آیا شرط امارات برای احیای روابط با ترکیه خط قرمز آنکارا است؟

تهران - ایرنا - امارات متحده عربی در تازه ترین موضع گیری برای از سرگیری روابط با ترکیه هم ابراز تمایل کرده و هم شرط گذاشته است؛ آن هم شرطی سنگین که به نوعی خط قرمز ایدئولوژیک آنکارا محسوب می شود؛‌ اخوان المسلمین!

انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات این هفته در گفت و گو با اسکای نیوز تمایل کشورش برای ترمیم روابط با آنکارا را بروز داد و گفت که نشانه های مثبتی در این زمینه دیده می شود و امارات خواستار عادی سازی روابط با ترکیه است.

البته این مقام اماراتی یک شرط هم گذاشته و گفته است که آنکارا به عنوان حامی اصلی اخوان‌المسلمین باید از حمایت خود از این گروه پایان دهد و جهت گیری سیاست های عربی خود را برای بازگشت روابط عادی تغییر دهد.

اکنون با این شرطی که طرف اماراتی برای بازگشت روابط با آنکارا قائل شده ، آیا طرف ترکیه ای پاسخ مثبت خواهد داد؟ این سوالی است که بزودی پاسخ آن داده خواهد شد، اما نکته اینجاست که اختلافات دو طرف صرفا به موضوع اخوان المسلمین خلاصه نمی شود.

موضع تازه امارات در قبال آنکارا در حالی است که علاوه بر زمینه های متعدد اختلافات میان دو کشور که همچنان به قوت خود باقی است، تنش برسر اخوان المسلمین، امر سهل و آسانی نیست که ترکیه بتواند به سادگی از کنار آن عبور کند؛ آنقدر که خود قرقاش هم نمی تواند آن را پنهان کند. او در عین ابراز این تمایل گفته که در منطقه درباره نقش اخوان المسلمین و تحریک آنها دیدگاه منفی و حساسیت شدیدی وجود دارد و حمایت ترکیه از این گروه به سود روابط عربی نیست.

امارات متحده عربی همواره از مواضع ترکیه در قبال حمایت آنکارا از گروه اخوان المسلمین به شدت خشمگین و ناراضی است و همین موضوع یکی از چالش های مهم از سرگیری روابط عادی دو کشور به شمار می‌رود.

مساله مهم دیگر در این زمینه که در چند سال گذشته به شکاف و اختلاف میان ابوظبی و آنکارا انجامیده، افزایش تحرکات ترکیه در منطقه است که امارات به شدت نگران آن است و همواره در جبهه مقابل ترک ها ایستاده است.

تنش میان امارات و ترکیه تنها محدود به اخوان المسلمین نبوده و به حوزه های دیگر از جمله تجارت منطقه ای و انرژی هم کشیده شده است و نیز رقابت بر سر حضور در آفریقا، کودتای نظامی علیه اردوغان، بحران قطر، کودتای نظامی علیه «محمد مرسی» اخوانی در مصر، بحران سوریه و درگیری های لیبی و یمن نیز از جمله پرونده های مفتوح در روابط دو کشور است.

دامنه این اختلافات و عمق آن باعث شده که دو طرف به بهانه های مختلف یکدیگر را زیر تیغ انتقادهای خود قرار دهند؛ مثلا زمانی که امارات اقدام به عادی سازی روابطش با رژیم صهیونیستی کرد از سوی آنکارا به شدت مورد تاخت قرار گرفت و اردوغان تهدید کرد  که سفارت کشورش در ابوظبی را تعطیل خواهد کرد.

البته این حمله لفظی بیشتر بهانه و فرصتی بود که آنکارا از آن بهره برداری کرد، چرا که ترکیه خود دارای روابط در سطح سفارتخانه با رژیم صهیونیستی است و این روزها نیز زمزمه های ترمیم روابط آنکارا با تل آویو هم شنیده می شود.

«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه دی ماه جاری در آخرین اظهار نظر با اشاره تلویحی به امارات گفته بود که عادی سازی روابط با اسرائیل مشروط به توقف الحاق کرانه باختری به رژیم صهیونیستی، کلاهبرداری بیش نیست.

چاووش اوغلو گفت که گشایش سفارت کشورهای عربی (امارات، بحرین و سودان) در بیت‌المقدس، تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی را تضعیف خواهد کرد.

به طور کلی اختلافات و تنش های میان امارات متحده عربی و ترکیه در یک دهه گذشته با شکل گیری تحولات جدید در منطقه  از جمله سرنگونی نظام های سیاسی سنتی حاکم بر لیبی و مصر و رقابت بر سر نفوذ منطقه ای آغاز شد و با گذشت این سال ها همچنان ادامه دارد؛ اختلافاتی راهبردی که ریشه های سیاسی و ایدئولوژیک دارد بنابراین حتی اگر دو طرف اراده ای برای حل و فصل تنش ها داشته باشند به نظر نمی رسد روابط دو کشور مانند سال های پیش از تنش ها و اختلافات، به سادگی وارد چرخه عادی شود.

آن گونه که «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات نیز در گفت و گو با اسکای نیوز اعلام کرده از سرگیری روابط عادی با ترکیه نیازمند بازنگری سیاست های آنکارا است.

با وجود حمایت های ویژه ترکیه، مقام های امارات متحده عربی گروه اخوان المسلمین را همچنان سازمان تروریستی می دانند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha