با دانشگاه علوم پزشکی تفاهمنامه امضا کرده و این تفاهم نامهها به مرحله عملیاتی و اجرایی رسیده است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج بوده است و آخرین تفاهمنامه در آغاز موج سوم شیوع ویروس کرونا منعقد شده که بر اساس آن، موضوع نیازمندی بیمارستانها در سه سطح بهداشتی، درمانی و پشتیبانی اجرایی شد.
وی اضافه کرد: در همین راستا، هیات اندیشه ورز بسیج جامعه پزشکی کشور که شامل حدود ۱۰۰ نفر از استادان با تجربه دانشگاههای علوم پزشکی مطرح کشور هستند، با بررسی و شناسایی مشکلات موجود در زمینه کنترل کرونا، طرحی را با هدف همافزایی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه کردند.
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی فارس ادامه داد: در این بررسیها نیاز توجه به ۲ موضوع مشخص شد که موضوع نخست، پیگیری وضعیت بیماریابی فعال و سلامت بیماران، قبل از مراجعه به بیمارستان بود و موضوع دوم توجه به بیمارانی است که مراحل درمان را در بیمارستانها سپری کردهاند، اما همچنان ناقل بیماری هستند و باید آموزشهای لازم برای ورود آنان به جامعه به آنها ارائه شود.
بهارلویی بیان داشت: نتایج این بررسیها منجر به ارائه طرح غربالگری و کنترل محله محور بیماری کووید۱۹ با عنوان طرح شهید حاج «قاسم سلیمانی» و پیشنهاد این طرح به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد که پس از بررسی در وزارت بهداشت، تصویب و برای اجرا ابلاغ شد و در استان فارس نیز این طرح بومی سازی شده و به مرحله اجرا رسید.
وی، با بیان اینکه طرح شهید سلیمانی در سه فاز مراقبتی، حمایتی، و نظارتی و با حضور هشت هزار و ۶۳ نیروی بسیجی فعال در این استان اجرا میشود، گفت: در فاز مراقبتی، ۹۸۶ تیم مراقبتی غیرتخصصی و ۲۰۱ تیم مراقبتی تخصصی داریم که در زمینه بیماریابی و شناسایی بیماران عملکرد خوبی داشتند.
به گفته بهارلویی، در فاز حمایتی نیز بیمارانی که از سوی تیمهای مراقبتی شناسایی میشوند به ۷۹۵ تیم حمایتی معرفی میشوند تا در زمینه مسائل معیشتی یا نیاز به قرنطینه در سراهای محله، از سوی تیمهای حمایتی به آنان کمک شود و همچنین تیمهای نظارتی شامل ۵۲۵ تیم با همراهی بازرسان دانشگاه علوم پزشکی در زمینه بازدید از اصناف و مغازهها و شناسایی موارد تخلف در محلهها فعالیت دارند و اخطارهای لازم را به اصناف و آموزشهای مورد نیاز را به مردم ارائه میدهند.
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی فارس اضافه کرد: در قالب اجرای این طرح تا کنون، از بیش از ۲۰ هزار مرکز بازدید شده و بیش از ۱۳ هزار خانوار کمک حمایتی دریافت کردهاند، همچنین بیش از هشت هزار بیمار نیز از سوی تیمهای مشارکت کننده در طرح، رهگیری شدهاند که این اقدامات سبب شده تا شاهد وضعیت خوبی در زمینه کاهش شیوع کووید۱۹ در استان فارس باشیم.
بهارلویی بیان کرد: نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است که این طرح باید ادامه داشته باشد و موفقیت آن نیازمند حمایت و کمک مردم است، در این طرح اگر مردم در کنار تیمهای بسیجی قرار بگیرند و ارتباط مناسبی بین مردم و تیمهای مراقبتی، حمایتی و نظارتی وجود داشته باشد، این طرح موفق خواهد بود.
وی، از مردم خواست همچنان با رعایت پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری فیزیکی، استفاده از ماسک و پرهیز از حضور در تجمعها به مدافعان سلامت و تیمهای مشارکت کننده در طرح مدیریت و کنترل محله و خانواده محور اپیدمی کووید۱۹ برای مقابله به ویروس کرونا، کمک کنند.
در استان فارس از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا کنون، نزدیک به ۵۴۸ هزار نمونه آزمایشگاهی از افراد بیمار و علامتدار تهیه شده که از این تعداد، ۱۶۰ هزار و ۹۴۰ مورد مثبت قطعی شناسایی شده است.
بر اساس آمارهای موجود، شمار بهبودیافتگان بیمارستانی و ایزوله خانگی کرونا در استان فارس ۱۵۵ هزار و ۹۷۲ نفر است.
بنا به اظهار مسوولان، هم اکنون آمار بستری رو به کاهش است و ۴۴۱ بیمار مثبت قطعی و دارای علامت کروناویروس در بیمارستانهای استان فارس بستری هستند که از این تعداد، ۱۵۱ بیمار مبتلا به کووید۱۹ نیز به دلیل وخامت وضعیت جسمی در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای این استان بستری هستند.