تحلیلگر صرب: ترور سردار سلیمانی نقض کنوانسیون‌های بین المللی است

بلگراد-ایرنا- تحلیلگر صربی با اشاره به سالگرد ترور سردار شهید «قاسم سلیمانی» گفت: ترور سردار سلیمانی نقض آشکار کنوانسیون ۱۹۰۷ لاهه و کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو است.

به گزارش ایرنا، «صربولیوب پئوویچ» محقق موسسه مطالعات اروپا در صربستان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ترور شخصیت سیاسی یا نظامی نقض آشکار قوانین بین المللی و تجاوز به حاکمیت ملت ها نیست؟، گفت:مسلما همنطور است. همانطور که «آگنس کالامارد» گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد، این اولین بار است که کشوری به بهانه "دفاع از خود" به نماینده کشور دیگر در یک کشور سوم حمله می کند.

وی افزود: چنین تروری همچنین کنوانسیون ۱۹۰۷میلادی "لاهه" و کنوانسیون ۱۹۴۹ "ژنو" را نقض می کند. تا به امروز، حتی دولت ترامپ شواهد قانع کننده ای برای ادعای "دفاع از خود" نیز ارائه نداده است.

کنفرانس ۱۹۰۷ لاهه در مورد حقوق جنگ  و کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو نیز پیمانی درباره حقوق بین‌الملل بشردوستانه است.   

آمریکا به سیاست خارجی اتحادیه اروپا جهت می دهد

تحلیلگر صرب در پاسخ به این سئوال که چرا جامعه جهانی به ویژه غرب نسبت به ترور سردار قاسم سلیمانی واکنش نشان نداد؟، گفت: هنگامی که ما در مورد "غرب" صحبت می کنیم، اتحادیه اروپا مهم ترین مورد برای ایران است. اگرچه اتحادیه اروپا یک ابرقدرت اقتصادی است، اما در تلاش برای تبدیل شدن به یک ابرقدرت سیاسی موفقق نبوده است و این امر را بارها در روابط با ایران نشان داده است.

اگرچه اتحادیه اروپا به شریک اصلی تجاری ایران تبدیل شده است، اما پس از اعمال تحریم های یک جانبه آمریکا عملا مجبور به تعلیق تبادلات اقتصادی شد. این امر مشخص کرد که ایالات متحده همچنان به سیاست خارجی اتحادیه اروپا جهت می دهد.

واکنش به ترور سردار قاسم سلیمانی بخشی از این روند گسترده تر است. اگرچه می توان نارضایتی را در اظهارات سیاستمداران آلمان، فرانسه و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا مشاهده کرد، اما هیچ کس مستقیما این ترور را محکوم نکرد.

از آنجا که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تقابل با ایران را به عنوان یکی از مولفه های اساسی سیاست خارجی خود قرار داده است، محکومیت مستقیم ترور سردار سلیمانی به طور حتم برای آنها (غربی ها) پیامدهای سیاسی به همراه داشت.

متأسفانه، یک بار دیگر نشان داده شد که حقوق و قواعد بین المللی مورد توجه قرار نمی گیرد. دولت  ترامپ که «جان بولتون» در پرونده ایران بسیار اهمیت دارد، صریحاً اظهار کرد که قوانین بین المللی را آمریکا اجرا نمی کند.

به نظر می رسد که دولت ترامپ در  آمریکا به دنبال بهره برداری انتخاباتی از این اقدام برآمد که در ادامه  به انتقادات شدیدتر بین المللی علیه آمریکا انجامید. روسیه و چین به عنوان کشورهایی که قادر به اتخاذ سیاست خارجی مستقل هستند، ترور سردار سلیمانی را محکوم کردند.

ترور با هدف از بین بردن میراث سردار سلیمانی انجام شد

پئوویچ در مورد هدف اصلی آمریکا و رژیم صهیونیستی از ترور سردار سلیمانی چه بوده، توضیح داد: معتقدم که مدت ها منتظر جواب نهایی این سوال خواهیم ماند. پاسخ واضح این است که ترور با هدف از بین بردن میراث بزرگی که سردار سلیمانی از خود برجای گذاشت، انجام شده است.

ما نباید تحولات داخلی در آمریکا را فراموش کنیم. تحلیلگرانی هستند که معتقدند چنین اقدامی در شرایط دیگر اتفاق نمی افتاد. واقعیت این است که " تاکتیک انحرافی"، ابزاری قدیمی روسای جمهور آمریکا است و در هنگامی اجرایی می شود که دوره ریاست جمهوری آنها زیر سوال قرار گیرد.

وقتی «بیل کلینتون» در وضعیت مشابهی قرار داشت، افغانستان، سودان، عراق و یوگسلاوی آسیب دیدند. اکنون برای خسارت جانبی نوبت به دیگر ملت ها رسیده است، تنها سیاست "صبر و شکیبایی" باورنکردنی ایران و عراق مانع شد که این ترور به یک جنگ گسترده تبدیل نشود.

وی در ادامه به منطقه خاورمیانه که آمریکا همیشه حضور گسترده ای در آن داشته، اشاره کرد و گفت: ایالات متحده به عنوان قدرت خارجی فعال در منطقه نمی تواند کشور قدرتمند دیگری را در منطقه تحمل کند.  

ایران و سردار سلیمانی قربانی تبلیغات منفی هستند

محقق و تحلیلگر صرب در این مورد که آیا سکوت سازمان های بشردوستانه در دفاع از اصول دموکراتیک و حقوق بین الملل نشانه حمایت از اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی در ترور افراد نیست؟، توضیح داد: در یک جهان ایده آل، سازمان های غیردولتی بشردوستانه می بایستی از استقلال کامل برخوردار شوند تا اینکه بتوانند بر دولت های خود نظارت کنند. با این حال، معتقدم امروزه تعداد کمی از مردم به چنین تصویر ایده آلیستی اعتقاد دارند.

سازمان های غیردولتی به کمک های مالی وابسته هستند که غالبا از طرف دولت ها یا از افرادی که در سیاست های دولت تأثیرگذار هستند، تأمین می شود. به همین ترتیب، اینگونه سازمان های غیردولتی مجبور به "هماهنگ کردن" حقیقت با این عوامل سیاسی هستند.

محکومیت مستقیم چنین اقدامات و عملیاتی منجر به مشکلاتی در عملکرد این سازمان ها می شود که لازم نیست حتما در بعد مالی خاتمه یابد.

در عین حال، نباید این واقعیت را فراموش کنیم کشورهایی که به غرب تعلق ندارند نمی توانند توجه افکار عمومی را در غرب جلب کنند. بنابراین سازمان های غیردولتی که به مواردی مانند نقض حقوق بشر در جایی که حتی ابعاد آن در جهان گسترده باشد، متمرکز شوند، نمی توانند به عنوان یک عامل سیاسی مهم در این زمینه مطرح باشند.

نباید فراموش کنیم که ایران و سردار سلیمانی ده ها سال است که قربانی تبلیغات منفی هستند.  

بی اعتمادی منطقه به آمریکا

در مورد این سئوال که آیا ترور شهید سلیمانی نوعی حمایت از گروه تروریستی داعش نیست؟

محقق صرب در پاسخ به این سوال گفت: قطعا خبر ترور سردار سلیمانی برای رهبران داعش یکی از بهترین خبرها محسوب می شود.

همچنین ترور انجام شده در خاک عراق به افزایش تنفر نسبت به حضور نیروهای خارجی در این کشور و تقاضای گسترده برای اخراج ارتش آمریکا انجامید.  

وی افزود: اقدامات آمریکا مانند ترور سردار سلیمانی، خروج از توافق برجام و  اعمال تحریم های ظالمانه علیه مردم ایران باعث شد تا بی اعتمادی ایران به آمریکا بیشتر از گذشته شود، معتقدم که این بی اعتمادی به امریکا در آینده نیز به کل خاورمیانه و آسیای میانه منعکس خواهد شد.  

کل خاورمیانه ده ها سال است که به دنبال صلح و ثبات بوده است. فکر می کنم بخاطر سیاست مداخله گرایانه غربی ها به ویژه در ۶ سال گذشته موجب شده که خاورمیانه آرامش نداشته باشد.

من ایده آلیست نیستم و فکر نمی کنم که یک دوره آرامش و رفاه عمومی بطور ناگهانی اتفاق بیفتد، اما امیدوارم حداقل تشدید نشود.

این محق صرب با اشاره به شرکت در کنفرانسی در اواسط بهمن ماه در تهران، گفت: افتخار می کنم که به چنین کنفرانسی دعوت شده ام. به طور کلی در محافل غربی باید توجه بیشتری به موضوعات خاورمیانه داده شود، زیرا دهه قبل نشان داد که حوادث در این منطقه تاثیر زیادی بر کل جهان دارد.

تقویت روابط فکری و دانشگاهی که فکر می کنم هنوز بسیار ضعیف است، بین ایران (بطور کلی خاورمیانه / آسیای میانه) و کشورهای اروپایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. همچنین بر این باورم که بخش بزرگی از روشنفکران اروپایی به اندازه کافی با نگرش ها و افکار ناشی از خاورمیانه آشنا نیستند، چه برسد به عموم مردم در اروپا.

من بعنوان پژوهشگری که علاقه خاصی به مطالعات پسا استعماری دارد، باید بگویم تلاش های محققان ایرانی در این زمینه در طی یکی دو دهه اخیر قابل توجه است و امیدوارم این آغازی برای یک زمینه بسیار پربار باشد.

باید بگویم که من به عنوان کسی که از نظر شغلی تاریخ دان است، از این واقعیت که قادر به دیدن کشوری هستم که درباره آن بسیار خوانده و نوشته ام بسیار خوشحالم. امیدوارم که این کنفرانس بسیار پربار باشد و خوشحالم که خواهم توانست سخنرانی های بسیاری از متخصصان را در موضوعات مورد علاقه به عنوان یک کارشناس بشنوم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha