نبرد کلانشهرها با دو جبهه کرونا و آلودگی هوا

استان‌ها - ایرنا - تشدید آلودگی هوا نه تنها پنج کلانشهر را در هاله ای از دود فرو برده بلکه به دلیل قرار گرفتن اغلب این مناطق در شرایط «نارنجی» کرونایی، تنفس را برای شهروندان سخت کرده‌است.

به گزارش ایرنا، با سرد شدن هوا و افزایش مصرف سوخت‌های فسیلی، این روزها شاهد پدیده وارونگی و سکون هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی هستیم؛ پدیده ای که همه ساله در فصول سرد سال مهمان کلانشهرها می شود و زندگی گروه‌های حساس از جمله سالمندان و بیماران قلبی و ریوی را در مخاطره قرار می دهد.

در روزهای اخیر نیز وقوع این پدیده لایه‌ای از سیاهی را همچون چتری بر سر شهرهای تهران، اصفهان، مشهد، کرج، تبریز و اراک گسترده است به طوری که مسئولان شهری راهکارهایی همچون تعطیلی برخی واحدهای صنعتی و نیروگاهی حتی تعطیلی شهرها را به عنوان مُسکن موقت در پیش گرفته اند تا شاید شرایط پیش آمده که به بنا بر اعلام سازمان هواشناسی تا ۱۴ دی ماه ادامه دارد، عبور کنند.

همچنین به گروه های حساس مانند، بیماران قلبی، ریوی، افراد مسن، زنان باردار، سالمندان، کودکان توصیه شده است تا حد امکان از تردد در فضای باز اجتناب کرده و از ترددهای غیرضروری در شهرها بپرهیزند.

شاخص آلودگی از صفر تا ۵۰ هوای پاک، از ۵۰ تا ۱۰۰ هوای سالم، از ۱۰۰ الی ۱۵۰ هوای ناسالم برای گروه‌های حساس بوده و هم‌چنین از ۱۵۰ الی ۲۰۰ نیز بیانگر ناسالم بودن هوا برای تمامی گروه‌ها و شاخص آلودگی بیش از ۲۰۰ نیز وضعیت بحرانی آلودگی هوا را نشان می‌دهد.

تهران در شرایط قرمز

امروز - چهارشنبه ۱۰ دی ماه - هوای تهران از لحاظ غلظت آلایندگی ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون با شاخص لحظه ای ۱۶۵ در شرایط ناسالم برای همه گروه های جامعه قرار گرفت و قرمز شد.

مسئولان استان تهران برای برون رفت از شرایط موجود و در راستای اجرای مصوبه کمیته آلودگی هوا استان تهران، فعالیت معادن شن و ماسه را ممنوع کرده‌اند و حتی کارخانه سیمان ری هم که به دلیل قطع گاز تعطیل شده، اجازه استفاده از مازوت را به عنوان سوخت جایگزین نیافته است.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران تاکنون ۹۲ واحد صنعتی اخطاریه توقف فعالیت و حدود ۸۷ واحد نیز اخطاریه آلودگی محیط زیستی دریافت کرده اند.

مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران صنایع و حمل و نقل در پایتخت را دو منبع اصلی آلودگی هوای این کلانشهر دانسته و گفته است: در مجموعه حمل و نقل، بیشترین سهم آلودگی را خودروهای دیزل دارد که شامل کامیون‌ها اتوبوس‌های سرویس، اتوبوس‌های شرکت واحد و مینی‌بوس‌ها می‌شود.

اصفهان و تداوم آلودگی

شاید بتوان اصفهان را آلوده ترین شهر کشور در روزهای اخیر نامید، استمرار آلودگی هوا سبب شد تا استانداری اصفهان دستگاه‌های اجرایی شهرستان‌های اصفهان، نجف‌آباد، شاهین‌شهر و میمه، مبارکه، خمینی‌شهر، لنجان، فلاورجان، برخوار، کاشان و آران و بیدگل را برای امروز تعطیل کند.

کمیته اضطرار آلودگی هوای استانداری اصفهان پیشتر استفاده از مازوت در نیروگاههای اصفهان را ممنوع کرده بود ضمن آنکه عدم فعالیت کوره های تولید گچ و آجر، کاهش فعالیت صنایع قرار گرفته در لیست آلاینده محیط زیست، اعمال قانون در تردد خودروها، کامیون‌ها و موتور سیکلت های دودزا و فاقد معاینه فنی، پایش مستمر منابع آلاینده متحرک و ثابت، انجام ندادن عملیات عمرانی آلاینده و خاکبرداری و پرهیز از سوزاندن ضایعات از جمله دیگر مصوبات آن بوده است.

پیش بینی می شود انباشت آلاینده ها تا پایان هفته در این استان استمرار داشته باشد و از این رو کاهش تردد خودروها و پرهیز از سفرهای غیر ضرور شهری و برون شهری، استفاده از ماسک، عدم ورزش و فعالیت بدنی در فضای باز، رعایت شیوه نامه های بهداشتی مرتبط با بیماری کووید ۱۹ و آلودگی هوا و صرفه جویی در مصرف گاز و برق توصیه شده است.

مرکز پایش و کنترل هوای اداره‌کل حفاظت محیط زیست امروز وضعیت هوای کلانشهر اصفهان را در همه ایستگاه‌های سنجش قرمز و میانگین شاخص کیفیت هوا را ۱۷۸ اعلام کرده است.

تداوم آلایندگی هوای مشهد و تبریز

کلانشهر مشهد امروز برای دومین روز پیاپی در وضعیت هشدار و آلودگی هوا قرار گرفت؛ میانگین شاخص کنونی کیفیت هوای کلانشهر مشهد با عدد ۱۲۳ ای.کیو.آی نشانگر هوای ناسالم و آلوده گزارش شده است؛ هواشناسی خراسان رضوی پیش بینی کرده که میزان آلاینده‌های جوی در مشهد و شهرهای صنعتی این استان تا پایان  هفته رو به افزایش باشد.

در تبریز نیز برای دومین روز متوالی کیفیت هوا در وضعیت «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار گرفته است؛ میانگین شاخص کیفیت هوای تبریز امروزبرابر با ۱۲۳ ای.کیو.آی است.

صرفه جویی در مصرف انرژی، پرهیز ازتردد های غیر ضروری درون شهری، مدیریت زمانی و مکانی سفرهای درون شهری و استفاده از حمل و نقل عمومی توصیه هایی است که مسئولان برای حفظ سلامتی مردم بیان می کنند.

آلودگی هوا در شهرهای صنعتی اراک، ساوه و شازند

از استان مرکزی نیز خبر می‌رسد که آلودگی هوا در سه شهر صنعتی اراک، ساوه و شازند برای دومین روز متناوب، امروز نیز ادامه یافت؛ شاخص کیفیت هوای ۲۴ ساعته گذشته در کلانشهر اراک به عدد ۱۴۱ رسیده که نشانگر کیفیت هوای ناسالم برای گروه‌های حساس است.

کارشناسان، نیروگاه شازند را یکی از علل تشدید آلودگی هوا در اراک می دانند از این رو استاندار مرکزی هشتم دی ماه اعلام کرد که مجوز تعطیلی ۲ واحد از چهار واحد خط تولید نیروگاه شازند دریافت شده و در صورتی که سوخت گاز این واحد تا فردا نهم دی‌ماه تامین نشود، تعطیلی این ۲ واحد قطعی است؛ با این حال بررسی های خبرنگار ایرنا نشان می دهند که هنوز تعطیلی این دو واحد اجرایی نشده است.

علت درخواست این تعطیلی استفاده از سوخت مازوت به جای گاز در این نیروگاه است که بر اساس مصوبه کمیته هوای پاک اراک، این واحد باید روزانه حداکثر ۲ میلیون لیتر مازوت استفاده کند.

البته آنطور که محمد اله‌داد مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان مرکزی گفته، به دلیل تامین نشدن گاز مورد نیاز مصرف نیروگاه شازند و نیز محدودیت ها در استفاده از سوخت مازوت، قطعی برق در این استان در صورت کنترل نشدن مصرف به زودی اعمال می‌شود.

شرایط سایر کلانشهرها

در استان‌های خوزستان و آذربایجان غربی هواشناسی از افزایش غلظت آلاینده‌ها در شهرهای صنعتی و پرجمعیت خبر داده است.

در استان البرز نیز آلودگی هوا ادامه دارد و به گفته حسین محمدی رییس کمیسیون محیط زیست و سلامت شورای اسلامی شهر کرج، بخشی از این آلایندگی به سبب تردد بالای اتوبوس های درون و برون شهری است زیرا این کلانشهر کرج در مسیر ارتباطی بیش از ۱۴ استان کشور با پایتخت قرار دارد و بدین سبب وسایل نقلیه مختلف شخصی، عمومی، سبک و سنگین از آن گذر می‌کنند که همه این‌ها می‌تواند به افزایش آلودگی هوای شهر منجر شود. کیفیت هوای این استان هم اکنون برای تمام گروه ها ناسالم بوده و در وضعیت اضطرار قرار گرفته است.

از استان قم نیز امروز خبر رسید با توجه به شرایط پایدار نسبی هوا در سطح استان، کیفیت هوای قم برای گروه‌های حساس تا عموم مردم ناسالم بوده و این شرایط در چند روز آینده نیز حاکم است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha